ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

Лящук Д. Є.

Статус:

Прийнятий в цілому

Дата:

20.12.2021

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 16
Про затвердження Програми з охорони та збереження пам’яток культурної спадщини Бродівської територіальної громади на 2022-2024 роки

БРОДІВСЬКА МІСЬКА РАДА
                                         ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ                        проект

Р І Ш Е Н Н Я

ХІV СЕСІЇ   VІІІ СКЛИКАННЯ

______________                                    м. Броди                                                    №____
 
Про затвердження Програми з
охорони та збереження пам’яток
культурної спадщини Бродівської
територіальної громади на 2022-2024 роки
 
    
Відповідно до ст. 26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, керуючись Законом України “Про охорону культурної спадщини” з метою створення більш сприятливих умов для розвитку сфери охорони культурної спадщини, соціально-економічного, культурного та духовного розвитку громади, підвищення туристичної привабливості, розглянувши місцеву Програму з охорони та збереження пам’яток культурної спадщини Бродівської територіальної громади на 2022-2024 роки, Бродівська міська рада
 

В И Р І Ш И Л А :

 
  1. Затвердити Програму з охорони та збереження пам’яток культурної спадщини Бродівської територіальної громади на 2022-2024 роки, (додається)
  2.     5. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію з питань земельних відносин, території, будівництва, архітектури, охорони пам’яток  (Казмірчук О. Я.).    

      

Міський голова                                                Анатолій БЕЛЕЙ

 
 
 
 
                                              
 
Погоджено
Перший заступник
Бродівського міського голови
 
_________________ _________
«__» ________ 20__ року
 
 
 
Програма
з охорони та збереження
пам’яток культурної спадщини
Бродівської територіальної громади
на 2022-2024 роки
 
 
 
 
 
     
 
Погоджено
Начальник
фінансового управління
Бродівської міської ради
_____________      _________
«__» ________ 20__ року
 
МП
  Начальник відділу містобудування,
архітектури та земельних ресурсів
виконавчого комітету
Бродівської міської ради
___________      ____________
«__» __________ 20__ року
 
МП
 
Начальник відділу юридичного супроводу, комунального майна, екології та благоустрою
_________________ _________
«__» ________ 20__ року
 
МП
   
Заступник Бродівського міського голови з питань виконавчих органів влади                               
_________________ _________
«__» ________ 20__ року
 
МП
 
 
 
 
м. Броди
2021рік
 
 
 
 
Зміст
 
 
  1. Паспорт Програми з охорони та збереження
          пам’яток культурної спадщини Бродівської територіальної громади на   
  1. роки……..…………………...……………………………...…4
  1. Визначення проблем, на розв’язання яких спрямована Програма ……5
  2. Мета Програми……………………………………………………………6
  3. Шляхи і засоби розв’язання проблеми, обсягів та джерел фінансування; строки та етапи виконання програми…………………………………….6
  4. Перелік завдань програми та результативні показники…………………6
  5. Напрями діяльності та заходи Програми…………………………………7
  6. Координація та контроль за ходом виконання програми………………..8
  7. Додатки…………………………………………………………………….9-10
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Паспорт програми
(загальна характеристика програми)
 
Програми з охорони та збереження пам’яток культурної спадщини Бродівської міської територіальної громади
на 2022-2024 роки
 (назва програми)
1. Ініціатор розроблення програми  Відділ містобудування, архітектури та земельних ресурсів виконавчого комітету Бродівської міської ради
2. Рішення виконавчого комітету Бродівської міської ради про погодження програми  
3. Розробник програми  Відділ містобудування, архітектури та земельних ресурсів виконавчого комітету Бродівської міської ради
4. Співрозробники програми  -
5. Відповідальний виконавець програми Відділ містобудування, архітектури та земельних ресурсів виконавчого комітету Бродівської міської ради
5.1 Головний розпорядник коштів Виконавчий комітет Бродівської міської ради
6. Учасники програми  Виконавчий комітет Бродівської міської ради
7. Термін реалізації програми  2022-2024 роки
7.1. Етапи виконання програми
(для довгострокових програм)
 -
8. Перелік місцевих бюджетів, які беруть участь у виконанні програми (для комплексних програм)  Фінансове забезпечення заходів, визначених Програмою, здійснюватиметься в межах видатків, передбачених у міському бюджеті на відповідний бюджетний рік та за рахунок інших джерел фінансування, не заборонених чинним законодавством України
9. Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, всього, тис.грн. у тому числі:   2022 рік-350,0
2023-2024 роки- в межах бюджетних призначень
9.1. коштів місцевого бюджету тис.грн.  350,0
  коштів інших джерел  
 
Міський голова                              ______________               ________________
                                                                   (підпис)                          (ім»я, прізвище)
 
Начальник відділу містобудування,
архітектури та земельних ресурсів
виконавчого комітету
Бродівської міської ради                 _______________             _________________
                                                                               (підпис)                                 (ім’я, прізвище)

ІІ. Визначення проблем, на розв’язання яких спрямована Програма
 
Програма з охорони та збереження пам’яток культурної спадщини Бродівської міської територіальної громади на 2022-2024 роки (далі – Програма) розроблена відповідно до законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про охорону культурної спадщини», «Про охорону археологічної спадщини», інших нормативних актів, спрямована на покращення та вдосконалення організаційних та матеріально-технічних засад сфери охорони культурної спадщини у Бродівській територіальній громаді.
Культурна спадщина Бродівської міської територіальної громади є невід’ємною частиною культурного надбання Львівської області та України в цілому, а відтак світового культурного надбання. Місто Броди занесене до Переліку історичних населених пунктів України, тому питання дотримання пам’яткоохоронного законодавства особливо актуальне.
Вирішення проблем збереження культурної спадщини Бродівщини потребує зусиль як органу охорони культурної спадщини, так й інших виконавчих органів місцевого самоврядування, власників та користувачів об’єктів культурної спадщини, громадськості, благодійних організацій тощо. Більшість пам’яток потребують термінових  відновлювальних та ремонтних робіт різного ступеня та облаштування. Майже вся науково-облікова документація на пам’ятки не відповідає сучасним зразкам і містить інформацію, яка роками не оновлювалась та потребує уточнення. Значна частина пам’яток немає власників і балансоутримувачів, не визначена їх грошова вартість.
Власники і користувачі пам’яток культурної спадщини, жителі міста, суб’єкти господарювання недостатньо інформовані про вимоги чинного законодавства, державні стандарти, норми і правила у сфері охорони культурної спадщини, про наукове, естетичне і патріотичне значення пам’яток. Розв’язання проблем охорони культурної спадщини у місті має ґрунтуватись на системному програмному підході.
Не зайвим буде констатувати той факт, що відповідно до Закону України «Про охорону культурної спадщини», де визначаються основні положення національної політики в цій сфері, насправді збереження культурної спадщини не тільки не гарантовано державою, але знаходиться в ризику постійного руйнування.
Наразі в Україні не існує єдиного центрального незалежного органу охорони культурної спадщини, у підпорядкуванні якого знаходилися б усі види пам’яток. Така розпорошеність функцій інститутів пам’яткоохоронної сфери негативно впливає на процес управління охороною культурної спадщини.
Однак розв’язання вказаних проблем можливе за умови прийняття Програми з охорони та збереження пам’яток культурної спадщини Бродівської територіальної громади, достатньому її фінансуванні, що дасть змогу здійснити справді плідні, активні й помітні усій громаді заходи практичного спрямування щодо охорони й збереження пам’яток та об’єктів культурної спадщини міста, запровадження соціальних програм збереження, обліку й популяризації культурної спадщини із залученням широких верств населення: профільних громадських організацій, меценатів, краєзнавців, реставраторів, волонтерів тощо.
 
 
III. Мета Програми
 
Основна мета Програми – реалізація державної політики у сфері охорони культурної спадщини; забезпечення розвитку й збереження історико-культурного середовища Бродівської міської територіальної громади.
Програма спрямована на втілення політики держави у сфері пам’яткоохоронної роботи, підвищення патріотизму громадян, залучення місцевих органів влади, територіальної громади й приватної ініціативи до розвитку культурної спадщини, раціональне використання пам’яток та об’єктів культурної спадщини, попередження актів вандалізму, створення умов для покращання туристичної привабливості міста через його історико-культурну спадщину та збереження пам’яток культурної спадщини.
 
 
IV. Шляхи і засоби розв’язання проблеми, обсягів та джерел фінансування; строки та етапи виконання програми
 
Фінансове забезпечення заходів, визначених Програмою, здійснюватиметься в межах видатків, передбачених у міському бюджеті на відповідний бюджетний рік та за рахунок інших джерел фінансування, не заборонених чинним законодавством України.
Шляхи та засоби розв’язання проблем, зазначених у Програмі, реалізовуватимуться відповідно до законодавчих і нормативних актів, що визначають правові, організаційні й фінансові засади охорони та збереження пам’яток культурної спадщини.
Реалізація Програми надасть змогу розвивати й зберігати історико-культурне середовище Бродівської територіальної громади. Програма виконуватиметься на протязі 2022 – 2024 років.
 
 
V. Перелік завдань програми та результативні показники
 
Програма передбачає реалізацію таких завдань:
  • Проведення повного обліку пам’яток культурної спадщини на території Бродівської міської територіальної громади шляхом їх  паспортизації та укладення з балансоутримувачами чи користувачами охоронних договорів..
  • Проведення з дозволу вищих органів охорони культурної спадщини невідкладних  протиаварійних та ремонтних робіт на пам’ятках культурної спадщини, які потребують негайного втручання для запобігання надзвичайних ситуацій.
  • Визначення можливості консервація пам’яток архітектури  з метою їх раціонального функціонування та використання в життєвому середовищі.
  • Створення умов для поліпшення туристичної привабливості міста.
 
 
VI. Напрями діяльності та заходи Програми
 
Реалізація Програми значно сприятиме позитивному й динамічному розвитку та збереженню історико-культурного середовища Бродівської територіальної громади, залученню місцевого населення й підвищенню патріотизму.
Виконання заходів забезпечить:
  • втілення політики держави у сфері пам’яткоохоронної роботи;
  • реалізацію комплексної роботи з почергової паспортизації об’єктів культурної спадщини;
  • укладання й переукладання охоронних договорів на пам’ятки та об’єкти культурної спадщини  територіальної громади з користувачами (власниками) і балансоутримувачами;
  • виконання   першочергових  робіт, щодо ліквідації аварійного стану на об'єктах культурної спадщини,  участь у співфінансуванні  робіт з консервації пам’яток культурної спадщини для їх раціонального використання в життєвому середовищі;
  • створення умов для покращання туристичної привабливості міста через його історико-культурну спадщину.

 
Виконання Програми повинно дати поштовх позитивним зрушенням у сфері охорони культурної спадщини. Це стосується передусім усвідомлення суспільством необхідності збереження пам’яток для нинішнього і майбутніх поколінь, як важливого чинника патріотичного виховання громадян, розвитку національної свідомості Українського народу.
 
 
         VII. Координація та контроль за ходом виконання програми
 
Виконання Програми здійснюється шляхом реалізації заходів головним виконавцем та учасниками, зазначеними в цій Програмі.
Координація та контроль виконання Програми здійснюється виконавчим комітетом Бродівської міської ради та постійною комісією Бродівської міської ради з питань земельних відносин, території, будівництва, архітектури, охорони пам’яток.
Інформація про результати виконання Програми розміщується на офіційному сайті Бродівської міської ради.
Механізм реалізації Програми передбачає розробку організаційно-фінансових схем забезпечення системи заходів розвитку і збереження історико-культурного середовища Бродівської територіальної громади шляхом охорони та збереження пам’яток культурної спадщини відповідно до змісту Програми й буде формуватися та коригуватися поетапно з урахуванням змін соціально-економічної ситуації.
            Відповідальний виконавець Програми - відділ містобудування, архітектури та земельних ресурсів виконавчого комітету Бродівської міської ради щороку до 10 жовтня та 10 лютого, готує та подає  фінансовому управлінню Бродівської міської  ради та відділу економіки та публічних закупівель виконавчого комітету Бродівської міської ради інформацію про стан її виконання Програми (додаток 3).
           Відповідальний виконавець Програми за підсумками року подає на розгляд сесії Бродівської міської ради звіт про стан виконанання Програми до 01 березня року наступного за звітним періодом.