ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідачі:



Антоненко Н.

Рішення:

Прийнято

Скликання:

VIII

Вид:

За основу

Номер:

10

Дата реєстрації:

15.05.2023

Проголосовано:

15.05.2023 12:51:50

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    5
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    1
  • Відсутні
    1

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 10

Текст:

 

БРОДІВСЬКА МІСЬКА РАДА

ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТ

__ сесія __ скликання



Р І Ш Е Н Н Я





__________________                         м. Броди                                         № ______ 





Про затвердження Програми трансформації 

мережі закладів загальної середньої освіти 

Бродівської міської ради на 2023-2027 роки







Відповідно до пункту 5 розділу ХІІ «Перехідні та прикінцеві положення» Закону України «Про освіту», статей 31, 32, 35 Закону України «Про повну загальну середню освіту», Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти», керуючись статтею 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з метою приведення мережі закладів загальної середньої освіти до вимог освітнього законодавства, міська рада 
ВИРІШИЛА:



1. Затвердити Програму трансформації мережі закладів загальної середньої освіти Бродівської міської ради на 2023-2027 роки (далі – Програми), що додається.

2.Відділу освіти Бродівської міської ради (Наталії АНТОНЕНКО) забезпечити комплекс організаційних заходів трансформації мережі освіти у відповідності до законодавства.

3. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну депутатську комісію з гуманітарних питань.







 
Міський голова            Анатолій БЕЛЕЙ

 

Додаток 

до рішення міської ради 

від ___________  № _____     







Програма

трансформації мережі закладів загальної середньої освіти 

Бродівської міської ради на 2023-2027 роки



1. Паспорт Програми



1. Ініціатор розробки Програми Відділ освіти Бродівської міської ради

2. Підстави для розробки Закон України «Про освіту»;

Закон України «Про повну загальну середню освіту»;

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механіз-мів формування мережі ліцеїв для запровад-ження якісної профільної середньої освіти»;

Концепція реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на період до 2029  року», схвалена розпорядження Кабінету Міністрів України від 14.12.2016 року № 988-р

3. Розробник Програми Відділ освіти Бродівської міської ради

4. Співрозробники Програми Директори закладів освіти Бродівської міської ради





5. Відповідальні виконавці Програми Відділ освіти Бродівської міської ради;

Директори закладів освіти Бродівської міської ради

6. Учасники Програми Заклади освіти Бродівської міської ради

7. Термін реалізації Програми 2023-2027 роки

8. Обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми Не потребує фінансування





2. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма



На сьогодні в Україні відбувається активний процес системної трансформації освітньої сфери для забезпечення нової якості освіти на всіх рівнях: від дошкільної - до вищої освіти та освіти дорослих.

Першим важливим кроком до трансформації галузі стало прийняття Верховною Радою України 5 вересня 2017 року Закону України «Про освіту», який окреслює основні принципи функціонування освітньої галузі.

Із 2018 року розпочато реформу «Нова Українська Школа». Мета реформи – кожен учень має рівний доступ до якісної шкільної освіти в безпечному, комфортному, інклюзивному та сучасному освітньому середовищі; випускники школи мають ґрунтовні знання та володіють компетентностями, що потрібні для сучасного життя, є самодостатніми, творчими та креативними особистостями.

18 березня 2020 року набрав чинності Закон України «Про повну загальну середню освіту». 15 липня 2021 року Верховна Рада України ухвалила зміни до Закону України «Про повну загальну середню освіту», яким визначає правові, організаційні та економічні засади функціонування і розвитку системи повної загальної середньої освіти. На сьогодні, однією з найважливіших проблем, яка потребує розв’язання, є суттєве погіршення якості загальної середньої освіти упродовж останніх років та поступове зменшення дитячого населення, зокрема в сільській місцевості.

Зі вступом в дію зазначеного Закону з’явилось законодавче підґрунтя для реформування системи загальної середньої освіти, що має сприяти підвищенню якості освіти та освітньої діяльності, істотному зростанню інтелектуального та культурного потенціалу суспільства та особистості.

Цільові і ціннісні трансформації сучасної освіти вимагають запровадження адекватної структури української школи. У зв’язку з цим виникає необхідність приведення до вимог зазначеного Закону мережі закладів загальної середньої освіти. Передусім це стосується закладів, що забезпечують здобуття профільної середньої освіти. Упродовж останніх років здобуття профільної середньої освіти на території Бродівської міської територіальної громади забезпечували лише два заклади– Бродівська гімназія імені Івана Труша та Бродівська спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2 з вивченням англійської мови, що здійснюють освітню діяльність одночасно на всіх рівнях повної загальної середньої освіти.

Проблемами нинішньої профільної школи є:

- рішення про профіль навчання заклади освіти ухвалюють з огляду на забезпечення педагогічного навантаження вчителям, а не запитів учнів та їхніх батьків;

- ігнорування потреб меншості в ухваленні рішення щодо профілю навчання;

- нерозуміння батьками суті профільного навчання для подальшого життя дітей, а також те, що за бажанням можна й потрібно змінювати заклад, якщо він не відповідає бажаному профілю або якості послуг.

Реалізація положень Закону України «Про повну загальну середню освіту» докорінно змінює ситуацію щодо організації профільної середньої освіти в Бродівській міській  територіальній громаді.

Зокрема, відповідно до ч. 1 ст. 35, п. 1 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про повну загальну середню освіту» (зі змінами від 15 липня 2021 року):

початкова школа, що забезпечує здобуття початкової освіти, має функціонувати як окрема юридична особа або як структурний підрозділ гімназії або ліцею;

гімназія, яка забезпечує здобуття базової середньої освіти, також повинна функціонувати як окрема юридична особа, хоча, як зазначалося вище, до її складу може входити початкова школа;

ліцей, що забезпечує здобуття профільної середньої освіти не менш як за трьома профілями у двох класах на кожній паралелі 10-х, 11-х, 12-х класів, має функціонувати як окрема юридична особа, і, як виняток, за рішенням засновника, може забезпечувати здобуття базової та початкової середньої освіти (Бродівська гімназія імені Івана Труша –ліцей ІІ-ІІІ рівня, Бродівська спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2 з вивченням англійської мови – ліцей І-ІІІ рівня).

З 01 вересня 2027 року заклади, що здійснюють освітню діяльність одночасно на всіх рівнях повної загальної середньої освіти і не мають по два класи на паралелі 10-х, 11-х, 12-х класів, втрачають право надавати профільну середню освіту і мають бути реорганізовані в гімназії або початкові школи. Лише ліцеї, що функціонуватимуть як окремі юридичні особи, будуть забезпечувати профілізацію освіти.

Таким чином, реалізація Програми сприятиме створенню нової структури школи, що дасть змогу учням засвоїти новий зміст освіти і набути ключових компетентностей, необхідних для успішної самореалізації особистості враховуючи демографічну ситуацію.



3. Мета Програми



Метою Програми є створення розгалуженої мережі різних типів закладів загальної середньої освіти Бродівської міської ради, що забезпечить, як територіальну доступність початкової та базової середньої освіти, так і створить умови для здобуття учнями якісної профільної освіти.



4. Обґрунтування шляхів і засобів розв’язання проблеми



Мережа закладів загальної середньої освіти формуватиметься відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб Бродівської міської територіальної громади.

Трансформація мережі закладів загальної середньої освіти відбуватиметься поетапно, шляхом реорганізації закладів, що здійснюють освітню діяльність одночасно на всіх рівнях повної загальної середньої освіти, в гімназії та ліцеї (зі структурним підрозділом «початкова школа», дошкільний  дошкільний підрозділ).

У разі реорганізації закладу загальної середньої освіти учні матимуть можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

Виконання Програми розраховано на 2023-2027 роки відповідно до Плану заходів визначених цією Програмою.



5. Перелік завдань і заходів Програми, строки та етапи її виконання



Завданнями Програми є:

1. Створити ефективну мережу закладів загальної середньої освіти, виходячи із територіальних особливостей, демографії, забезпечення якості освіти.

2. Здійснити заходи щодо приведення типів закладів загальної середньої освіти у відповідність до вимог чинного законодавства України.



План заходів щодо реалізації завдань Програми



1. Приведення у відповідність до положень Закону України «Про освіту» типів закладів загальної середньої освіти Бродівської  міської ради шляхом створення ліцеїв на базі існуючих закладів загальної середньої освіти

2. Приведення у відповідність до Закону України «Про повну загальну середню освіту» типів закладів загальної середньої освіти Бродівської міської ради шляхом створення гімназій на базі існуючих закладів загальної середньої освіти





































Очікувані результати виконання Програми



Основними результатами, яких планується досягти, є:

- здійснення заходів щодо приведення типів закладів загальної середньої освіти Бродівської міської ради у відповідність до вимог чинного законодавства України;

- створення ефективної, доступної і спроможної мережі початкових шкіл і гімназій;

- забезпечення умов для створення на території Бродівської міської територіальної громади комунальних ліцеїв, які за умови наявності стандарту профільної середньої освіти, відповідної типової освітньої програми та на підставі відповідного рішення Кабінету Міністрів України зможуть з 1 вересня 2027 року запровадити трирічні освітні програми в межах дванадцятирічної повної загальної середньої освіти;

- поліпшення якості загальної середньої освіти в громаді.





Начальник відділу                                    Наталія АНТОНЕНКО

                                                                                                           

                    



















































ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту рішення виконасесії Бродівської міської ради «Про  затвердження Програми трансформації мережі закладів загальної середньої освіти Бродівської міської ради 

на 2023-2027 роки»



Відповідно до пункту 5 розділу ХІІ «Перехідні та прикінцеві положення» Закону України «Про освіту», рекомендовано засновникам закладів освіти протягом п’яти років привести установчі документи закладів освіти у відповідність із цим Законом.

18 березня 2020 року набрав чинності Закон України «Про повну загальну середню освіту» (далі – Закон), що визначає правові, організаційні та економічні засади функціонування і розвитку системи повної загальної середньої освіти. 

Зі вступом в дію зазначеного Закону з’явилось законодавче підґрунтя для реформування системи загальної середньої освіти, що має сприяти підвищенню якості освіти та освітньої діяльності, істотному зростанню інтелектуального, культурного потенціалу суспільства та особистості. Цільові і ціннісні трансформації сучасної освіти вимагають запровадження адекватної структури української школи.

У Законі не вживаються терміни «І ступінь» чи «І-II», «І-III ступені». Натомість Закон містить терміни «початкова школа», «гімназія», «ліцей».

Відповідно до абз. 8 ч. 1 ст. 35 Закону заклад загальної середньої освіти, що здійснює освітню діяльність на декількох рівнях загальної середньої освіти, має тип закладу вищого рівня, на якому провадиться освітня діяльність.

Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень Закону з 1 вересня 2027 року набирають чинності такі вимоги Закону:

- початкова школа має функціонувати як окрема юридична особа або як структурний підрозділ гімназії (абз. 5 ч. 1 ст. 35) або ліцею (зміни до Закону від 15.07.2021 );

- гімназія та ліцей мають функціонувати як окремі юридичні особи 

(абз. 6 ч. 1 ст. 35);

- для започаткування та провадження освітньої діяльності комунального ліцею у його складі має бути створено та функціонувати не менше двох 10 класів, які  надають освітні послуги за трьома профілями; 

- як виняток, за рішенням засновника ліцей може також забезпечувати здобуття базової (абз. 7 ч. 1 ст. 35)  та початкової середньої освіти.

Відповідно до статті 32 Закону про місцеве самоврядування в Україні»:

- мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади та/або суспільства;

- рішення про утворення комунальних початкових шкіл, гімназій як окремих юридичних осіб, їх реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) приймають районні, міські, сільські, селищні ради;

- рішення про утворення комунальних початкових шкіл, гімназій як окремих юридичних осіб, їх реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) приймають міські, сільські, селищні ради.

Отже, Закон не передбачає можливості подальшого функціонування шкіл «I-III ступенів». До 1 вересня 2023 року міська рада має прийняти одне з таких управлінських рішень стосовно кожного із заснованих раніше закладів загальної середньої освіти «I-III» ступенів:

- змінити тип таких закладів на гімназію, яка забезпечуватиме здобуття початкової освіти і базової середньої освіти («I-II рівень»);

- для забезпечення здобуття профільної середньої освіти створити ліцеї («ІІІ рівень»).

 
Начальник                                                               Наталія АНТОНЕНКО


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Додаток

                                                                                                                              до Програми трансформації мережі закладів освіти Бродівської міської ради на 2023-2027 роки

 

Заходи

щодо приведення мережі закладів  освіти Бродівської міської ради  у відповідність до Законів України

«Про освіту» та  «Про  повну загальну середню освіту»


































































































































з/п
                     Зміст заходу Термін виконання Відповідальний виконавець
1. Для здобуття  початкової, базової та профільної середньої освіти перепрофілювати (змінити тип) Бродівську спеціалізовану загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів №2 з вивченням англійської мови Бродівської міської ради Львівської області, Бродівський опорний заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №3 Бродівської міської ради Львівської області, Бродівський опорний заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №4 Бродівської міської ради Львівської області  у  ліцей  І-ІІІ ст.

Пропоновані назви:

Бродівський ліцей №2 Бродівської міської ради Львівської області;

 
До 15 червня 2027 року Відділ освіти Бродівської міської ради
2. Для здобуття  базової та профільної середньої освіти перепрофілювати (змінити тип) Бродівську   гімназію імені Івана Труша Бродівської міської ради Львівської області  у  ліцей

Пропонована назва:

Бродівський ліцей №1  імені Івана Труша Бродівської міської ради Львівської області
До 15 червня 2027 року Відділ освіти Бродівської міської ради
3. Для здобуття  початкової  та базової середньої освіти перепрофілювати (змінити тип) Бродівського опорного закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №3 Бродівської міської ради Львівської області, Бродівського опорного закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №4 Бродівської міської ради Львівської області, Берлинський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Бродівської міської ради Львівської області, Лешнівський  закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Бродівської міської ради Львівської області, Пониковицький  заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Бродівської міської ради Львівської області та Суховільський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів імені Галини Столяр  Бродівської міської ради Львівської області  у гімназії

Пропоновані назви:

Бродівський ліцей №3 І-ІІІ ст. Бродівської міської ради Львівської області;

Бродівський  ліцей №4 І-ІІІ ст. Бродівської міської ради Львівської області

Берлинська гімназія Бродівської міської ради Львівської області;

Лешнівська гімназія Бродівської міської ради Львівської області;

Пониковицька гімназія Бродівської міської ради Львівської області;

Суховільська  гімназія імені Галини Столяр Бродівської міської ради

Львівської області
До 15 червня 2027 року Відділ освіти Бродівської міської ради
4. Для здобуття  початкової  та базової  середньої освіти перепрофілювати (змінити тип) Пониквянський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Бродівської міської ради Львівської області у гімназію

Пропонована назва:

Пониквянська гімназія Бродівської міської ради Львівської області
До 15 червня 2025 року

 

 

 

 
Відділ освіти Бродівської міської ради

 
Для здобуття  початкової  та базової  середньої освіти перепрофілювати (змінити тип) Шнирівський  заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів імені Петра Федуна («Полтава») Бродівської міської ради Львівської області у гімназію

Пропонована назва:

Шнирівська гімназія імені Петра Федуна («Полтава») Бродівської міської ради Львівської області
До 15 червня 2024 року
5. Для здобуття  початкової освіти  перепрофілювати (змінити тип)   Корсівський заклад  загальної середньої освіти І-ІІ ступенів Бродівської міської ради Львівської області  у початкову школу

Пропонована назва:

Корсівська  початкова школа Бродівської міської ради Львівської області
До 15 червня 2025 року  
6. Для здобуття  початкової освіти  перепрофілювати (змінити тип)   Боратинський заклад  загальної середньої освіти І-ІІ ступенів з дошкільним підрозділом  Бродівської міської ради Львівської області  у початкову школу

Пропонована назва:

Боратинська початкова школа з дошкільним підрозділом Бродівської міської ради Львівської області
До 15 червня 2024 року Відділ освіти Бродівської міської ради

 
7. Для здобуття  дошкільної, початкової  та базової  середньої освіти перейменувати  Комарівський заклад загальної середньої освіти І-ІІ ступенів  Бродівської міської ради Львівської області у гімназію

Пропонована назва:

Комарівська гімназія з дошкільним підрозділом Бродівської міської ради Львівської області
До 15 червня 2023 року  
8. Для здобуття  початкової  та базової  середньої освіти перейменувати  Білявецький заклад загальної середньої освіти І-ІІ ступенів з дошкільним підрозділом  Бродівської міської ради Львівської області, Гаї-Дітковецький  заклад загальної середньої освіти І-ІІ ступенів з дошкільним підрозділом  Бродівської міської ради Львівської області, Конюшківський заклад загальної середньої освіти імені Йосипа Застирця Бродівської міської ради Львівської області, Станіславчицький заклад загальної середньої освіти І-ІІ ступенів з дошкільним підрозділом імені Тимофія Бордуляка  Бродівської міської ради Львівської області у гімназії

Пропоновані назви:

Білявецька гімназія з дошкільним підрозділом Бродівської міської ради Львівської області,

Гаї-Дітковецька гімназія з дошкільним підрозділом Бродівської міської ради Львівської області,

Конюшківська гімназія імені Йосипа Застирця Бродівської міської ради Львівської області,

Станіславчицька гімназія  з дошкільним підрозділом імені Тимофія Бордуляка Бродівської міської ради Львівської області
До 15 червня 2024 року Відділ освіти Бродівської міської ради
9. Для здобуття  початкової  освіти перепрофілювати (змінити тип) Гаївський заклад загальної середньої освіти І-ІІ ступенів з дошкільним підрозділом  Бродівської міської ради Львівської області у початкову  школу

Пропонована  назва:

Гаївська початкова школа з дошкільним підрозділом Бродівської міської ради Львівської області
До 15 червня 2027 року Відділ освіти Бродівської міської ради
Для здобуття  початкової  освіти перепрофілювати (змінити тип) Голосковицький заклад загальної середньої освіти І-ІІ ступенів з дошкільним підрозділом  Бродівської міської ради Львівської області у початкову  школу

Пропонована  назва:

Голосковицька  початкова школа з дошкільним підрозділом Бродівської міської ради Львівської області
До 15 червня 2026 року
10. Для здобуття  початкової  освіти  перейменувати  Бродівський заклад загальної середньої освіти І ступеня №1 Бродівської міської ради Львівської області, Пісківський заклад загальної середньої освіти І ступеня Бродівської міської ради Львівської області, Підгір’янський  заклад загальної середньої освіти І ступеня Бродівської міської ради Львівської області у початкові школи

Пропоновані  назви:

Бродівська початкова школа Бродівської міської ради Львівської області,

Пісківська початкова школа Бродівської міської ради Львівської області,

Підгір’янська початкова школа Бродівської міської ради Львівської області,
До 15 червня 2024 року Відділ освіти Бродівської міської ради
11. Припинити шляхом ліквідації:

Бовдурівську початкову школу Бродівської міської ради Львівської області,

Суходільську філію Бродівського опорного закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №4
До 01 липня 2023 року  
Для здобуття дошкільної освіти створити заклад дошкільної освіти Бродівської міської ради

Пропонована назва:

Суходільський заклад дошкільної освіти Бродівської міської ради Львівської області
До 01 січня 2025 року
12. Для здобуття дошкільної освіти забезпечити функціонування  дошкільних підрозділів у складі:

Берлинської гімназії Бродівської міської ради Львівської області;

Суховільської  гімназії імені Галини Столяр Бродівської міської ради

Львівської області;

Конюшківської гімназії імені Йосипа Застирця Бродівської міської ради Львівської області
До 15 червня 2027 року Відділ освіти Бродівської міської ради
13. Для здобуття дошкільної освіти забезпечити функціонування закладів дошкільної освіти:

Бродівський заклад дошкільної освіти №1 Бродівської міської ради Львівської області,

Бродівський заклад дошкільної освіти №6 Бродівської міської ради Львівської області,

Бродівський заклад дошкільної освіти №7 Бродівської міської ради Львівської області шкільної освіти ,

Бродівський заклад дошкільної освіти №8 Бродівської міської ради Львівської області,

Бродівський заклад дошкільної освіти №9 Бродівської міської ради Львівської області,

Лешнівський заклад дошкільної освіти Бродівської міської ради Львівської області,

Пониковицький заклад дошкільної освіти Бродівської міської ради Львівської області,

Підгір’янський заклад дошкільної освіти Бродівської міської ради Львівської області
До 15 червня 2027 року Відділ освіти Бродівської міської ради
14. Повідомити громадськість про припинення набору учнів з 01 вересня 2024 року у 10 класи Поникянського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Бродівської міської ради Львівської області До 30 травня 2024 року Відділ освіти Бродівської міської ради
Повідомити громадськість про припинення набору учнів з 01 вересня 2023 року у 10 класи Шнирівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів імені Петра Федуна («Полтава») Бродівської міської ради Львівської області До 30 травня 2023 року
16. Переглянути території обслуговування закладів базової середньої та початкової освіти. До

01 листопада

2025 року
Відділ освіти Бродівської міської ради
17. Забезпечити підвищення освітньо - кваліфікаційного рівня педагогічних працівників. Постійно Відділ освіти Бродівської міської ради
18. Забезпечити покращення  матеріально-технічної бази закладів освіти. До 01 вересня 2027 року Відділ освіти Бродівської міської ради

 

⃰ -зазначені заходи можуть корегуватися