ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий в цілому

Дата:

03.02.2021

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 20
Про перейменування та затвердження статуту комунальної установи «Бродівський історико – краєзнавчий музей» у новій редакції

БРОДІВСЬКА  МІСЬКА РАДА
ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Р І Ш Е Н Н Я
V сесія   VIІІ  скликання
 
Від 04 лютого 2021 р.                  м. Броди                            № Проєкт

Про перейменування та затвердження статуту комунальної установи  «Бродівський історико – краєзнавчий музей» у новій редакції
 
Відповідно до статті 25 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», частин 4, 5 статті 57 Господарського кодексу України, у відповідності до вимог чинного законодавства України, міська рада

ВИРІШИЛА:

1. Перейменувати  комунальну установу «Бродівський історико – краєзнавчий музей» в комунальну установ у «Бродівський історико – краєзнавчий музей» Бродівської міської ради».
2. Встановити, що комунальна установа «Бродівський історико – краєзнавчий музей» Бродівської міської ради» є правонаступником всіх майнових і немайнових прав і обов’язків комунальної установи «Бродівський історико – краєзнавчий музей». 
3.Затвердити статут комунальної установи «Бродівський історико – краєзнавчий музей» Бродівської міської ради» у новій редакції.
4. Доручити директору комунальної установи «Бродівський історико – краєзнавчий музей» Бродівської міської ради»(В.Стрільчуку) здійснити заходи з державної реєстрації статуту, відповідно до вимог чинного законодавства України.
5. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію міської ради з гуманітарних питань (голова – О. Прокопець)
 

Міський голова                                         Анатолій БЕЛЕЙ

 Затверджено
     рішенням _____ сесії 
     Бродівської міської ради
     від _____ січня 2021 року №_____
     

     
     
     
     
     
     

     
    СТАТУТ
    Бродівського історико-краєзнавчого музею
    

    
    
    
    
    
    
    
    
    
    м. Броди 
    2021 рік
     
     
     І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ
      1.1. Цей Статут розроблений відповідно до чинного законодавства України та є документом, який регламентує діяльність Бродівського історико-краєзнавчого музею. 
     1.1.1. Повна назва – Комунальний заклад «Бродівський історико-краєзнавчий музей». 
     1.1.2. Скорочена назва – БІКМ. 
     1.1.3. Назва музею англійською мовою – Brody Museum of History and Local Lore.
     1.2. Засновником Бродівського історико-краєзнавчого музею (далі – музей) є Бродівська міська рада (код ЄДРПОУ 26525941), на підставі рішення сесії Золочівської районної ради Львівської області від 24 грудня 2020 р. №29 «Про передачу закладів культури із спільної власності територіальних громад у комунальну власність органів місцевого самоврядування» та рішення Бродівської міської ради Золочівського району Львівської області від 24.12.2020 р. №36 «Про прийняття до комунальної власності Бродівської міської територіальної громади юридичних осіб, установ, закладів та майнових об’єктів». 
     1.2.1. Музей підпорядкований, підконтрольний та підзвітний засновнику. 
     1.3. Музей є об’єктом комунальної власності Бродівської міської ради. 
     1.4. Музей є юридичною особою (код ЄДРПОУ 31755754), має печатку, штампи, бланки із своїм найменуванням, знак (логотип), власні емблеми. 
     1.4.1. Юридична адреса закладу: 
     80600, Львівська обл., Золочівський район, м. Броди, майдан Свободи, 5. 
     1.5. Музей є науково-дослідним і культурно-освітнім закладом, основною скарбницею пам’яток природи, матеріальної та духовної культури, пов’язаних з історією і сьогоденням Бродівщини (в давній українській традиції – Брідщини). Призначений для комплектування, вивчення, збереження, охорони і використання пам’яток природи, матеріальної і духовної культури, популяризації музейних предметів та музейних колекцій, прилучення громадян до надбань національної та світової історико-культурної спадщини. 
     1.6. Діяльність музею здійснюється відповідно до Конституції України, Господарського Кодексу України, Цивільного Кодексу України, Законів України: «Про музеї і музейну справу», «Про охорону культурної спадщини», «Про охорону археологічної спадщини», «Про культуру», указів Президента України «Про заходи щодо підтримки краєзнавчого руху в Україні» та «Про заходи щодо розвитку національної складової глобальної інформаційної мережі Інтернет та забезпечення широкого доступу до цієї мережі в Україні»; постанов Кабінету Міністрів України; наказів Міністерства культури України, іншого чинного законодавства та цього Статуту. 
     1.7. Згідно Закону України «Про музеї та музейну справу» профіль музею комплексний. 
     1.8. Музей здійснює будь-які види господарської діяльності, якщо вони не заборонені законодавством України і відповідають цілям, передбаченим Статутом музею. Несе відповідальність за всіма своїми зобов’язаннями. 
     1.9. Статут музею затверджується засновником музею і є основним документом, що регулює діяльність музею. 
     1.10. Статут музею може бути переглянутий цілком або частково, у зв’язку з прийняттям нових законодавчих або нормативних документів, що регламентують його діяльність. 
      
     ІІ. ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ ТА НАПРЯМКИ ДІЯЛЬНОСТІ
     2.1. Музей самостійно розробляє плани творчо-виробничої діяльності та встановлює режим роботи. 
     2.2. Музей використовує стабільні нормативи, єдині для всіх музеїв інструкції, методичні вказівки центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв. 
     2.3. Завдання та основні напрямки діяльності: 
     2.3.1. НАУКОВО-ДОСЛІДНА ДІЯЛЬНІСТЬ:
     2.3.1.1. Вивчає процеси економічного, політичного і культурного розвитку краю, природу з найдавніших часів до наших днів. 
     2.3.1.2. Вивчає та встановлює наукову, культурну і художню цінність предметів музейного значення та музейних колекцій. 
     2.3.1.3. З метою всебічного вивчення краю, поповнення Музейного фонду і створення експозицій: 
* в плановому порядку проводить експедиції, розвідки, наукові відрядження; 
* досліджує пам’ятки історії та культури Бродівщини;
* виявляє та вивчає необхідні матеріали, що зберігаються в державних архівах, архівах установ, бібліотеках, фондах інших музеїв тощо; 
* організовує збирання матеріалів серед населення, встановлюючи в першу чергу зв’язок з учасниками історичних подій, учасниками бойових дій, ветеранами праці, сучасниками на підприємствах та в установах, залучаючи для цього краєзнавців, колекціонерів, ентузіастів, в тому числі юних. 
     2.3.1.4. Ретельно документує зібрані матеріали згідно інструкцій і методичних вказівок центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв. 
     2.3.1.5. Використовує підсумки науково-дослідної роботи (конференції, «круглі столи», читання, конкурси науково-дослідних робіт учнівської та студентської молоді та інше) для підвищення наукової якості експозицій, поліпшення змісту науково-освітньої роботи, у музейних виданнях. 
     2.3.1.6. Оформляє науково-дослідницьку роботу у вигляді наукових звітів по експедиціях, картотек, каталогів, оглядів фондів, наукових статей, путівників, наукових описів окремих предметів і колекцій, бібліографічних робіт, науково-допоміжних матеріалів (карт, схем тощо). 
     2.3.1.7. Надає платні консультації та науково-методичну допомогу юридичним, фізичним особам відповідно до профілю музею. 
     2.3.1.8. Як провідний заклад в галузі вивчення історії Бродівщини, здійснює методичну і практичну допомогу музеям на громадських засадах підприємств, організацій, музеям при закладах освіти міста, краю. 
     2.3.1.9. Розробляє концепції і програми розвитку музею, тематико-експозиційні плани постійних виставок. 
     2.3.1.10. Проводить інші види діяльності у сфері вивчення історії Бродівщини та музейної справи не заборонені діючим законодавством України та міжнародними угодами і іншими нормативними актами, дія яких поширюється на сферу діяльності музею. 
     2.3.1.11. Забезпечує підвищення кваліфікації фахівців музею, проведення обміну досвідом роботи з музеями Львівщини, України та інших країн. 
     2.3.1.12. Встановлює та підтримує внутрішньодержавні та міжнародні зв’язки з музеями, бібліотеками, іншими організаціями, установами, окремими спеціалістами у галузі краєзнавства і музеєзнавства, преси, мас-медіа, освіти, науки, культури, що можуть сприяти розвиткові музею та якіснішому дотриманню вищевказаних завдань. Співпрацює з Національною спілкою краєзнавців України, Товариством охорони пам’яток історії та культури України. 
     2.3.1.13. Проводить вивчення і систематизацію предметів музейного значення, формування електронної бази даних, що містить відомості про дані предмети. 
     2.3.1.14. Веде роботу із впровадження сучасних методів, методик та технологій в усі напрямки діяльності музею. 
     2.3.2 НАУКОВО-ЕКСПОЗИЦІЙНА ТА ВИСТАВКОВА ДІЯЛЬНІСТЬ:
     2.3.2.1 Створює експозиції, стаціонарні і пересувні, тематичні виставки. 
     2.3.2.2 Самостійно визначає кількість, найменування, зміст відділів, секторів, напрямків роботи, виходячи з існуючої матеріальної бази та кошторису витрат. 
     2.3.2.3 Може сприяти створенню інших музеїв (як комунальної власності, так і на громадських засадах, музеїв-філій, музеїв-відділів), за умови обліку предметів музейного значення, згідно з відповідними вимогами центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв.. 
     2.3.3 КУЛЬТУРНО-ОСВІТНЯ ДІЯЛЬНІСТЬ:
     2.3.3.1. Музей проводить екскурсії по експозиціях, виставках, історичних і пам’ятних місцях краю, міста Броди, музеях та природних заповідниках. Розробляє пізнавальні туристичні маршрути краєм.
     2.3.3.2. Здійснює роботу з популяризації історико-культурної спадщини України, Бродів і Бродівщини. 
     2.3.3.3. Проводить лекції, бесіди, шкільні уроки, дні відкритих дверей, краєзнавчі конкурси, захисти учнівських науково-дослідних робіт, вікторини, краєзнавчі квести та інші подібні заходи. 
     2.3.3.4. Надає фахові консультації.
     2.3.3.5. Організовує і проводить наукові та краєзнавчі конференції, читання, «круглі столи», презентації книг.
     2.3.3.6. Може створювати об’єднання аматорів, клуби за інтересами, гуртки. 
     2.3.3.7. Організовує зустрічі з видатними людьми, учасниками бойових дій, ветеранами праці, вченими, творчою інтелігенцією з метою формування патріотичної, активної громадянської позиції у підростаючого покоління.
     2.3.3.8. Комплексно обслуговує підприємства, установи, навчальні заклади та інші організації на основі договорів. 
     2.3.3.9. Проводить заходи з метою культурного, естетичного і духовного виховання дітей та молоді, стимулювання творчого самовдосконалення в умовах музею шляхом залучення до музейно-освітніх програм з використанням як традиційних форм, так і новітніх інформаційних технологій. 
     2.3.3.10. Впроваджує комп’ютерні, відео- та радіотехнічні засоби, використовує хронікально-документальні і кіно-фоно-фото-матеріали. 
     2.3.3.11. Бере участь у створенні краєзнавчих науково-популярних фільмів, роликів, передач, пізнавальних радіопрограм.
     2.3.3.12. Роботу музею висвітлюють в періодичних виданнях (газети, журнали), на радіо та телебаченні, веб-сайтах і на сторінках соціальних мереж музею, Бродівської міської ради.
     2.3.4 КОМПЛЕКТУВАННЯ МУЗЕЙНИХ ЗІБРАНЬ (ФОНДІВ):
     Здійснюється шляхом: 
     2.3.4.1. Придбання для музею пам’яток центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв, іншими міністерствами і відомствами, їх установами на місцях, органами місцевого самоврядування за рахунок коштів державного і місцевого бюджетів та інших джерел, не заборонених законодавством. 
     2.3.4.2. За рахунок власних коштів музею. 
     2.3.4.3. Передачі музею у встановленому порядку пам’яток, виявлених під час археологічних, етнографічних, науково-природничих та інших експедицій, будівельних, ремонтних або реставраційних робіт, у тому числі з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння та скарбів. 
     2.3.4.4. Безоплатної передачі музею пам’яток підприємствами, установами, організаціями та громадянами. 
     2.3.4.5. Передачі музею, згідно з чинним законодавством, пам’яток, конфіскованих та вилучених на митницях; розшуканих та повернутих , що були незаконно вивезені з України. 
     2.3.4.6. Поповнення музейного зібрання іншим способом, що не суперечать чинному законодавству. 
     2.3.4.7. Має основний, допоміжний фонди, архів і бібліотеку. 
     2.3.5. ДІЯЛЬНІСТЬ ЗІ ЗБЕРЕЖЕННЯ ТА ВИВЧЕННЯ МУЗЕЙНИХ ФОНДІВ 
     Музей за сприянням Бродівської міської ради забезпечує облік, збереження Музейного фонду, і створює умови для їх широкого використання. З цією метою: 
     2.3.5.1. Веде точний облік в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв. 
     2.3.5.2. Розміщує фонди в спеціально обладнаних приміщеннях із врахуванням особливостей режиму збереження різних категорій матеріалів (при умові надання Бродівською міською радою такого приміщення). 
     2.3.5.3. Фондово-облікова документація підлягає довічному зберіганню. 
     2.3.5.4. Форми облікових документів затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв України.
     2.3.5.5. Проводить наукове вивчення, атрибуцію, музеєфікацію, експертизу, класифікацію, державну реєстрацію та усі види оцінки предметів, які можуть бути визначеними як культурні цінності, з метою включення до Музейного фонду України. 
     2.3.5.6. Проводить аналіз, консервацію, реставрацію пам’яток (при умові фінансування Бродівською міською радою). 
     2.3.5.7. Проводить профілактичні засоби, що забезпечують збереження фондів. 
     2.3.5.8. Визначає порядок доступу до музейних пам’яток, що знаходяться у фондосховищі. 
     2.3.5.9. Створює автоматизовані інформаційно-пошукові системи обліку музейного зібрання та забезпечення доступу до них громадян. 
     2.3.5.10. Бродівська міська рада сприяє у забезпеченні належної охорони музею. 
     2.3.5.11. Знищення пам’яток Музейного фонду не допускається. 
     2.3.5.12. Правовий захист Музейного фонду визначається чинним законодавством. 
     2.3.5.13. Пам’ятки Музейного фонду не підлягають приватизації. 
     2.3.5.14. На виконання Законів України «Про охорону культурної спадщини» та «Про музей та музейну справу»: 
     Музейні предмети, музейні колекції, музейні зібрання Музейного фонду України та предмети музейного значення, що підлягають внесенню до Музейного фонду України, які з дозволу центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв, тимчасово вивозяться за межі України для експонування, реставрації або проведення наукової експертизи, підлягають обов’язковому страхуванню. 
     Передача пам’яток Музейного фонду для тимчасового експонування на виставки або для реставрації на території України здійснюється за рішенням органу управління (надалі – директора) за погодженням із Бродівською міською радою, за згодою з іншими музеями, закладами, виставковими центрами. 
     2.3.5.15. Музей створює наукову бібліотеку, в якій концентрує літературу про край, науково-популярні і науково-методичні видання, історичну, політичну і художню літературу; науковий архів, облік збереження і використання яких регулюється чинним законодавством. 
     2.3.6. ПАМ’ЯТКООХОРОННА ДІЯЛЬНІСТЬ
      2.3.6.1. Музей здійснює наукове дослідження історико-культурної спадку та залучає громадян до надбань національної та світової культурної спадщини.
2.3.6.2. Проводить роботи щодо виявлення, вивчення, обліку пам’яток археології, історії, природи та культури, контролю за їх станом та збереженням, реставрації.
2.3.6.3. Надає інформацію відповідному органу охорони культурної спадщини про руйнування, пошкодження, загрозу або можливу загрозу пошкодження, руйнування об’єктів культурної спадщини.
     2.3.6.4. Здійснює наукові експертизи пам’яток природи, історії, матеріальної і духовної культури, які перебувають у державному та приватному користуванні.

     2.3.7. ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ:
     2.3.7.1. Музей може видавати: каталоги, буклети, путівники залами музею, історичними місцями, туристичними маршрутами краю, визначеними об’єктами; огляди фондів, звіти експедицій; монографії, брошури з історії Бродівщини, збірки статей, збірники краєзнавчих конференцій та інші науково-популярні нариси та рекламні матеріали (афіші, плакати, листівки, запрошення, програми, візитки та інше). 
     2.3.7.2. З метою популяризації краєзнавчих знань та музейної діяльності розповсюджує ці видання. 
     2.3.8. МІЖНАРОДНА ДІЯЛЬНІСТЬ:
     2.3.8.1. Музей бере участь у міжнародній культурній співпраці в галузі музейної справи, збереження та популяризації культурної спадщини на основі багатосторонніх та двосторонніх угод. 
     2.3.8.2. Участь музею у міжнародному культурному співробітництві здійснюється у встановленому порядку відповідно до чинного законодавства України та міжнародних договорів України. 
      
     ІІІ. ПРАВА МУЗЕЮ
     3.1. Музей керується Конституцією України, Цивільним та Господарським Кодексами України, Законами України: «Про музеї і музейну справу», «Про охорону культурної спадщини», «Про охорону археологічної спадщини», «Про культуру»; указами Президента України «Про заходи щодо підтримки краєзнавчого руху в Україні», «Про заходи щодо розвитку національної складової глобальної інформаційної мережі Інтернет та забезпечення широкого доступу до цієї мережі в Україні»; постановами Кабінету Міністрів України; наказами центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв, чинним законодавством та цим Статутом. 
     3.2. Музей має право самостійно: 
     3.2.1. Визначати зміст, напрями та форми своєї діяльності. 
     3.2.2. Встановлювати перелік платних послуг, які надаються музеєм. 
     3.2.3. Визначати джерела комплектування своїх фондів. 
     3.2.4. Визначати умови використання музейних фондів іншими музеями (тимчасові виставки) чи фізичними особами на основі письмових договорів, актів видачі на тимчасове матеріально-відповідальне зберігання. 
     3.2.5. Розробляти і затверджувати в установленому порядку власну символіку.
     3.2.6. Використовувати в установленому порядку власну символіку і зображення експонатів музею, репродукції архітектурно-мистецьких, художніх та інших культурних цінностей, що зберігаються в його колекціях, зібраннях, фондах, а також надавати права іншим юридичним і фізичним особам використовувати ці зображення відповідно до законодавства.
     3.2.7. Вилучати предмети музейного значення зі своїх фондів відповідно до інструкції звірки, встановлених центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв. 
     3.2.8. Здійснювати співпрацю з музеями та іншими установами і організаціями, бути членом міжнародних та всеукраїнських організацій, брати участь у реалізації міжнародних, державних, регіональних, місцевих програм та проєктів у межах своєї компетенції та програм розвитку музейної справи і краєзнавства. 
     3.2.9. Здійснювати іншу діяльність, спрямовану на виконання статутних завдань, яка не суперечить законодавству України за згодою Бродівської міської ради. 
     3.3. Музей має право на захист створених ним баз даних, інших об’єктів інтелектуальної власності музею згідно із законодавством України. 
      
     ІV. УПРАВЛІННЯ МУЗЕЄМ
     4.1. Управління музеєм здійснюється на основі сполучення: 
     4.1.1. Прав Бродівської міської ради по матеріально-технічному та фінансовому забезпеченню, господарському використанню комунального майна, як скарбниці культурної спадщини України. 
     4.1.2. Музейного фонду України, який є національним багатством України і невід’ємною складовою частиною її культурної спадщини. Організаційно-методичне керівництво у сфері музейної справи забезпечує центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв. 
     4.1.3. Принципів самоуправління трудового колективу. 
     1.4. Органом управління – директором музею. 
     4.2. Керівництво музеєм та контроль за його діяльністю на місцевому рівні здійснює Бродівська міська рада. 
     4.3. Керівництво всієї оперативної діяльності музею здійснює директор музею, який призначається на посаду шляхом укладання з ним контракту на п’ять років за результатами конкурсу, організацію і проведення якого забезпечує Бродівська міська рада. Засновник музею не має права втручатися в оперативну діяльність директора музею. 
     4.4. Директор самостійно вирішує питання діяльності музею, за винятком тих, що віднесені до компетенції засновника музею, трудового колективу. 
     4.5. Директор музею має обов’язки і користується правами, наданими керівникам чинним законодавством України: 
     4.5.1. Розробляє та затверджує штатний розпис за погодження із засновником, затверджує посадові інструкції, положення про структурні підрозділи, плани роботи музею. 
     4.5.2. Укладає договори, контракти, підписує документи, пов’язані з діяльністю музею. 
     4.5.3. Призначає на посади та звільняє з посад працівників музею згідно із чинним законодавством України.
     4.5.4. Має право підпису бухгалтерських документів, пов’язаних з діяльністю музею. 
     4.5.5. Готує у встановленому порядку проекти змін та доповнень до цього Статуту. 
     4.5.6. Розпоряджається бюджетними, спонсорськими та коштами спеціального фонду відповідно до чинного законодавства України. 
     4.5.7. Підписує колективний договір згідно з чинним законодавством України і цим Статутом. 
     4.5.8. Звітує з питань здійснення діяльності музею. 
     4.5.9. Забезпечує подання у встановленому порядку статистичної звітності. 
     4.5.10. Без довіреності діє від імені музею в усіх органах державної влади, місцевого самоврядування, в установах, організаціях, підприємствах, а також здійснює інші дії в межах повноважень, передбачених чинним законодавством України. 
     4.5.11. Видає накази, що є обов’язковими для працівників музею, у тому числі із заохоченню та накладенню дисциплінарних стягнень. 
     4.5.12. Затверджує акти дарування, прийому та видачі на матеріально-відповідальне збереження, протоколи фондово-закупівельної комісії, рішення науково-методичної, реставраційної та редакційної рад та Ради музею, що діє на громадських засадах. 
     4.5.13. Визначає структуру музею, напрямки діяльності, встановлює штати, розв’язує кадрові питання за погодженням із засновником. 
     4.5.14. Несе відповідальність за наслідки діяльності музею в межах своїх зобов’язань. 
     4.6. При музеї відповідно до положення може діяти Рада музею на громадських засадах (як дорадчий орган). 
     4.7. Музей створює (відповідно до положень) фондово-закупівельну комісію, науково-методичну, науково-редакційну, науково-реставраційну ради, залучаючи до їх діяльності різнопрофільних фахівців. 
     4.8. Обов’язки та права співробітників визначаються посадовими інструкціями, розробленими на основі типових для галузі посадових інструкцій, колективного договору. Затверджуються директором та погоджуються уповноваженим трудового колективу. 
     V. ПОВНОВАЖЕННЯ ТРУДОВОГО КОЛЕКТИВУ
     5.1. Трудовий колектив музею складається з працівників музею. 
     5.2. Основною формою здійснень повноважень трудового колективу є загальні збори. Які скликаються один раз на рік, при необхідності – частіше. 
     Рішення загальних зборів приймаються простою більшістю голосів. Загальні збори визначаються правомочними, якщо в них беруть участь не менш, ніж 3/4 кількості працівників музею. 
     5.3. ТРУДОВИЙ КОЛЕКТИВ:
     5.3.1. За поданням адміністрації музею затверджує правила внутрішнього трудового розпорядку. 
     5.3.2. Розглядає і приймає проект колективного договору. 
     5.3.3. Бере участь у обговоренні питань про матеріальне і моральне стимулювання праці, заявляє клопотання про представлення працівників до нагород, в тому числі державних. 
     5.3.4. Виробничі, трудові та економічні відносини трудового колективу з адміністрацією музею регулюються колективним договором, який укладається між адміністрацією музею та трудовим колективом музею. 
      
     VІ. ГАРАНТІЇ ПРАВ І ЗАКОННИХ ІНТЕРЕСІВ ПРАЦІВНИКІВ МУЗЕЮ
     6.1. Правовий і соціальний захист працівників музею забезпечується державою, засновником, згідно з чинним законодавством і покладається на директора музею. 
     6.2. Працівники музею мають право на: 
     6.2.1. Діяльність відповідно фаху та кваліфікації. 
     6.2.2. Захист у судовому порядку права інтелектуальної власності на результати наукової діяльності в галузі музейної справи. 
     6.2.3. Користування довідково-інформаційною, бібліотечною і архівною базами музеїв України та безкоштовне відвідування музейних закладів. 
     6.2.4. Участь у науково-дослідній роботі, конференціях, семінарах, наукових читаннях, масових заходах інших музеїв та закладів культури. 
     6.2.5. Підвищення кваліфікації, перепідготовку, вільний вибір програми, форм навчання, стажування в інших музеях, в тому числі за кордоном. 
     6.2.6. Атестацію з метою одержання кваліфікаційної категорії, порядок проведення якої визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв 
     6.2.7. Допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки у розмірі посадового окладу, грошову винагороду за сумлінну працю та зразкове виконання трудових обов’язків, а також матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань і доплату за вислугу років у розмірах та порядку, встановлених Кабінетом Міністрів України. 
     6.2.8. Вимогу до юридичних і фізичних осіб про припинення дій, що загрожують збереженню музейних предметів, музейних колекцій Музейного фонду України та предметів музейного значення. 
      
     VІІ. МАЙНО МУЗЕЮ
     7.1. Відповідно до Закону «Про музей та музейну справу» держава гарантує захист майнових прав музею. Вилучення державою у музею його фондів та іншого закріпленого за ним майна може здійснюватися лише у випадках, передбачених законами України та за рішенням засновника. 
     7.2. Музей є спільною комунальною власністю Бродівської міської територіальної громади Львівської області та не підлягає приватизації. 
     7.3. Майно музею становить: основні фонди та оборотні кошти, а також інші цінності, вартість яких відображається в балансі закладу. 
     7.4. Фондова колекція музею, як складова частина Музейного фонду України, зберігається, обліковується, використовується та формується згідно з Законом України «Про музеї та музейну справу». Музейний фонд – це сукупність рухомих пам’яток природи, матеріальної і духовної культури, які мають художнє, історичне, етнографічне та наукове значення, незалежно від їх виду, місця створення і форми власності та зберігаються в музеї, а також нерухомих пам’яток, що знаходяться в музеї і обліковані в порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв. 
     7.5. На території музею можуть виділятися зони: експозиційна – для демонстрування великогабаритних музейних предметів; рекреаційна – для відпочинку та обслуговування відвідувачів музею; господарська – для розміщення допоміжних господарських об’єктів, або добудови приміщень музею. На цій території забороняється будь-яка діяльність, що суперечить функціонуванню призначеному музею. 
     7.6. Майно музею, що є комунальною власністю, передано музею на правах оперативного управління. Музей володіє, користується та розпоряджається зазначеним майном на свій розсуд, вчиняючи щодо нього будь-які дії, які не суперечать чинному законодавству України та Статуту музею. Відчуження, передача в заставу, списання майна, що є комунальною власністю, може здійснюватися виключно за рішенням засновника відповідно до чинного законодавства України. 
     7.7. Музей може виступати позивачем і відповідачем в судових органах. 
      
     VІІІ. ФІНАНСУВАННЯ
     8.1. Фінансування музею здійснюється за рахунок міського бюджету на підставі затвердженого кошторису. 
     8.2. Додатковими джерелами фінансування є: 
* кошти, що надходять від господарської діяльності, надання платних послуг, у тому числі за відвідування музеїв і виставок, екскурсійне, лекційне обслуговування та інше;
* кошти, одержувані за науково-дослідні та інші види робіт, які виконує музей на замовлення підприємств, установ, організацій, об’єднань громадян та громадян;
* доходи від реалізації сувенірної продукції, предметів народних художніх промислів, видавничої діяльності, від надання в оренду приміщень, споруд, обладнання, користування бібліотекою, надання рецензій та інше;
* плата за кіно- і фотозйомки;
* гранти, благодійні внески, добровільні пожертвування, грошові внески, матеріальні цінності, одержані від фізичних і юридичних осіб, у тому числі іноземних;
* кошти, отримані музеєм як відсотки на залишок власних надходжень, отриманих як плата за послуги, що надаються згідно з основною діяльністю, благодійні внески та гранти і розміщених на поточних рахунках, відкритих у банках державного сектору;
* інші джерела, в тому числі валютні надходження, відповідно до законодавства України
     8.3. Всі кошти, що надходять з різних джерел, складають єдиний фонд фінансових ресурсів музею. 
     8.4. Музей обслуговується бухгалтерією закладу і для забезпечення своєї діяльності складає індивідуальні кошториси і плани асигнувань на кожну виконану ним функцію у відповідності до Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог щодо виконання кошторисів доходів і видатків бюджетних установ та організацій. 
     8.5. Розподіл коштів на потреби закладу здійснюється музеєм самостійно відповідно до кошторису і плану асигнувань, затвердженого головним розпорядником коштів. 
     8.6. Фонд оплати праці є джерелом виплати основної та додаткової заробітної плати (надбавок, доплат, премій, матеріальної допомоги) та інших грошових винагород. 
     8.7. Додаткове фінансування музею витрачається відповідно до чинного законодавства на: 
     8.7.1. Матеріальне заохочення працівників музею. 
     8.7.2. Зміцнення матеріально-технічної бази, поточний ремонт, придбання обладнання, інвентарю, наукової літератури, періодичних видань, виготовлення і проведення виставок. 
     8.7.3. Проведення наукових і краєзнавчих конференцій, «круглих столів», семінарів та інших заходів музею, участь у науково-практичних конференціях інших музеїв, установ та здійснення дослідницьких та пошукових експедицій, обмін досвідом роботи. 
     8.7.4. Проведення масових заходів: зустрічі з ученими, творчою інтелігенцією, видатними людьми, історичні і фольклорні свята, обряди та інше. 
     8.7.5. Випуску науково-інформаційних, популярних видань та рекламної продукції. 
     8.7.6. Організацію і підготовку спеціалістів і створення (спільно з навчальними закладами) навчально-виробничих підприємств. 
     8.7.7. Соціально-культурні, побутові та інші потреби колективу. 
     8.7.8. Охорону пам’яток культури. 
     8.7.9. Будівництво та експлуатація об’єктів виробничого призначення спільного користування з іншими підприємствами, організаціями. 
      
     IX. ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ОПЛАТА ПРАЦІ
     9.1. Трудові відносини працівників музею регулюються законодавством про працю України та цим Статутом. 
     9.2. Працівники музею підлягають соціальному забезпеченню та соціальному страхуванню згідно порядку і у розмірах, передбачених законодавством України. 
     9.3. Директор музею має право за рахунок і в межах економії єдиного фонду оплати праці вирішувати наступні питання: 
     - визначати необхідну кількість працівників і затверджувати штатний розпис в межах фонду оплати праці за погодженням з Бродівською міською радою; 
     - призначати та звільняти з посади працівників; 
     - встановлювати працівникам обов’язкові надбавки на підставі наказів центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв та уповноважених органів виконавчої влади за: 
     - вчену ступінь (кандидата наук, доктора наук); 
     - вислугу років роботи в музеї ; 
     - використання в роботі дезинфікуючих засобів, а також прибирання туалетів; 
     - стимулюючі в межах кошторисних призначень. 
     - встановлювати працівникам доплати за: 
     - високі творчі та виробничі досягнення в роботі; 
     - підвищення якості заходів, що проводяться; 
     - активну роботу зі збільшення  музейних надходжень; 
     - суміщення професій, які відсутні в штатному розписі, але їх діяльність передбачена змістом роботи; 
     - розширення обслуговування або збільшення обсягу виконуваних робіт; 
     - виконання поряд з основною роботою обов’язків тимчасово відсутнього працівника; 
     - сумлінне виконання посадових інструкцій та додаткових доручень; 
     - дотримання професійної етики та позитивного мікроклімату в колективі; 
     - небайдужість та активну участь у житті музею, міста. 
     9.4. Розмір надбавок та доплат встановлюється відповідно до чинного законодавства в залежності від особистого вкладу кожного працівника. Вказані надбавки та доплати зменшуються або відміняються повністю при погіршенні якості роботи. 
     9.5. Надбавки за творчі та виробничі досягнення в роботі та розміри премій директору музею затверджуються головою Бродівської міської ради. 
     9.6. Правовий і соціальний захист працівників музею забезпечується державою, засновником в межах та у спосіб встановлений чинним законодавством України. 
      
     Х. ОБЛІК, ЗВІТНІСТЬ, РЕВІЗІЯ ТА КОНТРОЛЬ
     10.1. Музей здійснює оперативний облік своєї діяльності, веде статистичну звітність про музейний фонд, звітність про кадровий склад, фінансово-господарську звітність та подає їх у встановленому порядку відповідним державним органам. 
     10.2. Контроль за діяльністю музею здійснює засновник та інші уповноважені на те органи у відповідності з чинним законодавством. 
     
     XІ. ЛІКВІДАЦІЯ ТА РЕОРГАНІЗАЦІЯ
     11.1. Ліквідація музею здійснюється у порядку, передбаченому чинним законодавством України. 
     11.2. Реорганізація (злиття, приєднання, поділ, виділення, перетворення) музею проводиться відповідно до чинного законодавства України. 
     11.3. При реорганізації та ліквідації музею звільненим працівникам гарантується додержання їх прав та інтересів відповідно до норм чинного законодавства України. 
     11.4. Перереєстрація музею проводиться в разі зміни форми власності або виду музею (напрямку його діяльності) та здійснюється в порядку, встановленому чинним законодавством України. 
     11.5. Музей вважається реорганізованим або ліквідованим з моменту виключення його з Єдиного державного реєстру підприємств, організацій України. 
     11.6. У разі ліквідації музею його активи повинні бути передані іншій неприбутковій організації відповідного виду або зараховані до доходу міського бюджету. 
     
     ХІІ. ВНЕСЕННЯ ЗМІН ТА ДОПОВНЕНЬ ДО СТАТУТУ МУЗЕЮ
     12.1. Зміни та доповнення до Статуту приймаються на загальних зборах трудового колективу, на яких повинні бути присутніми не менше 2/3 членів трудового колективу, та затверджуються засновником. 
      
     ХІІІ. ПРИКІНЦЕВІ ПОЛОЖЕННЯ
     13.1. Положення, які не знайшли свого відображення в Статуті, регулюються чинним законодавством України.
     

Секретар ради                                                              Руслан Шишка