ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 32

БРОДІВСЬКА МІСЬКА РАДА
ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
РІШЕННЯ
XII СЕСІЯ  VIII СКЛИКАННЯ
ПРОЕКТ
 
від ____________№________

 
Про Молодіжну раду
 
Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні, Закону України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні», з метою створення постійно діючого колегіального консультативно-дорадчого органу при Бродівській міській раді для проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації молодіжної державної політики та вирішення питань життєдіяльності територіальної громади.
 

ВИРІШИЛА:

 
1. Утворити Молодіжну раду при Бродівській міській раді (надалі – Молодіжна рада).
2. Затвердити Положення про Молодіжну раду при Бродівській міській раді згідно додатку 1.
3. Затвердити склад ініціативної групи з підготовки установчих зборів Молодіжної ради згідно додатку 2.
4. Контроль за виконанням рішення покласти на відділ культури, туризму, молоді та спорту та постійну діючу депутатську комісію з гуманітарних питань.
 

Міський голова                                       Анатолій Белей


Пояснювальна записка
до проекту рішення Бродівської міської ради
«Про Молодіжну раду»
 
1. Характеристика стану речей в галузі, яку врегульовує це рішення.
На даний момент не існує ефективних механізмів участі молоді у вирішенні питань, які відносяться до відання органів місцевого самоврядування.
Можливість молодих людей до комунікації з місцевою владою – обмежена.
2. Потреба і мета прийняття рішення.
У сьогоденних реаліях, закладення цінностей демократії та народовладдя молодому поколінню має важливе значення.
Молодіжна рада – це інструмент молодіжного «голосу», який дає можливість почути молодих людей.
Уже в 1992 році Постійна на конференція місцевих і регіональних органів влади Ради Європи, попередник Конгресу місцевих і регіональних органів влади, зрозуміла, що участь молоді вимагає прихильності з боку місцевих і регіональних органів влади до формування культури, в якій молоді люди мають можливість робити свій̆ внесок цінними й значущими способами
Активна участь молодих людей в ухваленні рішень і діяльності на місцевому і регіональному рівнях має важливе значення, якщо ми хочемо побудувати більш демократичне, солідарне і процвітаюче суспільство. Участь у демократичному житті будь-якої спільноти не зводиться до голосування або висунення кандидатів на виборах, хоча й це вельми важливо. Участь та активна громадянська позиція передбачають наявність прав, засобів, простору і можливостей, а де необхідно – підтримку, щоб брати участь і впливати на рішення, а також брати участь в акціях і заходах з тим, щоб сприяти побудові кращого суспільства.
3. Прогнозовані суспільні, економічні, фінансові та юридичні наслідки прийняття рішення.
Прийняття рішення «Про Молодіжну раду» сприятиме залученню молоді до місцевого самоврядування. Сприятиме виробленню цілого ряду корисних навичок у молодих людей, які будуть залучатися до роботи Молодіжної ради.
Створення Молодіжної ради буде далекоглядним рішенням і шансом побудувати структуру взаємодії місцевої влади із активною молоддю.
Створення такого консультативно-дорадчого органу із представників молоді для консультування, розробки та реалізації молодіжної політики на місцях буде мати лише позитивні соціальні, культурна та суспільні наслідки.
4. Механізм виконання рішення.
Механізм створення Молодіжної ради передбачений у Положенні про Молодіжну раду.
Діяльність Молодіжної ради буде здійснюватися відповідно до Положення про Молодіжну раду, яке буде затверджено рішенням Бродівської міської ради.

 
Додаток 1
ПОЛОЖЕННЯ
про Молодіжну раду при Бродівській міській раді
 
1. Загальні положення

  1. Молодіжна рада при Бродівській міській раді (далі – Молодіжна рада) є консультативно-дорадчим, представницьким органом з питань молодіжної політики, покликаним сприяти взаємодії виконавчих органів місцевого самоврядування та молоді Бродівської громади, забезпечувати узгодженість дій у вирішенні питань, пов’язаних із життям молоді та її участю в усіх сферах життя суспільства, організації та проведенням молодіжних заходів та інформаційно-навчальної роботи серед молоді.
  2. У своїй діяльності Молодіжна рада керується Конституцією України та законами України, актами Президента України і Кабінету Міністрів України, рішеннями Бродівської міської ради та її виконавчого комітету, розпорядженнями Бродівського міського голови, а також цим Положенням.
  3. Молодіжна рада не може входити до громадських та релігійних об’єднань, політичних партій.
  4. Основними завданнями Молодіжної ради є:
  • розробка рекомендацій, пропозицій та консультування виконавчих органів міської ради щодо реалізації молодіжної політики у Бродівській територіальній громаді;
  • залучення молоді до місцевого самоврядування та створення системи молодіжного самоврядування в громаді для збалансування та найбільш ефективного виконання державної молодіжної політики;
  • залучення молоді до участі у всіх сферах розвитку громади, у тому числі у громадському житті Бродівської територіальної громади;
  • активна співпраця з молоддю щодо благоустрою території громади та популяризації здорового та безпечного способу життя;
  • поширення серед молоді волонтерського руху, спрямованого на поліпшення соціального становища та життя молоді Бродівської територіальної громади;
  • вивчення, систематичний аналіз і прогнозування будь-яких соціальних процесів у молодіжному середовищі;
  • визначення та обґрунтування пріоритетних напрямів молодіжної політики, зміцнення правових та матеріальних гарантій молоді;
  • здійснення моніторингу діяльності формальних та неформальних громадських молодіжних організацій та об’єднань, органів учнівського самоврядування громади;
  • вивчення та узагальнення стану роботи з на підприємствах, в установах, закладах і організаціях усіх форм власності.
5. Молодіжна рада систематично інформує громадськість про свою діяльність і прийняті рішення.
6. У своїй діяльності Молодіжна рада підзвітна Бродівській міській раді.
7. Координацію діяльності (забезпечення приміщенням на час засідань Молодіжної ради, створення необхідних умов для її роботи) здійснює відділ культури, туризму, молоді та спорту Бродівської міської ради.
8. Молодіжна рада не має статусу юридичної особи.
 
2. Права Молодіжної ради
Для реалізації мети та завдань Молодіжна рада має право:
  1. Утворювати постійні та тимчасові робочі органи (комітети, комісії, експертні групи) відповідно до напрямів роботи, у разі необхідності, залучати до участі у них посадових осіб структурних підрозділів, депутатів, членів виконавчого комітету Бродівської міської ради, наукових установ та громадських організацій (за згодою).
  2. Одержувати у встановленому порядку необхідну для діяльності інформацію та матеріали.
  3. Вносити міському голові, постійним комісіям Бродівської міської ради пропозиції з питань суспільного становища, правового та соціального захисту молоді та реалізації молодіжної політики у Бродівській територіальній громаді, що потребують прийняття відповідних розпоряджень міського голови, рішень Бродівської міської ради та виконавчого комітету Бродівської міської ради.
  4. Здійснювати громадський контроль за виконанням прийнятих рішень стосовно питань, котрі впливають на життя молоді громади, як місцевої ради, так і її виконавчих підрозділів і виконавчого комітету.
  5.  Складати та вносити пропозиції до проектів рішень міської ради для подання їх відділом культури, туризму, молоді та спорту з питань, що впливають на життя молоді територіальної громади.
  6. Аналізувати проекти рішень Бродівської міської ради, її виконавчого комітету, які впливають на життя молоді Бродівської територіальної громади, на їх відповідність державній та міській молодіжній політиці.
  7. Організовувати конференції, збори, семінари, диспути та інші відповідні заходи з питань реалізації молодіжної політики.
 
3. Склад Молодіжної ради та порядок його формування
3.1. Персональний склад Молодіжної ради формується на установчих зборах шляхом рейтингового голосування за кандидатів, які особисто присутні на установчих зборах
3.2. Кількісний склад молодіжної ради визначається установчими зборами та не може становити більш як 15 осіб.
Строк повноважень складу молодіжної ради становить два роки.
До складу молодіжної ради може бути обрано не більше одного представника від кожного інституту громадянського суспільства, що виявив бажання увійти до складу молодіжної ради.
Увійти до складу Молодіжної ради може молода людина – мешканець Бродівської міської територіальної громади, віком від 14 до 35 років.
3.3. Для формування складу Молодіжної ради Бродівська міська рада не пізніше ніж за 60 календарних днів до проведення установчих зборів утворює ініціативну групу з їх підготовки.
До складу ініціативної групи можуть входити делеговані члени діючої молодіжної ради (якщо вона вже була створена та її повноваження не були припинені достроково), представники інститутів громадянського суспільства, які не представлені у складі молодіжної ради, представники Бродівської міської ради.
Для участі в установчих зборах до ініціативної групи подається заява у довільній формі, підписана уповноваженою особою керівного органу інституту громадянського суспільства.
До заяви додаються:
  • прийняте у порядку, встановленому установчими документами інституту громадянського суспільства, рішення про делегування для участі в установчих зборах представника, який одночасно є кандидатом на обрання до складу молодіжної ради;
  • біографічна довідка делегованого представника інституту громадянського суспільства із зазначенням його прізвища, імені, по батькові, посади, місця роботи, посади в інституті громадянського суспільства, контактної інформації;
  • інформація про отримання інститутом громадянського суспільства як володільцем бази персональних даних його членів згоди делегованого таким інститутом представника на обробку його персональних даних.
Приймання заяв для участі в установчих зборах припиняється за 30 календарних днів до їх проведення.
У разі виявлення невідповідності документів, поданих інститутом громадянського суспільства, вимогам цього положення, ініціативна група не пізніше ніж за 15 календарних днів до проведення установчих зборів інформує про це інститут громадянського суспільства з пропозицією щодо усунення таких невідповідностей протягом семи календарних днів.
За результатами перевірки документів, поданих інститутами громадянського суспільства, ініціативна група складає за сім календарних днів до проведення установчих зборів список кандидатів до складу молодіжної ради, які братимуть участь в установчих зборах, та список представників інститутів громадянського суспільства, яким відмовлено в участі в установчих зборах, із зазначенням підстави для відмови.
Підставами для відмови представнику інституту громадянського суспільства в участі в установчих зборах є:
  • невідповідність документів, поданих інститутом громадянського суспільства, вимогам цього Типового положення та положення про молодіжну раду;
  • неусунення інститутом громадянського суспільства невідповідності поданих документів зазначеним вимогам у строк, визначений абзацом тринадцятим цього пункту;
  • невідповідність інституту громадянського суспільства або делегованого ним представника вимогам, установленим цим положенням;
  • недостовірність інформації, що міститься в документах, поданих для участі в установчих зборах;
  • відмова інституту громадянського суспільства від участі в установчих зборах шляхом надсилання ініціативній групі офіційного листа за підписом уповноваженої особи керівного органу такого інституту;
  • перебування інституту громадянського суспільства, який делегував свого представника для участі в установчих зборах, у процесі припинення.
Список кандидатів до складу молодіжної ради, які братимуть участь в установчих зборах та список представників інститутів громадянського суспільства, яким відмовлено в участі в установчих зборах, із зазначенням підстави для відмови, біографічні довідки делегованих ними представників, а також інформація про дату, час та місце проведення установчих зборів оприлюднюються не пізніше ніж за три робочих дні до проведення установчих зборів на офіційному веб-сайті та/або в інший прийнятний спосіб.
Під час проведення установчих зборів, які відкриває уповноважений представник ініціативної групи, з числа кандидатів до нового складу молодіжної ради обирається лічильна комісія, голова, секретар установчих зборів, заслуховується інформація голови або іншого уповноваженого члена попереднього складу молодіжної ради про її діяльність, якщо така рада була утворена, а також обирається новий склад молодіжної ради.
Рішення установчих зборів оформляється протоколом, який складається протягом трьох робочих днів з моменту проведення установчих зборів, підписується головою та секретарем установчих зборів і подається місцевій раді.
Бродівська міська рада оприлюднює протокол установчих зборів на власному офіційному веб-сайті та/або в інший прийнятний спосіб протягом трьох робочих днів з моменту його надходження.
3.4. На підставі протоколу установчих зборів актом місцевої ради чи її посадової особи затверджується склад молодіжної ради і оприлюднюється на офіційному веб-сайті та/або в інший прийнятний спосіб протягом трьох робочих днів з моменту затвердження.
3.5. Члени Молодіжної ради можуть обиратися не більше двох термінів підряд.
Членство в молодіжній раді припиняється на підставі рішення молодіжної ради у разі:
систематичної (більше ніж два рази підряд) відсутності члена молодіжної ради на її засіданнях без поважних причин;
надходження повідомлення від інституту громадянського суспільства за підписом керівника, якщо інше не передбачено його установчими документами, про відкликання свого представника та припинення його членства в молодіжній раді;
неможливості члена молодіжної ради брати участь у роботі молодіжної ради за станом здоров’я, визнання його у судовому порядку недієздатним або обмежено дієздатним;
подання членом молодіжної ради відповідної заяви;
обрання члена молодіжної ради народним депутатом України, депутатом Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевої ради або призначення на посаду в органі державної влади, органі влади Автономної Республіки Крим, органі місцевого самоврядування;
набрання законної сили обвинувальним вироком щодо члена молодіжної ради;
смерті члена молодіжної ради.
У разі припинення будь-якою особою членства у молодіжній раді її місце займає наступний кандидат до складу молодіжної ради, який набрав найбільшу кількість голосів за результатами проведення рейтингового голосування на установчих зборах. Відповідне рішення приймається на найближчому засіданні молодіжної ради.
Зміни у складі молодіжної ради затверджуються актом місцевої ради чи її посадової особи на підставі протоколу засідання молодіжної ради. Місцева рада оприлюднює відомості про такі зміни на власному офіційному веб-сайті та/або в інший прийнятний спосіб протягом трьох робочих днів з моменту затвердження.
3.6 До складу Молодіжної ради входять:
- голова Молодіжної ради;
- заступник голови Молодіжної ради;
- секретар Молодіжної ради;
- члени Молодіжної ради.
3.7. Голова Молодіжної ради обирається зі складу членів Молодіжної ради на першому засіданні таємним голосуванням простою більшістю від повного складу ради.
3.8. Голова Молодіжної ради може достроково припинити свої повноваження у разі:
- складення повноважень за його особистою письмовою заявою;
- відкликання його з посади тим органом (установою, організацією, об’єднанням громадян), який делегував його;
- вираження недовіри до нього простої більшості від повного складу Молодіжної ради;
- в інших випадках, які унеможливлюють його участь у роботі Молодіжної ради.
3.9. Голова Молодіжної ради:
3.9.1. Представляє Молодіжну раду у відносинах з органами державної влади, місцевого самоврядування, фізичними і юридичними особами, підписує документи та здійснює інші представницькі функції.
3.9.2. Контролює виконання рішень Молодіжної ради.
3.9.3. Головує на засіданнях Молодіжної ради.
3.9.4. Підписує рішення, прийняті Молодіжною радою, та інші документи, що стосуються діяльності Молодіжної ради.
3.9.5. Обирається та переобирається зі складу членів Молодіжної ради на першому засіданні таємним голосуванням.
3.9.6. Доповідає на першому засіданні Молодіжної ради наступного скликання про виконану роботу.
3.10. Заступник голови Молодіжної ради:
3.10.1. Представляє Молодіжну раду у відносинах з органами державної влади, місцевого самоврядування, фізичними і юридичними особами та здійснює інші представницькі функції.
3.10.2. Забезпечує виконання рішень Молодіжної ради.
3.10.3. Головує на засіданнях Молодіжної ради у період відсутності голови Молодіжної ради.
3.10.4. Обирається та переобирається відкритим голосуванням на засіданнях Молодіжної ради простою більшістю від повного складу ради.
Повноваження заступника голови Молодіжної ради можуть бути достроково припинені за рішенням Молодіжної ради, на підставі подання голови Молодіжної ради, або пропозиції простої більшості повного складу Молодіжної ради.
3.11. Секретар Молодіжної ради:
3.11.1. Організовує підготовку засідань Молодіжної ради з питань, що виносяться на розгляд ради.
3.11.2. Забезпечує своєчасне доведення рішень Молодіжної ради до виконавців і молоді.
3.11.3. Забезпечує зберігання офіційних документів, пов’язаних з роботою ради.
3.11.4. Вирішує за дорученням голови Молодіжної ради питання, пов’язані з організацією діяльності Молодіжної ради та її органів.
3.11.5. Інформує Бродівську міську раду про прийняті на засіданнях Молодіжної ради рішення та розглянуті питання.
3.11.6. Складає звіт про діяльність Молодіжної ради за рік.
3.11.7. Веде протоколи засідань Молодіжної ради.
3.11.8. Забезпечує членів Молодіжної ради необхідними матеріалами та інформацією до засідань Молодіжної ради.
3.11.9. Обирається та переобирається відкритим голосуванням на засіданнях Молодіжної ради простою більшістю від повного складу ради.
Повноваження секретаря Молодіжної ради можуть бути достроково припинені за рішенням Молодіжної ради, на підставі подання голови Молодіжної ради або пропозиції простої більшості повного складу Молодіжної ради.
3.12. Члени Молодіжної ради:
3.12.1. Повноваження члена у Молодіжній раді починаються з дня затвердження складу новопризначеної Молодіжної ради і припиняються в день затвердження складу Молодіжної ради наступного членства.
3.12.2. Член Молодіжної ради має право:
- ухвального голосу на засіданнях Молодіжної ради;
- представляти в Молодіжній раді інтереси молоді Бродівської територіальної громади;
- вносити пропозиції і зауваження до порядку денного засідання Молодіжної ради;
- брати участь в обговоренні порядку денного засідання Молодіжної ради;
- оголошувати на засіданнях Молодіжної ради тексти звернень, заяв, пропозицій.
3.12.3. Член Молодіжної ради зобов’язаний:
- брати участь в засіданнях Молодіжної ради;
- виконувати рішення Молодіжної ради;
- дотримуватись норм моралі, толерантного відношення до оточуючих.
4. Організація роботи Молодіжної ради
4.1. Основною формою роботи молодіжної ради є засідання, що проводяться у разі потреби, але не рідше одного разу на квартал.
Позачергові засідання молодіжної ради можуть скликатися за ініціативою голови молодіжної ради, сільського, селищного, міського голови, голови районної у місті ради або однієї третини загального складу членів молодіжної ради.
Повідомлення про скликання засідання молодіжної ради, у тому числі позачергового, доводиться до відома кожного її члена не пізніше як за два робочих дні до його початку, а також оприлюднюється на офіційному веб-сайті місцевої ради та/або в інший прийнятний спосіб.
Засідання молодіжної ради проводить голова молодіжної ради або за його відсутності заступник голови молодіжної ради, а в разі відсутності заступника голови молодіжної ради – член молодіжної ради, уповноважений зазначеною радою.
Засідання молодіжної ради є правоможним, якщо на ньому присутні не менш як половина її членів загального складу.
Засідання молодіжної ради проводяться відкрито.
За запрошенням молодіжної ради в її засіданнях можуть брати участь представники центральних і місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, громадськості.
Підготовку порядку денного засідання молодіжної ради з урахуванням пропозицій її членів та матеріалів для розгляду на засіданні забезпечує секретар молодіжної ради.
4.2. Рішення молодіжної ради приймається відкритим голосуванням простою більшістю голосів її членів, присутніх на засіданні. У разі рівного розподілу голосів рішення вважається таким, що не прийняте.
Рішення, ухвалене на засіданні молодіжної ради, у п’ятиденний строк оформлюється протоколом, який підписується головуючим на засіданні та секретарем молодіжної ради.
Член молодіжної ради, який не підтримує рішення, може викласти у письмовій формі свою окрему думку, що додається до протоколу засідання.
Рішення молодіжної ради мають рекомендаційний характер.
4.3. Рішення Молодіжної ради оформлюються у вигляді протоколів, які підписуються секретарем та головою Молодіжної ради.
4.4. На засіданні молодіжної ради, яке проводиться за участю представників місцевої ради у I кварталі кожного року, обговорюється звіт про виконання плану її роботи за минулий рік, який схвалюється разом із підготовленим планом на поточний рік.
 
Річний план роботи молодіжної ради та звіт про його виконання оприлюднюються на офіційному веб-сайті місцевої ради та/або в інший прийнятний спосіб.
 
5. Прикінцеві положення
5.1. Представники Бродівської міської ради та її виконавчих органів можуть бути присутні на засіданнях Молодіжної ради у разі обговорення питань, що належать до їхньої компетенції.
5.2. На засідання постійних комісій Бродівської міської ради при розгляді питань, які впливають на життя молоді територіальної громади, можуть бути присутні представники Молодіжної ради.
5.4. Зміни та доповнення до цього положення вносяться рішенням Бродівської міської ради за поданням голови Молодіжної ради на підставі протоколу Молодіжної ради.
5.5. Дострокове припинення діяльності молодіжної ради здійснюється у разі:
  • коли засідання молодіжної ради не проводилися протягом двох кварталів;
  • невиконання молодіжною радою без об’єктивних причин більшості заходів, передбачених річним планом її роботи;
  • прийняття відповідного рішення на її засіданні;
  • реорганізації або ліквідації місцевої ради.

 
Рішення про дострокове припинення діяльності молодіжної ради оформляється відповідним актом місцевої ради.
 
У разі дострокового припинення діяльності молодіжної ради з підстав, передбачених абзацами другим - четвертим цього пункту, місцева рада утворює протягом 15 календарних днів ініціативну групу з підготовки установчих зборів з метою формування нового складу молодіжної ради.
5.6. Молодіжна рада має бланк із своїм найменуванням.
5.7. Установчі документи, склад Молодіжної ради, протоколи засідань, прийняті рішення та інформація про хід їх виконання, а також інші відомості про діяльність Молодіжної ради в обов’язковому порядку розміщуються на офіційному веб-сайті місцевої ради в рубриці «Молодіжна рада» та/або в інший прийнятний спосіб.
 

Секретар ради                                                            Руслан ШИШКА