ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідачі:



Родін М. П.

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XLIII

Скликання:

VIII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

11

Дата реєстрації:

19.02.2024

Проголосовано:

20.02.2024 12:06:37

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    18
  • Не підтримали
    4
  • Утримались
    2
  • Не голосували
    1
  • Відсутні
    10

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 11

Текст:



 

 

Бродівська МІСЬКА РАДА ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

 

від ____.____. 2024р.                 Броди                        № _________

 

Про ліквідацію та виведення з базової мережі місцевого рівня закладів культури Бродівської міської територіальної громади

 

Керуючись статтями 25, 26, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», відповідно до статті 22 Закону України «Про культуру», постанов Кабінету Міністрів України «Про норми забезпечення населення клубними закладами» від 12.11.1998 №1175 та «Про затвердження Порядку формування базової мережі закладів культури» від 22.10.2012 № 984, з метою дотримання вимог державних соціальних нормативів у сфері обслуговування закладами культури передбачених Законом України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії», та мінімальних стандартів забезпечення населення культурними послугами, оптимізації закладів культури та осучаснення їх переліку, Бродівська міська рада

ВИРІШУЄ :


  1. Ліквідувати заклади культури клубного типу зі статусом юридичної особи згідно додатку 1.

  2. Відділу культури, туризму, молоді та спорту Бродівської міської ради (Родін М.П.) скерувати Звернення до Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти про погодження виключення з базової мережі місцевого рівня закладів культури клубного типу зі статусом юридичної особи, що додається (Додаток 2)

  3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну депутатську комісію з гуманітарних питань.


 

Міський голова                                                             Анатолій БЕЛЕЙ

Додаток 1

до рішення сесії Бродівської міської ради

від____.____.2024р.  №_______________

 

СПИСОК

закладів культури клубного типу зі статусом юридичної особи,

що пропонуються для ліквідації:


  1. Комунальна установа «Народний дім с.Бучина» Бродівської міської ради Львівської області (ЄДРПОУ 36914606)

  2. Комунальна установа «Народний дім с.Гаї-Смоленські» Бродівської міської ради Львівської області (ЄДРПОУ 36914632)

  3. Комунальна установа «Народний дім села Збруї» Бродівської міської ради Львівської області (ЄДРПОУ 36930078)

  4. Комунальна установа «Народний дім села Монастирок» Бродівської міської ради Львівської області (ЄДРПОУ 36930225)

  5. Комунальна установа «Народний дім села Королівка» Бродівської міської ради Львівської області (ЄДРПОУ 36965509)




Додаток 2

до рішення сесії Бродівської міської ради

від____.____.2024р.  №_______________

 

ЗВЕРНЕННЯ

за погодженням про виключення з базової мережі місцевого рівня

закладів культури клубного типу зі статусом юридичної особи

Внаслідок проведеної адміністративної реформи в Україні, на території Львівської області було створено Бродівську міську територіальну громаду.

Відбувся процес прийняття до комунальної власності Бродівської міської територіальної громади юридичних осіб та майнових об’єктів закладів культури. Зокрема, відповідно до рішення Бродівської міської ради від 26.10.2021року №486 «Про зміну засновника, найменування та затвердження статутів закладів культури» до комунальної власності Бродівської міської територіальної громади прийнято 36 комунальних установ – закладів культури, які територіально розміщені у межах громади, з них 35 – в сільських населених пунктах.

Протягом 2021-2023 років було проведено аналіз діяльності закладів культури, їх матеріальний та фінансовий стан, штатні розписи; переглянуто відповідність мережі до демографічної ситуації та нормативних мінімальних стандартів забезпечення населення культурними послугами.

Варто зазначити, що впродовж 2021-2023 років скорочення штатних одиниць не проводилась і станом на 01.01.2024 року передбачено 31 штатну одиницю на яких працевлаштовано 47 працівників, з них 39 – творчі працівники. Водночас, на 1 ставку посадового окладу працює лише 10 творчих працівників. Проблема полягає в тому, що неповна зайнятість негативно впливає на кількісні та якісні показники надання культурних послуг.

Також однією з основних проблем є й те, що фінансовий ресурс «розпорошується» між усіма установами через що матеріальна база покращується повільними темпами. Водночас, це відображається і на темпах проведення ремонтів, адже заклади культури знаходяться у пристосованих приміщеннях, деякі з них в незадовільному стані.

Окрім цього, стрімко зменшилась кількість мешканців, особливо у сільській місцевості; гостро постало питання із відсутністю кваліфікованих кадрів, що зумовило наявність вакансій директора/завідувача у 4 комунальних установах.

У зв’язку з наведеним вище, звертаємось з клопотанням про ліквідацію та виведення з базової мережі місцевого рівня закладів культури Бродівської міської територіальної громад шляхом ліквідації:


  1. Комунальної установи «Народний дім с.Бучина» Бродівської міської ради Львівської області (ЄДРПОУ 36914606); Місцезнаходження: Україна, 80652, Львівська обл., Золочівський р-н, село Бучина, вул. Центральна , буд.6  у зв’язку із:




  • менше 200 жителів (128 осіб);

  • можливістю запровадження культурного обслуговування жителів найближчим клубним закладом – КУ «Народний дім с.Суховоля» Бродівської міської ради Львівської області;

  • можливістю передачі майна в КУ «Народний дім с.Суховоля» Бродівської міської ради Львівської області;

  • приміщення знаходиться в незадовільному стані, дах аварійний, опалення відсутнє;

  • передбачена штатна одиниця на 0,5 ставки посадового окладу, посада вакантна.




  1. Комунальної установи «Народний дім с.Гаї-Смоленські» Бродівської міської ради Львівської області (ЄДРПОУ 36914632); Місцезнаходження: Україна, 80650, Львівська обл., Золочівський р-н, село Гаї-Смоленські, вул.Казьмірі,7  у зв’язку із:




  • можливістю запровадження культурного обслуговування жителів найближчим клубним закладом – КУ «Народний дім с.Гаї» Бродівської міської ради Львівської області, що знаходиться на відстані менше 5 км;

  • можливістю передачі майна в КУ «Народний дім с.Гаї» Бродівської міської ради Львівської області;

  • приміщення знаходиться в незадовільному стані, опалення відсутнє;

  • передбачена штатна одиниця на 0,5 ставки посадового окладу, посада вакантна.




  1. Комунальної установи «Народний дім села Збруї» Бродівської міської ради Львівської області (ЄДРПОУ 36930078); Місцезнаходження: Україна, 80622, Львівська обл., Золочівський р-н, село Збруї, вул.Польна,8 у зв’язку із:


-       менше 200 жителів (154 особи);

- можливістю запровадження культурного обслуговування жителів найближчим клубним закладом – КУ «Народний дім с.Станіславчик» Бродівської міської ради Львівської області, що знаходиться на відстані менше 5 км;

-       можливістю передачі майна в КУ «Народний дім с. Станіславчик» Бродівської міської ради Львівської області;

-       приміщення знаходиться в незадовільному стані, опалення відсутнє.;

- передбачена штатна одиниця на 0,5 ставки посадового окладу.

  1. Комунальної установи «Народний дім села Монастирок» Бродівської міської ради Львівської області (ЄДРПОУ 36930225); Місцезнаходження: Україна, 80622, Львівська обл., Золочівський р-н, село Монастирок, вул.Окружна, 8 у зв’язку із:


-       менше 200 жителів (199 осіб);

- можливістю запровадження культурного обслуговування жителів найближчим клубним закладом – КУ «Народний дім с.Станіславчик» Бродівської міської ради Львівської області, що знаходиться на відстані менше 5 км;

-       можливістю передачі майна в КУ «Народний дім с. Станіславчик» Бродівської міської ради Львівської області;

-       приміщення знаходиться в незадовільному стані, опалення відсутнє.;

- передбачена штатна одиниця на 0,5 ставки посадового окладу, працівник працює по сумісництву.

  1. Комунальної установи «Народний дім села Королівка» Бродівської міської ради Львівської області (ЄДРПОУ 36965509); Місцезнаходження: Україна, 80613, Львівська обл., Золочівський р-н, село Королівка, вул.Молодіжна, 17 у зв’язку із:


-       менше 200 жителів (149 осіб);

- можливістю запровадження культурного обслуговування жителів найближчим клубним закладом – КУ «Народний дім с.Лешнів» Бродівської міської ради Львівської області, що знаходиться на відстані менше 5 км;

-       можливістю передачі майна в КУ «Народний дім с. Лешнів» Бродівської міської ради Львівської області;

-       приміщення знаходиться в незадовільному стані, опалення відсутнє;

- передбачена штатна одиниця на 0,5 ставки посадового окладу, працівник працює по сумісництву.

Відповідальна за комунікацію: начальник відділу культури, туризму, молоді та спорту Бродівської міської ради Мар’яна Родін, тел:0995286621, kultura.brody@gmail.com.



Відповідно до Постанов Кабінету Міністрів України від 12.11.1998р. №1775 «Про нормативи забезпечення населення клубними закладами» та від 24.10.2012р. №984 «Про Порядок формування базової мережі закладів культури», з метою впорядкування мережі закладів культури, забезпечення якості надання культурних послуг, покращення фінансового забезпечення клубних працівників, враховуючи наведене у листі та за умови збереження рекомендованих норм, Бродівська міська рада просить:


  1. Погодити зміни до базової мережі закладів культури місцевого рівня шляхом ліквідації комунальних установ згідно списку (додаток 1).

  2. Надати відповідь за адресою: 80600, Львівська обл., Золочівський район, м.Броди, пл.Ринок, 1 та на електронну пошту: mrbrody@ukr.net 


 

 

 

З повагою

Міський голова                                                    Анатолій БЕЛЕЙ