ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

Бакай М.П.

Статус:

Прийнятий в цілому

Дата:

20.12.2021

ЗАПРОПОНОВАНІ ПОПРАВКИ / ПРОПОЗИЦІЇ
ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 15
Про визначення переможців та затвердження Програми реалізації громадського бюджету Бродівської міської територіальної громади на 2022 рік

БРОДІВСЬКА  МІСЬКА РАДА
ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Р І Ш Е Н Н Я
XIV сесія  VIІІ  скликання
 
21 грудня 2021 р.                                 м. Броди                                  № 
 
Про визначення переможців та затвердження Програми реалізації громадського бюджету  Бродівської міської територіальної громади  на 2022  рік
         Керуючись Законом України “Про місцеве самоврядування в Україні”, відповідно до Положення «Про Громадський бюджет Бродівської міської територіальної громади», затверджений рішенням  сесії міської ради від 18 серпня 2021 року № 397, з метою розвитку демократичного суспільства і громадянської освіти, удосконалення діалогу між владою і громадою, створення та підтримки повноцінного громадського простору, вирішення соціально значущих питань, активізації жителів громади щодо впровадження інноваційних механізмів залучення громадськості до розподілу коштів Бродівського міського бюджету,  враховуючи рекомендацію постійної комісії з питань фінансів, бюджету, розвитку, інвестицій, туризму та міжнародного співробітництва, міська рада,-
ВИРІШИЛА :
1.      Визнати переможцями конкурсу  громадського бюджету Бродівської міської територіальної громади проєкти реалізація яких відбудеться в 2022 році, а саме :
-  № 1 «Вуличні тренажери для молоді села Голосковичі»;
- № 2 «Мобільний простір для проведення культурно- просвітницьких заходів на території Бродівської громади»;
- №  3 «Футбольне поле по вул. Тернопільська»;
- №  8 «Облаштування ігрового майданчика на території с. Підгір’я»;
- №  9 «Червоні казарми» - стильно та затишно!»
- № 10 «Благоустрій території Бродівської ЦМЛ»
2.       Включити в перелік об’єктів які будуть профінансовані за рахунок коштів Бродівського міського бюджету в 2023 році, проєкти які набрали значну підтримку громади, а саме :
 - № 6 «Сучасні інтерактивні простори для саморозвитку і спілкування на базі бібліотек м. Броди»
 - № 11 «Літній кінотеатр в дворі Бродівського Народного дому»
3.      Затвердити Програму реалізації громадського бюджету Бродівської міської територіальної громади  на 2022 рік, згідно додатку.
 
4.      Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з питань фінансів, бюджету, розвитку, інвестицій, туризму та міжнародного співробітництва ( Старик М. І.).
 
 
Міський голова                                                  Анатолій Белей
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Додаток до рішення Бродівської міської ради від 21 грудня  2021 року №
 
 
 
 
 
 
 
 
ПРОГРАМА
реалізації громадського бюджету Бродівської міської територіальної громади  на 2022 рік
 
 
 
 
Погоджено
Начальник
фінансового управління
Бродівської міської ради
_________________ _________
«__» ________ 20__ року
 
МП
  Керівник установи – розробник програми  (повна назва)
 
_______________ ____________
«__» __________ 20__ року
 
МП
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
м. Броди
2021
 
 
1. Паспорт Програми
ПАСПОРТ
ПРОГРАМА РЕАЛІЗАЦІЇ ГРОМАДСЬКОГО БЮДЖЕТУ м. БРОДИ НА 2022 РІК
 1. Ініціатор розроблення Програми Виконавчий комітет Бродівської  міської ради
2. Рішення Виконавчого комітету Бродівської міської ради про погодження програми  
3. Розробник Програми Відділ правового забезпечення та виявлення корупції Бродівської  міської ради
4. Відповідальні виконавці Програми Виконавчий комітет Бродівської  міської ради,  відділ економіки і публічних закупівель Бродівської міської ради,КП «Броди», відділ освіти Бродівської міської ради, інші суб’єкти господарської діяльності .
5. Головний розпорядник коштів Виконавчий комітет Бродівської  міської ради
6. Учасники Програми Виконавчий комітет Бродівської  міської ради, комунальні підприємства,  відділ освіти Бродівської міської ради, інші суб’єкти господарської діяльності, жителі  Бродівської міської територіальної громади
7. Термін реалізації Програми 1 січня – 31 грудня 2022 року
8. Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми 1 800 000  грн.
 
Керівник установи-
головного розпорядника  коштів      ______________               ________________
                                                                   (підпис)                          (імя, прізвище)
 
Відповідальний виконавець
Програми                                           _______________             _________________
                                                                  (підпис)                          (імя, прізвище)
 
2. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма
В сучасному громадянському суспільстві зросла соціальна активність людей та з’явились активісти, які мають бажання долучатись до вирішення проблем суспільства. Зокрема у людей, які постійно проживають у Бродівській міській територіальній громаді , виникають ідеї, як покращити свій населений пункт, мікрорайон чи вулицю.
В той же час чинне законодавство не дає чітких орієнтирів щодо залучення громадян до процесів місцевого управління та формування бюджету, хоча й пропонує деякі механізми, які можуть бути застосовані при залученні громадських активістів до процесів управління на місцях (громадські слухання, громадські ради, місцеві ініціативи). У той же час, на сьогодні має місце низький рівень довіри до всієї влади, у тому числі і до місцевої.
Таким чином, соціальна активність суспільства вимагає від Бродівської  міської ради створення дієвих інструментів співпраці з власною громадою та долучення громадськості до вирішення місцевих проблем.
Найбільш вдалим світовим досвідом щодо технології залучення громадян до процесу вироблення та прийняття рішень є використання громадського бюджету (бюджету участі) на місцевому рівні, запровадження якого  в м. Броди відбулося в 2017 році.
Саме методологія партисипаторного бюджетування (від англ. participatory budgeting) як форма прямої демократії, що визначається як відкритий процес дискусії та прийняття рішень, в якому кожен мешканець населеного пункту має можливість подати власну пропозицію та шляхом голосування вирішити, у який спосіб витрачати частину місцевого бюджету є основою реалізації громадського бюджету у Бродівській міській територіальній громаді  відповідно до Положення, затвердженого рішенням Бродівської  міської ради від 4 лютого 2021 року № 101, у рамках цієї Програми.
Таким чином, затвердження Програми реалізації громадського бюджету Бродівської міської територіальної громади  на 2021 рік сприятиме залученню громадян до бюджетного процесу, запровадженню процесу демократичного обговорення та прийняття рішень та допоможе зміцнити довіру громадян до місцевої влади.
3. Мета Програми
Метою Програми є створення та запровадження ефективної системи взаємодії влади та громадськості в бюджетному процесі для задоволення потреб мешканців Бродівської міської територіальної громади в реалізації власних ініціатив.
4. Обґрунтування шляхів і засобів розв’язання проблеми, строки виконання Програми
Вирішення проблеми здійснюється шляхом розроблення механізму взаємодії Виконавчого комітету Бродівської  міської ради та громадян в бюджетному процесі, залучаючи населення до процесу прийняття рішень на місцевому рівні та розв’язуючи найбільш нагальні проблеми міста та громади.
Виконання Програми розраховано на увесь  2022 рік і передбачає  шляхи реалізації  проектів переможців громадського бюджету фінансування яких відповідно до п. 2, п. 3  рішення Бродівської міської ради від 18.08.2021 року  № 398 відбуватиметься в 2022 році
5. Обсяги та джерела фінансування Програми
Фінансування Програми здійснюється відповідно до діючого законодавства за рахунок коштів міського бюджету за кодами класифікації видатків та визначається в рішенні “Про міський бюджет Бродівської міської ради на 2022 рік” та становить 1 800 000  гривень на реалізацію проектів , а саме  Переможців Громадського бюджету 2022 року :
-  № 1 «Вуличні тренажери для молоді села Голосковичі» 199 900 грн. ;
- № 2 «Мобільний простір для проведення культурно- просвітницьких заходів на території Бродівської громади» 199 960 грн.;
- №  3 «Футбольне поле по вул. Тернопільська» 200 000 грн.;
- №  8 «Облаштування ігрового майданчика на території с. Підгір’я»                  200 000 грн. ;
- №  9 «Червоні казарми» - стильно та затишно!» 200 000 грн. ;
- № 10 «Благоустрій території Бродівської ЦМЛ» 199 677 грн., а також на проєкти  які набрали значну підтримку громади в 2021 році, згідно п. 2 рішення Бродівської міської ради від 24.06.2021 року № 315, зокрема проєкти :
 - № 10 «Вперед в минуле або відродження годинника на вежі Старобрідської школи»
 - № 19 «Благоустрій та безпека. Будівництво зупинки та реконструкція діючої , встановлення освітлення у селі Пониковиця”
 - № 22 «Благоустрій території парку відпочинку с. Гаї – Дітковецькі», згідно додатку 1 до програми
Розпорядником коштів міського бюджету, видатків на реалізацію Програми є Виконавчий комітет Бродівської  міської ради  або                   розпорядники чи одержувачі коштів міського бюджету,                                            які повинні здійснювати реалізацію проекту на будь-якому етапі відповідно до Положення про Громадський бюджет м. Броди.
 
6. Контроль за ходом виконання Програми
Контроль за виконанням Програми здійснюють Бродівська міська рада, виконавчий комітет Бродівської  міської ради, Координаційна рада громадського бюджету та автори проєктів переможців.
Відповідальні виконавці у процесі виконання Програми забезпечують цільове та ефективне використання бюджетних коштів протягом усього строку реалізації проєктів-переможців громадського бюджету  у межах визначених бюджетних призначень.
Відповідальні виконавці Програми до 10 жовтня 2022 року та 10 лютого 2023, готують та подають  фінансовому управлінню Бродівської міської  ради та відділу економіки та публічних закупівель виконавчого комітету Бродівської міської ради інформацію про стан її виконання  (додаток 3 до програми).
           Відповідальні виконавці програми за підсумками року подають на розгляд сесії Бродівської міської ради звіт про стан виконання Програми до 01 березня 2023 року.
У звіті повинні міститися дані про заплановані та фактичні обсяги і джерела фінансування Програми, виконання результативних показників у динаміці з початку дії програми згідно з додатком 3 до Програми та пояснювальну записку, у разі невиконання – обґрунтування причин невиконання. 
 
 
 
 
 
         Секретар ради                                                   Руслан Шишка
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Додаток 1
До Програми реалізації громадського бюджету 
                                                                                                        Бродівської міської територіальної
                                                                                     громади  на 2022  рік
 

Ресурсне забезпечення 

Програми реалізації громадського бюджету  Бродівської міської територіальної громади  на 2022  рік
 
тис.грн.
Обсяг коштів, які пропонується залучити на виконання програми                         Етапи виконання програми Усього витрат на виконання програми
І    
2022 рік        
Обсяг ресурсів, усього, у тому числі:            
державний бюджет            
обласний бюджет            
місцевий бюджет 1800,0         1800,0
кошти не бюджетних джерел            
інші            
                                                                      
Міський голова                                                                           ______________________     Анатолій БЕЛЕЙ             
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Додаток 2
До Програми реалізації громадського бюджету 
                                                                                                        Бродівської міської територіальної
                                                                                     громади  на 2022  рік
                                      
                                                                                             
Перелік заходів і завдань до Програми реалізації громадського бюджету  Бродівської міської територіальної громади  на 2022  рік
 
 №
 з/п
Назва напряму діяльності (пріоритетні завдання) Перелік заходів програми Строк виконання заходу Виконавці Джерела фінансування Обсяги фінансування (вартість), тис.грн., у тому числі: Очікуваний результат
 
 
 
 
 
1  Підготовка до реалізації проєктів громадського бюджету Проведення процедури закупівель обладнання,  мета ріалів та робіт  необхідних для реалізації проєктів переможців Протягом року Виконавчий комітет Бродівської міської ради ( відділ економіки та публічних закупівель Місцевий бюджет   Виконання завдання дасть змогу успішно реалізувати проєкти переможці громадського бюджету
 
 
2 Реалізація проєктів громадського бюджету Монтаж та встановлення  метеріалів, обладнання, тощо відповідно до вимог  проєктів переможців Протягом року КП «Броди», ТЗОВ «БУК», відділ освіти бродівської міської ради, інші суб’єкти господарської діяльності залучені до реалізації проєктів Місцевий бюджет   виконання Програми дасть змогу реалізувати ініціативу громадян по розподілу коштів міського бюджету на реалізацію проєктів переможців
 
  РАЗОМ         На 2022 рік -1800,0тис.грн.  
 
 
Міський голова                                                                             _______                              Анатолій БЕЛЕЙ             
 
                  
                                                                Додаток 3
До Програми реалізації громадського бюджету 
                                                                                                        Бродівської міської територіальної
                                                                                      громади  на 2022  рік       
                                                                                                                                                                                                                                                                                 
 Інформація про виконання програми за _______ рік
 
1.      
  КВКВ   найменування головного розпорядника бюджетних коштів
2.      
  КВКВ   найменування відповідального виконавця програми
3.      
  КФКВ   найменування програми, дата і номер рішення обласної ради про її затвердження
4. Напрями діяльності та заходи програми _______________________________________________________________________________________
(назва програми)
 
№ п/п Захід Головний
виконавець
та строк
виконання

Планові обсяги фінансування, тис. грн.

Фактичні обсяги фінансування, тис. грн.

Стан виконання заходів (результативні показники виконання програми)

Всього

У тому числі:

Всього

У тому числі:

Державний бюджет

Обласний бюджет

Місцевий бюджет

Кошти не

бюджетних джерел

Державний бюджет

Обласний бюджет

Місцевий бюджет

Кошти не

бюджетних джерел

                           
5. Аналіз виконання за видатками в цілому за програмою:
Бюджетні асигнування з урахуванням змін Проведені видатки Відхилення
Усього

Загальний фонд

Спеціальний фонд Усього Загальний фонд Спеціальний фонд усього Загальний фонд Спеціальний фонд %
 

               
 
Керівник установи-
головного розпорядника  коштів                                 ______________                                             ________________
                                                                                              (підпис)                                                        (ім’я, прізвище)