ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 5

БРОДІВСЬКА  МІСЬКА РАДА
БРОДІВСЬКОГО РАЙОНУ ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Р І Ш Е Н Н Я
XXIV сесія VIІ демократичного скликання
 
від 21.12. 2017 року                                м. Броди                                  № проект
 
Про затвердження Програми підтримки об’єднань
співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ)
у м.Броди на 2018 рік.
        
         Керуючись  Законами  України  «Про місцеве  самоврядування в  Україні», «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку», «Про  особливості  здійснення  права  власності у  багатоквартирному  будинку», міська рада
ВИРІШИЛА:
1.Затвердити Програму підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) у м.Броди на 2018 рік  (додаток).
 
2. Контроль за  виконанням цього рішення доручити постійній комісії з питань житлово-комунального господарства,  благоустрою  та екології( Біль В. І. ).
 
 
Міський голова                                                 Анатолій Белей
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ДОДАТОК
ЗАТВЕРДЖЕНО
 рішенням міської ради 
« 21» грудня 2017 року № проект
 
 
 
 
 
 
 
 
Програма
підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ)
у м.Броди на 2018 рік.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Загальні положення
 
Програму підтримки об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) у м.Броди на 2018 рік (далі - Програма) розроблено у відповідності до наявних проблем об'єднань співвласників багатоквартирних будинків і їх функціонуванні.
Світовий досвід показує, що лише інституції співвласників будинків здатні ефективно освоювати інвестиції в житлово-комунальному господарстві, причому лише на умовах співфінансування та/або низьковідсоткового кредиту. Необхідність прийняття цієї Програми полягає у визначенні шляхів максимального сприяння міської влади функціонуванню об'єднань співвласників багатоквартирного будинку.

Розділ 2. Мета Програми
 
- вдосконалення або докорінну зміну існуючих форм і методів управління будинками;
- створення дієвого механізму утримання житла шляхом створення нових об'єднань співвласників багатоквартирних будинків та надання їм практичної і методичної допомого при створенні, в роботі і самостійному управлінні своїм будинком чи групою будинків;
- задоволення потреб усіх споживачів житлово-комунальними послугами належної якості, яка відповідає вимогам державних стандартів;
- підвищення рівня прозорості у взаємовідносинах між суб’єктами ринку житлово-комунальних послуг;
- забезпечення надійності та безпечної експлуатації житлового фонду міста.
 
Розділ 3. Завдання Програми
 
           У Програмі визначені пріоритетні шляхи організаційно-правової, консультаційної та матеріально-технічної  підтримки у створенні та господарській діяльності ОСББ з використанням коштів міського бюджету.
 
Основними пріоритетними завданнями Програми є:
1) проведення інформаційно-роз'яснювальної роботи щодо підтримки ОСББ з метою надання мешканцям багатоквартирних будинків необхідних знань щодо механізму створення та діяльності ОСББ;
2) створення позитивного іміджу ОСББ у масовій свідомості населення міста;
3) підвищення зацікавленості мешканців у формуванні ефективного колективного власника;
4) проведення зустрічей, тренінгів з обраним керівництвом діючих ОСББ, пошук шляхів вирішення проблемних питань;
5) організація навчання управителів і голів правлінь ОСББ;
6) надання власникам квартир в багатоквартирних житлових будинках
практичної допомоги в процесі створення та діяльності ОСББ: участь членів житлово-комунальної комісії в роботі установчих зборів, залучення працівників комунальних підприємств до проведення обстежень технічного стану під час передачі будинків ОСББ;
7) співфінансування робіт з капітального ремонту конструктивних елементів, внутрішніх систем тепло-, водо- та електропостачання багатоквартирних житлових будинків (надалі – капітальний ремонт будинків) ОСББ;
8) організація та проведення семінарів щодо запровадження енергоефективних заходів у багатоквартирних будинках. Залучення консультантів та керівників різних проектів;
9) організація екскурсій з обміну досвідом в м.Броди та по інших містах і країнах, які мають передовий досвід управлінсько-господарської діяльності ОСББ.
 
Розділ 4. Принципи реалізації Програми
 
          Для отримання фінансової підтримки з міського бюджету на проведення робіт в будинку ОСББ необхідно подати до міської ради заявку у довільній формі (із зазначення адреси будинку, видів та обсягів необхідних робіт по капітальному ремонту,їх орієнтовна вартість, суми власних та залучених коштів) за підписом голови правління ОСББ.
Виділення коштів з міського бюджету для ОСББ, управлінських компаній, КП «Броди» на проведення робіт з капітального ремонту конструктивних елементів, внутрішніх систем тепло-, водо- та електропостачання багатоквартирних житлових будинків (надалі – капітальний ремонт будинків) буде проводитись на умовах співфінансування, а саме: до 60% від загальної вартості робіт – це кошти міського бюджету, не менше 40% – власні та залучені кошти ОСББ, співвласників багатоквартирних будинків та при цьому розмір внесків на утримання будинку та прибудинкової території повинен складати не менше 3.5 грн. за 1м2 загальної площі що перебуває у власності або наймі фізичної чи юридичної особи.
Пріорітетними для співфінансування з міського бюджету є суб’єкти господарювання, які визначились з проведенням робіт, що підпадають під державну програму підтримки енергозбереження, програму «теплих» кредитів, капітального ремонту конструктивних елементів будинку. Співфінансування надається співвласникам у розмірі 10 % від тіла кредиту, при умові що, розмір внесків на утримання будинку та прибудинкової території повинен складати не менше 8.00 грн. за 1м2 загальної площі що перебуває у власності або наймі фізичної чи юридичної особи.
Розрахунок коштів, необхідних для реалізації Програми підтримки об'єднань співвласників багатоквартирних будинків у місті Броди проводяться Постійною Комісією з питань житлово-комунального господарства, благоустрою та екології з урахуванням пропозицій Ради голів правлінь ОСББ міста.
Рішення про надання співфінансування на проведення робіт в будинку приймається  за умови реєстрації ОСББ на  Єдиному веб-порталі використання публічних коштів Edata.
Інформація про реалізацію Програми розповсюджується місцевими засобами масової інформації та розміщується на  Веб-порталі Бродівської  міської ради.
 
Розділ 5. Фінансове забезпечення
№з/п Назва заходів Сума коштів Джерела фінансування
   1 Фінансова підтримка діючих
ОСББ
    300 000    Кошти міського
         бюджету
  Всього    300 000  
 
Секретар ради                                                          Микола Бакай