ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідачі:



Олійник В. Б.

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XVII

Скликання:

VIII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

18

Дата реєстрації:

09.02.2022

Проголосовано:

10.02.2022 12:59:39

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    27
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    1
  • Відсутні
    7

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 18

Текст:



                     БРОДІВСЬКА МІСЬКА РАДА                

         ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

ХVІІ сесія VIII скликання

 

від ... ... 2022 р.                                  м. Броди                                   № проєкт



 

Про  добровільну пожежну охорону

Бродівської міської територіальної

громади Львівської області

 

 

 

Відповідно до статті 63 Кодексу цивільного захисту України, статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Порядку функціонування добровільної пожежної охорони, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2013 року № 56 та з метою здійснення заходів із запобігання виникненню пожеж та організації їх гасіння, міська рада -

 



ВИРІШИЛА:



 

1. Створити добровільну пожежну охорону Бродівської міської територіальної громади Львівської області.

2. Затвердити Положення про добровільну пожежну охорону Бродівської міської територіальної громади Львівської області, що додається.        

3. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну депутатську комісію з питань комунальної власності, житлово-комунального господарства, енергозбереження, транспорту, благоустрою та екології

 

 

 

 

 

 



Міський голова                                                                          Анатолій БЕЛЕЙ                                                   



                                                                     



ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення Бродівської міської ради

Львівської області

«     »_________ 2022 року  №

 

 

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

про добровільну пожежну охорону Бродівської міської територіальної громади Львівської області

 

I. Загальні   положення




  1. Добровільна  пожежна  охорона Бродівської міської територіальної громади Львівської області (далі  - ДПО) створюється з метою проведення заходів із запобігання виникненню пожеж та організації їх гасіння.

  2. Для забезпечення функціонування ДПО за рішенням Бродівської  міської ради Львівської області утворені пожежно-рятувальні підрозділи:


добровільна пожежна команда міста Броди - пожежно-рятувальний підрозділ ДПО третьої   категорії;

добровільні пожежні дружини старостинських округів пожежно-рятувальні підрозділ ДПО другої   категорії.

  1. Засновником ДПК та ДПД  є Бродівська міська рада Львівської області (надалі – Засновник).

  2. ДПО  у  своїй діяльності керуються Конституцією і законами України,  а  також  указами  Президента   України   та постановами  Верховної  Ради  України, прийнятими відповідно до Конституції   і  законів України,   актами  Кабінету  Міністрів  України,  цим  Положенням, нормативно-правовими  актами  центральних  та   місцевих   органів виконавчої    влади,    наказами   ДСНС,  рішеннями Бродівської міської ради Львівської області та виконавчого комітету Бродівської міської ради Львівської області, розпорядженнями Бродівського міського голови.


1.5. З  питань  організації  несення  служби, гасіння  пожеж, експлуатації  пожежної  техніки  та  пожежно-технічного  обладнання  ДПО керується  нормативно-правовими  актами, що  регулюють  діяльність  пожежно-рятувальних  підрозділів  Державної  служби  України  з  надзвичайних  ситуацій.

1.6. До складу ДПО  входять пожежно-рятувальні підрозділи, які утворюються у населених пунктах міської ради незалежно від підрозділів державної, відомчої чи місцевої пожежної охорони за рішенням Бродівської міської ради Львівської області.

1.7. Пожежно-рятувальні підрозділи ДПО  утворюються, як пожежні дружини та команди.

1.8. Пожежна дружина – підрозділ, забезпечений пожежними мотопомпами та/або первинними засобами для гасіння пожеж.

Пожежна команда - підрозділ, забезпечений пожежними автомобілями або іншою необхідною технікою для гасіння пожеж.

1.9. Пожежні дружини та команди відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 2013 року №564 «Про затвердження порядку функціонування добровільної пожежної охорони» поділяються на категорії.

1.10. Кількість пожежних дружин та команд, які входять до складу ДПО, їх категорія, місце дислокації, штатна чисельність та табель оснащення затверджується рішенням Бродівської міської ради Львівської області.

1.11. Перелік осіб, що включаються до пожежно-рятувальних підрозділів ДПО (пожежних дружин та команд) затверджуються розпорядженням Бродівського міського голови.

  1. ДПО  може мати власний гімн, знак та прапор, спеціальний одяг та знаки розрізнення, положення про застосування та використання яких затверджується Бродівською міською радою відповідно до вимог законодавства.

  2. Діяльність  добровільної пожежної охорони чи пожежних дружин та команд може  бути  припинена  за  рішенням  Бродівської міської  ради  Львівської област за  погодженням  з  відповідним  територіальним  органом  Головного управління ДСНС України у Львівській області.



 

2. Основні  завдання  добровільної пожежної охорони

2. 1. Основними завданнями ДПО  є забезпечення пожежної безпеки, запобігання виникненню пожеж та нещасних випадків на них, гасіння пожеж, рятування людей, а також надання допомоги у ліквідації наслідків інших надзвичайних ситуацій.

2.2.  ДПО відповідно до покладених на неї завдань:

2.2.1. Проводить заходи із запобігання виникненню пожеж.

2.2.2. Організовує та керує діями пожежних дружин та команд під час проведення ними робіт з гасіння пожеж, проведення евакуації людей та матеріальних цінностей, заходів для мінімізації або ліквідації наслідків пожеж, зокрема разом з підрозділами державної, відомчої та місцевої пожежної охорони.

2.2.3. Організовує та проводить заходи для постійного підтримання пожежних команд та дружин у готовності до виконання відповідних завдань.

2.2.4. Інформує територіальним органам Головного управління ДСНС України у Львівській області про факти виникнення пожеж і порушення вимог щодо пожежної безпеки.

2.2.5. Вживає заходи для широкого інформування громадськості про причини виникнення пожеж та  їх  небезпеку,  порядок  дій  у  випадку виникнення пожежі.

2.2.6. Організовує та проводить серед працівників підприємств, установ, організацій та громадян роботу з дотримання правил пожежної безпеки, підбір осіб, які бажають стати членами пожежної команди та дружини добровільної пожежної охорони.

2.2.7. Вносить Бродівському міському голові пропозиції з питань забезпечення пожежної безпеки;

2.2.8. Організовує та проводить:

- огляди-конкурси протипожежного стану;

- разом з територіальним органам Головного управління ДСНС України у Львівській області, органами освіти, молодіжними організаціями заходи з утворення та організації роботи дружин юних пожежників;

- разом з територіальним органам Головного управління ДСНС України у Львівській області, проводить огляди-конкурси, навчання та змагання серед пожежних команд та дружин, які входять до її складу;

- разом з територіальним органам Головного управління ДСНС України у Львівській області перевірки протипожежного стану об’єктів, які належить до сфери управління Бродівської міської ради Львівської області.

2.2.9. Може виконувати  роботи,  пов’язані  із  запобіганням  виникненню пожеж при наявності кваліфікованих фахівців та необхідних дозвільних документів, на платній основі у відповідності до діючих нормативно-правових актів.

2.2.10. Здійснює інші функції, передбачені актами законодавства.

2.3. Добровільна пожежна команда та добровільна пожежна дружина відповідно до покладених на них завдань:

2.3.1. Проводить заходи із запобігання виникненню пожеж.

2.3.2. Проводить роботи з гасіння пожеж, проведення евакуації людей та матеріальних цінностей, заходів для мінімізації або ліквідації наслідків пожеж, зокрема разом з підрозділами державної, відомчої та місцевої пожежної охорони.

2.3.3. Інформує начальника добровільної пожежної охорони про факти виникнення пожеж і порушення вимог щодо пожежної безпеки.

2.3.4. Проводить серед працівників підприємств, установ, організацій та громадян роботу з дотримання правил пожежної безпеки, підбір осіб, які бажають стати членами пожежної команди та дружини добровільної пожежної охорони.

2.3.5. Вносить начальнику добровільної пожежної охорони пропозиції щодо забезпечення пожежної безпеки на відповідній території.

2.3.6. Бере участь у проведенні:

- оглядів-конкурсів протипожежного стану;

- заходів з утворення та організації роботи дружин юних пожежників;

- оглядів-конкурсів, навчань та змагання серед пожежних команд та дружин, які входять до її складу;

- перевірок протипожежного стану об’єктів, які належить до сфери управління Буської міської ради.

2.3.7. Здійснює заходи для широкого інформування громадськості про причини виникнення пожеж та  їх  небезпеку,  порядок  дій  у  випадку виникнення пожежі.

2.3.8. Здійснють інші функції, передбачені актами законодавства.

2.4. Залучати членів добровільної пожежної охорони та використовувати закріплену за нею пожежну техніку і обладнання до виконання завдань, не передбачених цим Положенням, забороняється.

 

3. Організація  діяльності  добровільної пожежної охорони

3.1.  Начальника добровільної пожежної охорони призначає міський голова.

 3.2. Начальник добровільної пожежної охорони здійснює керівництво її діяльністю та несе персональну відповідальність за виконання покладених на неї завдань і повноважень.

 3.3. Начальнику добровільної пожежної охорони безпосередньо підпорядковуються всі пожежні команди та дружини, які входять в склад добровільної пожежної охорони.

 3.4. Начальник добровільної пожежної охорони має заступника, яким призначається один із начальників добровільної пожежної команди (дружини).

У разі відсутності начальника добровільної пожежної охорони його обов’язки виконує заступник.

 3.5. Начальники добровільних пожежних команд та дружин призначаються розпорядженням Бродівського міського голови з числа мешканців Бродівської міської територіальної громади.

 3.6.  Члени  добровільної пожежної охорони,  які  пройшли  відповідну  підготовку можуть  включатися  до  складу  чергових  змін  місцевих пожежних команд.

 3.7. Райони виїзду пожежних дружин та команд визначаються планами залучення.

 3.8. Контроль за діяльністю добровільної пожежної охорони здійснює Бродівський міський голова та територіальний орган Головного управління ДСНС України у Львівській області.

 

4. Служба в добровільній пожежній охороні.

 4.1. Членом добровільної пожежної охорони (команди, дружини) на добровільних засадах може бути особа, яка досягла 21-річного віку і здатна за своїми здібностями та станом здоров’я виконувати покладені на неї обов’язки.

 4.2. Особи, які виявили бажання стати членами добровільної пожежної команди (дружини) подають на ім’я Бродівського міського голови письмову заяву.

 4.3. Зарахування до членів та виключення з членів добровільної пожежної команди (дружини), подальші зміни її складу тощо здійснюються на підставі розпорядження Бродівського міського голови. 

4.4. Підставою для виключення з членів команди (дружини)  є:

- заява про виключення за власним бажанням; порушення правил пожежної безпеки;

- невиконання своїх обов’язків;

- стан здоров’я, що не дозволяє брати участь у діяльності добровільної пожежної дружини

 4.5. Особи, прийняті в члени пожежної (команди) дружини реєструються в Реєстрі членів пожежної команди (дружини), який ведеться начальником команди (дружини).

 4.6. Члену пожежної дружини та  команди видається довідка про занесення його до Реєстру для пред’явлення на постійному місці роботи або навчання.

 4.7. При виключенні особи з числа членів команди (дружини)  до Реєстру вноситься позначка "Вибув" та направляється інформація про вибуття за постійним місцем роботи або навчання.

 4.8. Підготовка членів дружин (команд) проводиться начальником відповідно до навчальних програм, які погоджуються з територіальним органом ДСНС України. Для підготовки членів добровільної пожежної дружини (команди) можуть залучатися фахівці територіальних органів Головного управління ДСНС України у Львівській області.

 4.9. Практичні заняття з членами дружини (команди) проводяться не рідше одного разу на квартал для відпрацьовування навичок з евакуації людей, рятування матеріальних цінностей при пожежі, участі в гасінні пожежі та взаємодії з підрозділами ДСНС України.

 4.10. Члени добровільної пожежної команди (дружини)  забезпечуються форменим одягом та спеціальним одягом, засобами індивідуального захисту за нормами, передбаченими для особового складу ДСНС України.    

 4.11. Члени добровільної пожежної команди (дружини)  під  час  виконання  покладених  на  них  завдань  підпорядковуються  тільки  безпосереднім  керівникам, а  при  виконанні  робіт  із  гасіння  пожеж  -  керівнику  гасіння  пожежі.

 4.12. Протоколи про порушення вимог щодо пожежної безпеки складаються членами добровільної пожежної команди (дружини) в межах їх повноважень, передбачених пунктом 10 частини другої статті 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

 

5. Права та обов’язки начальника пожежної команди (дружини)

 5.1. Начальник пожежної команди (дружини) має право:

5.1.1. Звертатися до начальника Добровільної пожежної охорони щодо заохочення членів пожежної команди (дружини).

5.1.2. Відповідно до діючих нормативно-правових актів отримувати від  суб’єктів господарювання, розміщених в зоні його відповідальності, інформацію необхідну для виконання завдань з попередження і гасіння пожеж. 

5.2. Начальник пожежної команди (дружини)  зобов’язаний:

5.2.1. Організовувати гасіння пожежі, порятунок людей і майна до прибуття підрозділів державної пожежної охорони.

5.2.2. Вживати профілактичних заходів із запобігання виникненню пожеж.

5.2.3. Проводити заняття із членами пожежної (команди) дружини  і перевіряти їх готовність до дій за призначенням.

5.2.4. Інформувати начальника Добровільної пожежної охорони у  випадку виявлення порушень правил пожежної безпеки.

5.2.5. Розробляти і вести документацію.

5.2.6. Планувати та організовувати роботу, розробляти заходи для реалізації поточних завдань, функцій і обов’язків членів команди (дружини).

5.2.7. Визначати порядок оповіщення і збору членів команди (дружини).

5.2.8. Здійснювати контроль за діяльністю членів команди (дружини)  і вести облік фактичного часу чергування або іншої роботи членів команди (дружини).

5.2.9. Знати порядок організації гасіння пожежі, застосування наявної пожежно-рятувальної техніки, первинних засобів пожежогасіння,   розміщення джерел протипожежного водопостачання (водоймищ, гідрантів, тощо);

5.2.10.Вести Реєстр членів добровільної пожежної дружини (команди).

5.2.11. Виконувати інші обов’язки, згідно діючих нормативно-правових актів, рішень Бродівської міської ради, розпоряджень Бродівського міського голови.

 

6. Права членів добровільної пожежної охорони 

(команди, дружини)

 6.1. Члени добровільної пожежної охорони (команди, дружини) мають  право:

6.1.1. Під час гасіння пожеж - на безперешкодний доступ до всіх виробничих та інших приміщень, будівель і територій, а також на вжиття будь-яких заходів з метою рятування людей, ліквідації пожежі та запобігання поширенню вогню.

6.1.2. Одержувати при виконанні робіт із гасіння пожеж відомості про наявність у будівлях та приміщеннях людей, вибухових та вибухопожежонебезпечних матеріалів, а також іншу необхідну інформацію; у випадку виявлення порушень вимог пожежної безпеки складати на винних осіб протоколи про вчинення адміністративного правопорушення (стаття 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення) і в триденний термін передавати їх на розгляд до органів державного пожежного нагляду.

 6.2. Члени добровільної пожежної охорони (команди, дружини) зобов’язані:

6.2.1. Здійснювати заходи із запобігання виникненню пожеж.

6.2.2. У випадку проведення заходів із запобігання пожежам та виявлення при цьому порушень вимог законодавства у сфері пожежної безпеки, що можуть призвести до виникнення пожежі, перешкоджати її гасінню або евакуації людей, інформувати про це засновників та органи державного пожежного нагляду.

6.2.3. Мати спеціальні знання в обсязі, необхідному для виконання покладених обов’язків, у складі добровільної пожежної дружини відвідувати заняття згідно з розкладом.

6.2.4. Проводити агітаційно-роз’яснювальну роботу з метою недопущення виникнення пожеж та загибелі на них людей.

6.2.5. Дотримуватися вимог законодавства, дисципліни, охорони праці, дбайливо ставитися до майна добровільної пожежної дружини, утримувати у справному стані пожежну техніку та пожежно-технічне спорядження.

6.2.6. Знати розміщення джерел протипожежного водопостачання в населеному пункті, систем автоматичної пожежної сигналізації і пожежогасіння, первинних засобів пожежогасіння та інших технічних засобів, правила застосування та вміти використовувати їх при гасінні пожеж.

6.2.7. Знати способи оповіщення населення про пожежу.

6.2.8. Викликати підрозділи ДСНС України  при виникненні пожежі;

6.2.9. Знати свої обов’язки, взаємодіяти з підрозділами ДСНС України  під час гасіння пожежі і брати активну участь у її ліквідації.

6.2.10. Виконувати розпорядження начальника добровільної пожежної охорони та його заступника, начальника пожежної команди (дружини).

6.2.11. Виконувати інші покладені на них обов’язки.

 

7. Фінансове  та  матеріально-технічне  забезпечення 

діяльності  добровільної пожежної охорони (команди, дружини), оплата  праці  її  членів

 7.1. Фінансування і матеріально-технічне забезпечення добровільної пожежної охорони (команди, дружини) здійснюється за рахунок коштів міського бюджету та коштів суб’єктів господарювання, а також членських внесків, дотацій, прибутку від провадження господарської діяльності, прибутку від майна добровільної пожежної охорони, дивідендів, надходжень від страхових компаній, пожертвувань юридичних та фізичних осіб, інших джерел, не заборонених законодавством.

Приміщення, засоби зв’язку, пожежна техніка, інше майно, а також кошти, що в установленому порядку надходять від юридичних та фізичних осіб (благодійна допомога, членські внески, плата за надання послуг тощо) для забезпечення діяльності добровільної пожежної охорони (команди, дружини), підлягають обліку та використанню згідно із законодавством.

 7.2. Винагорода членам добровільної пожежної охорони (команди, дружини)  здійснюється згідно діючих нормативно-правових актів України.

 7.3. Члени добровільної пожежної охорони підлягають обов’язковому особистому страхуванню відповідно до Закону України “Про страхування”.

 

 

Секретар  міської ради                                                       Руслан ШИШКА