ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідачі:



Антоненко Н.В.

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XLII

Скликання:

VIII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

25

Дата реєстрації:

07.12.2023

Проголосовано:

19.12.2023 11:06:59

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    19
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    2
  • Відсутні
    12

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 25

Текст:



                                



 

БРОДІВСЬКА  МІСЬКА РАДА  ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

 

                             2023 р.                      Броди                                  №

 

 

Про внесення змін до  Положення

про відділ освіти Бродівської міської ради

 

 

Відповідно до статей  25, 26 пункту 5, частини1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,  міська рада –   

 

В И Р І Ш У Є :

 

1.Внести   зміни до Положення про відділ освіти Бродівської міської ради,

затвердженого рішенням міської ради від 24 грудня 2020 року № 33, виклавши в новій редакції, що додається.

2. Визнати таким, що втратив чинність пункт 2 рішення міської ради від 24 грудня 2020 року № 33 «Про створення відділу освіти Бродівської міської ради та затвердження  Положення про відділ освіти Бродівської міської ради» .

3.Оприлюднити це рішення шляхом розміщення на офіційному веб-сайті  міської ради

4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну депутатську комісію з гуманітарних питань.

 

 

 

 
Міський голова                                                                          Анатолій БЕЛЕЙ



 

                                                                                               ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                                                          рішення Бродівської міської

                                                                                   ради Львівської області

                                                                                     24 грудня 2020 року  № 33

                                                                                 (в новій редакції

 рішення міської ради

12.2023р. №          )

 

 

Положення

про відділ освіти Бродівської міської ради

(нова редакція)

 

І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ


  1. Відділ освіти Бродівської міської ради (далі – Відділ) є виконавчим органом Бродівської міської ради.

  2. Відділ утворюється Бродівською міською радою, підзвітний і  підконтрольний Бродівській міській раді, підпорядкований виконавчому комітету, міському голові, заступникам міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради (відповідно до розподілу обов’язків), а з питань здійснення делегованих повноважень –підконтрольний  відповідним органам виконавчої влади.

  3. Відділ у своїй діяльності керується Конституцією України,  законами України, зокрема, «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту», «Про позашкільну освіту», Указами Президента України, постановами та розпорядженнями Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства освіти і науки України, Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, Конвенцією про права дитини, Європейською хартією місцевого самоврядування, іншими міжнародними договорами та правовими актами, ратифікованими Верховною Радою України, рішеннями Бродівської міської ради і виконавчого комітету, розпорядженнями міського голови, цим Положенням та іншими нормативно-правовими актами.

  4. Відділ є уповноваженою особою з реалізації прав і обов’язків Бродівської міської ради, як засновника, щодо управління закладами освіти.

  5. Відділ є юридичною особою публічного права, має самостійний баланс, рахунки в органах Державної казначейської служби України, печатку із зображенням Державного Герба України і своїм найменуванням, бланк встановленого зразка.

  6. Місце знаходження Відділу: вул. Стуса Василя, 22, місто Брод, Золочівський район, Львівська область, 80600.

  7. Повне найменування юридичної особи: Відділ освіти Бродівської міської ради.

  8. Скорочена назва: Відділ освіти.


 

ІІ. МЕТА СТВОРЕННЯ ВІДДІЛУ

2. Відділ створено з метою:

2.1. здійснення Бродівською міською радою та її виконавчими органами повноважень у сфері освіти, наданих законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту», «Про позашкільну освіту» та іншими законодавчими актами України;

2.2. забезпечення на території Бродівської міської територіальної громади всебічного розвитку людини як особистості та найвищої цінності суспільства, її талантів, інтелектуальних, творчих і фізичних здібностей, формування цінностей і необхідних для успішної самореалізації компетентностей, виховання відповідальних громадян, які здатні до свідомого суспільного вибору та спрямування своєї діяльності на користь іншим людям і суспільству, збагачення на цій основі інтелектуального, економічного, творчого, культурного потенціалу українського народу, підвищення освітнього рівня громадян задля забезпечення сталого розвитку України та її європейського вибору.

 

ІІІ. ЗАВДАННЯ ТА ПОВНОВАЖЕННЯ ВІДДІЛУ

3.1. Основними завданнями Відділу є:

3.1.1.  Реалізація державної політики в галузі освіти на території Бродівської територіальної громади.

3.1.2.  Створення рівних та доступних умов для здобуття громадянами дошкільної, повної загальної середньої та позашкільної освіти, забезпечення соціального захисту учасників освітнього процесу.

3.1.3. Навчально-методичне керівництво закладів освіти, координація їх діяльності, забезпечення моніторингу якості освіти.

3.1.4. Контроль за дотриманням державних стандартів освіти в закладах дошкільної, загальної середньої, позашкільної освіти та оперативне управління цими закладами.

3.1.5. Сприяння розвитку самоврядування у закладах дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти, організація оздоровлення та відпочинку учнів.

3.1.6. Забезпечення розвитку системи освіти з метою формування гармонійно розвиненої, соціально активної, творчої особистості.

3.1.7.  Забезпечення рівних умов розвитку закладів освіти всіх форм власності.

3.1.8. Здійснення контролю за організацією матеріально-технічного та фінансового забезпечення закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної освіти, розташованими на території Бродівської територіальної громади.

3.1.9. Підготовка проєктів рішень Бродівської міської ради, її виконавчих органів і розпорядчих актів міського голови у галузі освіти.

3.1.10. Забезпечення доступу до публічної інформації, розпорядником якої він є.

3.1.11. Здійснення інших повноважень, покладених на Відділ відповідно до чинного законодавства.

3.2. Відділ відповідно до покладених на нього завдань:

3.2.1. Забезпечує дотримання конституційних прав та свобод людини і громадянина, які закріплені в Конституції та законодавстві України.

3.2.2. Забезпечує виконання вимог діючого законодавства України щодо конфіденційності інформації відносно особи.

3.2.3. Забезпечує дотримання академічної доброчесності учасниками освітнього процесу.

3.2.4.  Забезпечує, в межах визначених законодавством, дотримання прав членів територіальної громади в сфері освіти шляхом виконання відповідних державних і освітніх програм, надання населенню якісних послуг через мережу комунальних установ та закладів освіти.

3.2.5. Контролює дотримання законодавства України в галузі освіти, Державного стандарту загальної середньої освіти та вимог Базового компонента дошкільної освіти відповідними навчальними закладами усіх типів і форм власності, розташованими на території громади.

3.2.6. Забезпечує виконання конституційних вимог щодо обов’язковості здобуття дітьми і підлітками повної загальної середньої освіти.

3.2.7. Створює умови для здобуття громадянами повної загальної середньої освіти відповідно до потреб особистості та її індивідуальних здібностей і можливостей, реалізації їх права відповідно до законів України на здобуття вищої освіти.

3.2.8.  Забезпечує в межах своїх повноважень виконання Конституції України, Законів України «Про освіту» «Про повну загальну середню освіту» щодо функціонування української мови як державної, надання можливостей навчатись у закладах дошкільної та загальної середньої освіти державною мовою. 

3.2.9. Сприяє організації та реалізації варіативної складової змісту загальної середньої освіти.

3.2.10. Розробляє i подає на розгляд Бродівської  міської ради пропозиції до проєктів фінансування та матеріально-технічного забезпечення виконання програм i здійснення заходів, спрямованих на розвиток освіти.

3.2.11. Подає в установленому порядку статистичну звітність про стан і розвиток освіти, організовує з цією метою узагальнення та опрацювання інформації і формування бази даних.

3.2.12. Забезпечує виконання рішень Бродівської міської ради, розпоряджень міського голови з питань, що віднесені до компетенції Відділу.

3.2.13. Аналізує стан освіти, прогнозує розвиток дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти, оптимізує мережу відповідних закладів освіти  незалежно від типів і форм власності згідно з освітніми потребами громадян; розробляє та організовує виконання програми розвитку освіти.

3.2.14. Визначає потребу в закладах освіти усіх типів та подає пропозиції до Бродівської міської ради щодо оптимізації мережі відповідно до соціально-економічних і культурно-освітніх потреб за наявності необхідної матеріально-технічної, науково-методичної бази, педагогічних кадрів.

3.2.15.  Сприяє повноцінній інтеграції у освітній процес дітей з особливими освітніми потребами, в тому числі через розвиток інклюзивних форм навчання.

3.2.16. Здійснює контроль за дотриманням установчих документів закладів освіти під час їхньої діяльності.

3.2.17. Забезпечує підвезення до закладу освіти і у зворотному напрямку здобувачів освіти, які здобувають освіту і проживають у сільській місцевості та педагогічних працівників.

3.2.18. Забезпечує створення та утримання мережі закладів освіти для забезпечення територіальної доступності повної загальної середньої освіти.

3.2.19. Вивчає потребу щодо створення додаткових можливостей для повноцінного і здорового розвитку та творчої самореалізації дітей, забезпечує постійне оновлення мережі гуртків та закладів позашкільної освіти, спортивних секцій, координує роботу навчальних закладів, сім’ї та громадськості, пов’язаної з навчанням та вихованням, оздоровленням дітей, організацією їх дозвілля.

3.2.20. Організовує харчування дітей у закладах освіти за рахунок місцевого бюджету та залучених коштів.

3.2.21.  Вносить пропозиції щодо організації безоплатного медичного обслуговування дітей та учнів у закладах освіти, здійснення оздоровчих заходів.

3.2.22.  Координує роботу, пов’язану із здійсненням у закладах освіти професійної орієнтації учнів та їх підготовки до дорослого життя.

3.2.23. Сприяє органам опіки і піклування у виявленні дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування; вживає заходів щодо захисту особистих і майнових прав даної категорії дітей.

3.2.24.  Сприяє запобіганню бездоглядності та правопорушень серед неповнолітніх у навчальних закладах, насильства у сім’ї, учнівському колективі.

3.2.25.  Забезпечує діяльність психологічної служби в закладах освіти територіальної громади.

3.2.26. Забезпечує виявлення та розвиток здібностей обдарованих дітей, організовує їх навчання, проводить в установленому порядку конкурси, олімпіади та інші змагання серед учнів.

3.2.27. Узагальнює замовлення на видання підручників, навчально-методичних посібників та іншої навчально-методичної літератури, навчальних програм, бланків документів про освіту, забезпечує ними заклади освіти

3.2.28. Забезпечує участь дітей у Всеукраїнських чемпіонатах, кубках, конкурсах, фестивалях, змаганнях, літніх школах і таборах.

3.2.29. Сприяє наданню педагогічним працівникам державних гарантій, передбачених законодавством, вживає заходів до соціального захисту учасників освітнього процесу.

3.2.30. Організовує роботу щодо підвищення кваліфікації педагогічних працівників відповідно до Порядку підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників та їх атестації відповідно до Типового положення про атестацію педагогічних працівників України.

3.2.31. Сприяє проходженню сертифікації педагогічних працівників.

3.2.32. Розглядає та вносить в установленому порядку пропозиції щодо заохочення та нагородження працівників підпорядкованих закладів.

3.2.33. Сприяє матеріально-технічному забезпеченню закладів освіти; введенню в дію їх нових приміщень, комплектуванню меблями, відповідним обладнанням, навчально-методичними посібниками, підручниками, спортивним інвентарем.

3.2.34. Організовує підготовку закладів освіти до нового навчального року, зокрема до роботи в осінньо-зимовий період, проведення поточного та капітального ремонту приміщень.

3.2.35.  Контролює дотримання правил техніки безпеки, протипожежної безпеки і санітарного режиму в закладах освіти та надає практичну допомогу у проведенні відповідної роботи.

3.2.36. Сприяє фінансовому забезпеченню існуючої мережі закладів освіти.

3.2.37. Вносить пропозиції щодо обсягів бюджетного фінансування закладів та установ освіти, які перебувають у комунальній власності, аналізує їх використання.

3.2.38. Координує формування та використання закладами та установами освіти видатків загального та спеціального фондів  бюджету Бродівської міської ради, а також коштів, залучених закладами з інших джерел.

3.2.39. Надає та реалізує пропозиції щодо залучення додаткових ресурсів шляхом участі в грантових програмах міжнародних організацій та фондів.

3.3. Відділ має право:

3.3.1.  Залучати до розроблення програми розвитку освіти та розгляду питань, що належать до його компетенції педагогічних, науково-педагогічних працівників, фахівців, експертів.

3.3.2. Брати участь в утворенні і ліквідації закладів та установ освіти всіх форм власності.

3.3.3. Організовувати заходи для педагогічних працівників, проводити семінари, наради керівників закладів освіти з питань, що належать до його компетенції.

3.3.4. Вносити пропозиції до Бродівської міської ради щодо фінансування закладів та установ освіти, брати безпосередню участь у формуванні бюджету освітньої галузі.

3.3.5. Укладати в установленому порядку угоди про співробітництво, налагоджувати прямі зв’язки з закладами освіти, науковими установами, міжнародними організаціями, фондами тощо.

3.4. Відділ під час виконання покладених на нього завдань взаємодіє з органами виконавчої влади та іншими виконавчими органами міської ради, депутатами, постійними комісіями, тимчасовими контрольними комісіями та іншими органами, утвореними міською радою, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності, об’єднаннями громадян.

3.5. При Відділі може створюватися рада керівників закладів освіти, діяльність якої регламентується положенням. Склад ради затверджується наказом начальника Відділу.

 

 IV. СТРУКТУРА ВІДДІЛУ

4.1.Відділ діє на підставі Положення, яке затверджується рішенням Бродівської міської ради.

4.2. Структура Відділу затверджуються Бродівською міською радою. Штатний розпис Відділу затверджує міський голова в межах фонду оплати праці.

4.3.Начальник, головні спеціалісти Відділу є посадовими особами місцевого самоврядування, на них поширюється дія Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування».

 4.4. При Відділі створюються структурні підрозділи:

  • централізована бухгалтерія;

  • група обслуговування.


Структурні підрозділи Відділу не мають статусу юридичної особи. Вони входять до сфери управління Відділу, керуються цим Положенням.

 4.4. До сфери управління Відділу входять заклади дошкільної, загальної середньої, позашкільної (всіх напрямків) освіти, які знаходяться на балансі Відділу та відносно яких Відділ є головним розпорядником коштів.

 

V. КЕРІВНИЦТВО ВІДДІЛОМ

5.1. Відділ очолює начальник, який є посадовою особою місцевого самоврядування, призначається на посаду міським головою за конкурсом або за іншою процедурою, передбаченою законодавством України, і звільняється міським головою.

5.2. Начальник Відділу:

5.2.1.  Здійснює керівництво діяльністю Відділу.

5.2.2. Несе персональну відповідальність перед міським головою і виконавчим комітетом за організацію та результати його діяльності, сприяє створенню належних умов праці у Відділі.

5.2.3. Безпосередньо підпорядкований  міському голові.

5.2.4. Діє без доручення від імені Відділу, представляє його інтереси у виконавчих органах Бродівської міської ради, інших підприємствах, установах, організаціях, у відносинах з юридичними особами та громадами, об’єднаннями громадян. Начальник Відділу може уповноважити іншу особу бути представником Відділу в установах, підприємствах, організаціях, незалежно від форми власності, видавши довіреність від свого імені, за своїм підписом та засвідчену печаткою.

5.2.5. Здійснює контроль за фінансово-господарською діяльністю закладів освіти та за дотриманням установчих документів закладу освіти.

5.2.6. Планує роботу Відділу та забезпечує звітування про його роботу.

5.2.8. Видає в межах своєї компетенції накази, контролює їх виконання.

5.2.7. Розподіляє функціональні обов’язки між працівниками Відділу та контролює їх роботу.

5.2.9. Затверджує посадові інструкції працівників Відділу.

5.2.10. Готує подання міському голові щодо заохочення, притягнення до дисциплінарної відповідальності, прийняття на роботу та звільнення працівників, керівників закладів освіти, підпорядкованих Відділу.

5.2.11. Здійснює контроль за ефективним і раціональним використанням бюджетних коштів в межах затвердженого кошторису витрат, пов’язаних із функціонуванням галузі.

5.2.12. Укладає договори з юридичними та фізичними особами, несе відповідальність за організацію діяльності Відділу.

5.2.13. Відповідає на звернення, скарги, запити і пропозиції громадян та юридичних осіб, що надходять безпосередньо до Відділу, або перенаправляються на розгляд за належністю  міським головою.

5.2.14. Веде особистий прийом громадян та організовує розгляд пропозицій, заяв та скарг працівниками Відділу згідно із Законом України «Про звернення громадян».

5.2.15. Затверджує штатні розписи закладів та установ освіти, відносно яких Відділ є головним розпорядником коштів.

5.2.16. Здійснює інші повноваження, покладені на нього відповідно до діючого законодавства.

5.2.17. На період відпустки або на час відсутності начальника Відділу його обов'язки виконує головний спеціаліст Відділу відповідно до розподілу посадових обов’язків або головний спеціаліст Відділу відповідно до розпорядження міського голови.

 

VI. ФІНАНСОВЕ ТА МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНЕ

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ВІДДІЛУ

6.1. Відділ фінансується за рахунок коштів  бюджету Бродівської міської ради, які виділені на його утримання.

6.2. Джерелами фінансування Відділу є кошти  бюджету Бродівської міської ради  згідно з чинним законодавством.

6.3. Відділ володіє і користується майном, що знаходиться в його оператив­ному управлінні. Розпорядження майном здійснюється відповідно до положень чинного законодавства України.

6.4. Бухгалтерський облік та складання фінансової звітності Відділу проводиться відповідно до вимог чинного законодавства.

6.5. Оплата праці працівників Відділу здійснюється відповідно до чинного законодавства.

 

VIІ. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ПРАЦІВНИКІВ ВІДДІЛУ

7.1. Працівники Відділу несуть відповідальність за належне здійснення покладених на Відділ завдань та повноважень відповідно до своїх посадових інструкцій та цього Положення.

7.2. За порушення трудової та виконавчої дисципліни працівники Відділу притягуються до відповідальності згідно з чинним законодавством України.

 

VIII. ПРИКІНЦЕВІ ПОЛОЖЕННЯ

8.1. Зміни і доповнення до цього Положення вносяться відповідним рішення Бродівської міської ради шляхом викладення Положення у новій редакції.

8.2. Ліквідація і реорганізація Відділу здійснюється на підставі рішення  Бродівської міської ради відповідно до вимог чинного законодавства.

 
Секретар ради                                                                          Руслан ШИШКА