ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий в цілому

Дата:

03.02.2021

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 18
Про перейменування та затвердження статуту комунальної установи «Бродівський районний Народний дім» у новій редакції

БРОДІВСЬКА  МІСЬКА РАДА
ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Р І Ш Е Н Н Я
V сесія   VIІІ  скликання
 
Від 04 лютого 2021 р.                  м. Броди                            № Проєкт

Про перейменування  та затвердження статуту комунальної установи  «Бродівський районний Народний дім» у новій редакції
 
Відповідно до статті 25 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», частин 4, 5 статті 57 Господарського кодексу України, у відповідності до вимог чинного законодавства України, міська рада

ВИРІШИЛА:

1. Перейменувати  комунальну установу «Бродівський районний Народний дім» в комунальну установу«Бродівський районний Народний дім» Бродівської міської ради».
2. Встановити, що комунальна установа «Бродівський Народний дім» Бродівської міської ради» є правонаступником всіх майнових і немайнових прав і обов’язків комунальної установи «Бродівський районний Народний дім». 
3.Затвердити статут комунальної установи «Бродівський Народний дім» Бродівської міської ради» у новій редакції.
4. Доручити директору комунальної установи «Бродівський Народний дім» Бродівської міської ради» здійснити заходи з державної реєстрації статуту відповідно до вимог чинного законодавства України.
5. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію міської ради з гуманітарних питань (голова – О. Прокопець).
 

Міський голова                                         Анатолій БЕЛЕЙ
 

Додаток до рішення №_____
від 04 лютого 2021р.

 

Статут

комунальної установи «Бродівський народний дім»
Бродівської міської ради
Львівської області



1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Статут КОМУНАЛЬНОЇ УСТАНОВИ «БРОДІВСЬКИЙ НАРОДНИЙ ДІМ» БРОДІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ (надалі – статут) розроблений відповідно до Конституції України, Закону України «Про культуру», інших законодавчих актів України та регламентує діяльність закладу. 
1.2. Засновником КОМУНАЛЬНОЇ УСТАНОВИ «БРОДІВСЬКИЙ НАРОДНИЙ ДІМ»  БРОДІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ (надалі – НД)  є Бродівська міська рада (надалі-засновник).
1.3. НД  знаходиться в комунальній власності Бродівської міської територіальної громади в особі Бродівської міської ради.
1.4. Юридична адреса  НД: 80600, Львівська область, місто Броди,  вулиця Коцюбинського,7. 
1.5. Повна назва  НД: КОМУНАЛЬНА УСТАНОВА « БРОДІВСЬКИЙ НАРОДНИЙ ДІМ» БРОДІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ.
1.6. Скорочена назва: КУ « БРОДІВСЬКИЙ НД». 
1.7. У своїй діяльності НД керується Конституцією України, Законом України «Про культуру», Указами Президента України, Постановами і рішеннями Кабінету Міністрів та Верховної Ради України, рішеннями засновника, уповноваженого органу управління, іншими нормативно-правовими актами та цим статутом.
1.8. Діяльність НД спрямована на створення, розповсюдження та популяризацію культурних надбань.
1.9. НД перебуває в управлінні Бродівської міської Ради та безпосередньо підпорядковується Виконавчому комітету Бродівської  міської ради  (надалі-уповноважений орган управління). Координацію роботи здійснює відділ культури, туризму, молоді та спорту Бродівської міської ради.
1.10. Головна мета НД - задоволення культурних потреб громадян у розвитку народної традиційної культури, підтримки художньої творчості, іншої самодіяльної творчої ініціативи, організації дозвілля тощо.
1.11. Головними завданнями  НД є:
1.11.1. створення умов для задоволення культурних потреб населення;
1.11.2. підтримка та збереження осередків народних художніх промислів;
1.11.3. розвиток аматорського мистецтва, самодіяльної народної творчості;
1.11.4. створення та організація діяльності творчих колективів, гуртків, студій, любительських об’єднань та клубів за інтересами інших клубних формувань;
1.11.5. підтримка соціально важливих культурно-творчих, пізнавально- розважальних, художньо-естетичних ініціатив;
1.11.6. впровадження нових форм організації дозвілля відповідно до потреб населення;
1.11.7. надання інформаційних та методичних послуг і консультацій культурно-дозвіллєвим та іншим закладам в організації змістовного відпочинку.
1.12. Основними напрямами роботи  НД є:
1.12.1. збереження, розвиток  української культури, а також культур інших національних груп, що проживають на території  району;
1.12.2. популяризація культурної спадщини як національної культури;
1.12.3.  організація культурного дозвілля громадян.
1.13. Головними функціями  НД є культурно-творча, виховна, пізнавальна, розважальна, методична робота.
      
2. ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ДІЯЛЬНОСТІ  НД
      
2.1. НД створений з урахуванням соціально-економічних, культурно -дозвіллєвих  потреб населення міста.
2.2. НД є юридичною особою, діє на підставі статуту, має самостійний кошторис,  баланс та інші атрибути юридичної особи.
2.3. НД  є бюджетним неприбутковим закладом у сфері культури.
2.4. Головними видами діяльності  НД є:
2.4.1. створення та організація діяльності творчих колективів, гуртків, студій, любительських об’єднань, клубів за інтересами та інших клубних формувань;
2.4.2. організація і проведення фестивалів, оглядів, конкурсів, виставок та інших форм показу результатів творчої діяльності  НД;
2.4.3. проведення спектаклів, концертів, інших театрально-видовищних заходів, у тому числі за участю професійних творчих колективів та окремих виконавців;
2.4.4. організація роботи лекторіїв, народних університетів, студій, курсів, проведення тематичних вечорів, усних журналів, творчих зустрічей тощо;
2.4.5. проведення масових театралізованих свят, народних гулянь, обрядів, ритуалів відповідно до місцевих звичаїв і традицій;
2.4.6. організація дозвілля різновікових груп населення, у тому числі проведення вечорів відпочинку, дискотек, молодіжних балів, карнавалів, дитячих ранків та інших розважальних програм.
2.5. НД може створювати культурно-дозвіллєві клубні формування (гуртки, студії, об’єднання).
2.6. Створення, реорганізація та ліквідація  НД здійснюється засновником відповідно до законодавства України.

3. СТРУКТУРА ТА ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ ДІЯЛЬНОСТІ  НД
      
3.1. Структура  НД визначається завданнями, напрямами та змістом його діяльності,  а також умовами й можливостями. НД є багатопрофільним закладом культури. Структурними складовими НД можуть бути філії, творчо-виробничі підрозділи та громадські формування (творчі колективи, асоціації, гуртки, студії, курси, консультаційні пункти, любительські об’єднання інші ініціативні утворення). Структуру  та штатний розпис НД  затверджує виконавчий комітет Бродівської міської ради.
3.2. НД планує свою діяльність відповідно до культурних потреб населення, виходячи із творчих можливостей та фінансових ресурсів.
3.3. Культурно-освітня, виховна, організаційно-масова дозвіллєва робота у НД здійснюється диференційовано з використанням різних організаційних форм роботи: гурткова робота, індивідуальні заняття, конкурси, огляди, концерти, фестивалі, а також з використанням інших форм, передбачених чинним законодавством та цим статутом.
3.4. НД може організовувати роботу клубних формувань, творчих об’єднань у приміщеннях інших закладів та установ відповідно до укладених угод.
3.5. НД може залучати до участі в організаційно-масових заходах дошкільні, позашкільні, загально-освітні, професійно-технічні, вищі навчальні заклади, інші заклади та організації.
3.6. НД  відповідно до законодавства України, має право на надання платних послуг.
3.7. З метою удосконалення культурно-дозвіллєвої роботи в  НД можуть створюватись методичні, громадські ради, комісії. Діяльність методичних, громадських рад, комісій передбачається положеннями про них, які затверджуються уповноваженим органом управляння
4. УПРАВЛІННЯ  УСТАНОВОЮ
      
4.1. Управління  НД в межах повноважень, визначених законодавством та статутом, здійснюють засновник, уповноважений орган управління, керівник (директор), інші органи, передбачені Законом України «Про  культуру» та статутом  НД.
4.2. Права та обов’язки засновника  НД визначаються  Законом  України «Про культуру», «Про місцеве самоврядування» та статутом  клубного закладу.
4.3. Засновник НД:
4.3.1. затверджує статут  НД та зміни до нього, здійснює контроль за його дотриманням;
4.3.2. приймає керівника НД на підставі подання уповноваженого органу управління, враховуючи результати конкурсного відбору та звільняє його;
4.3.3. укладає контракт з керівником   НД та розриває його з підстав та у порядку, що визначені законодавством та статутом НД; 
4.3.4. затверджує положення про проведення конкурсу на посаду керівника НД;
4.3.5. реалізує інші права, передбачені законодавством та статутом НД.
4.4. Уповноважений орган управління:
4.4.1. організовує та проводить конкурс на зайняття посади керівника НД;
4.4.2. затверджує штатний розпис та структуру НД;
4.4.3. затверджує кошторис та приймає фінансовий звіт НД у випадках та порядку, що визначені законодавством, здійснює контроль за фінансово-господарською діяльністю НД;
4.4.4. затверджує стратегію (перспективний план) розвитку НД;
4.4.5. затверджує положення про методичну та громадську ради;
4.4.6. встановлює розміри платних послуг за поданням директора НД в порядку, визначеному законодавством;
4.4.7. ініціює проведення аудиту в разі зниження НД якості мистецької  діяльності;
4.4.8. реалізує інші права, передбачені законодавством та статутом НД.
4.5. Безпосереднє управління НД здійснює - директор. Директор забезпечує  мистецьку, фінансово-господарську та іншу діяльність НД.
4.6. Директор НД призначається засновником  на підставі подання уповноваженого органу управління, враховуючи результати конкурсного відбору. Права, обов’язки і відповідальність директора, умови його матеріального забезпечення визначаються контрактом.
     У випадку подання директором заяви про звільнення за власним бажанням  України звільнення здійснюється розпорядженням голови Бродівської міської ради на підставі статті 38 КЗпП.
     У випадку отримання судового рішення (вироку), яке набрало законної сили, звільнення директора здійснюється на підставі статті 36 КЗпП України  розпорядженням голови  Бродівської  міської ради. 
     Після закінчення строку дії контракту звільнення директора здійснюється розпорядженням голови Бродівської  міської  ради.
4.7. Директор в межах наданих йому повноважень:
4.7.1. діє від імені  НД, представляє його інтереси в органах державної влади і органах місцевого самоврядування, інших органах, у відносинах з іншими юридичними та фізичними особами, підписує від його імені документи та видає довіреності і делегує право підпису документів іншим посадовим особам НД, укладає договори, відкриває в органах Державної казначейської служби України та установах банків поточні та інші рахунки; 
4.7.2. організовує діяльність  клубного закладу, планує роботу НД;
4.7.3. вирішує питання фінансово-господарської діяльності НД ;
4.7.4. забезпечує організацію творчого процесу та здійснення контролю за виконанням  мистецьких програм;
4.7.5. забезпечує умови для здійснення дієвого та відкритого громадського контролю за діяльністю   НД;
4.7.6. здійснює кадрову політику  НД, призначає на посади та звільняє з посад   працівників   НД, визначає їх функціональні обов’язки;
4.7.7. видає у межах своєї компетенції накази та розпорядження і контролює їх виконання;
4.7.8. сприяє та створює умови для діяльності НД;
4.7.9. подає пропозиції уповноваженому органу управління щодо встановлення надбавок, доплат, премій, матеріальної допомоги працівникам НД відповідно до законодавства;
4.7.10. сприяє створенню безпечних умов праці працівникам НД;
4.7.11. здійснює інші повноваження, передбачені законом та статутом НД.
4.8. На працівників  НД поширюються гарантії, встановлені законодавством про працю, соціальне страхування, пенсійне забезпечення тощо.
      
5. ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ НД.
      
5.1. Фінансово-господарська діяльність  НД здійснюється відповідно до законодавства України та цього  статуту.
5.2. Фінансування НД здійснюється за рахунок  коштів бюджету, додаткових джерел фінансування та інших надходжень не заборонених чинним законодавством
5.3. Додатковими джерелами формування коштів  НД є:
5.3.1. кошти, одержані від надання платних послуг відповідно до чинного законодавства;
5.3.2. добровільні грошові внески, матеріальні цінності підприємств, установ, організацій та окремих громадян. Кошти, отримані  НД з додаткових джерел фінансування, використовуються для провадження діяльності, передбаченої  статутом.
5.4. Вартість робіт та послуг, що здійснює Підприємство, встановлюються шляхом затвердження Органом управління відповідно до законодавства України та оприлюднюється на офіційному сайт Підприємства чи Засновника.
5.5. НД у процесі провадження фінансово-господарської діяльності має право:
5.5.1. самостійно розпоряджатися коштами, одержаними від  надання платних послуг , тощо;
5.5.2. розвивати власну матеріальну базу, володіти, користуватися і розпоряджатися майном відповідно до законодавства та  статуту;
5.5.3. виконувати інші дії, що не суперечать законодавству та  статуту.
5.6. Матеріально-технічна база  НД включає приміщення,   обладнання, засоби зв’язку, транспортні засоби, земельні ділянки, рухоме і нерухоме майно, що перебуває в його користуванні.
5.7. Ведення діловодства, бухгалтерського обліку та звітності в НД здійснюється у порядку, визначеному нормативно-правовими актами.
      
6. ДІЯЛЬНІСТЬ НД В РАМКАХ МІЖНАРОДНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА
6.1. НД має право укладати договори про співробітництво, встановлювати прямі зв’язки із закладами культури, іншими закладами, підприємствами, установами, організаціями іноземних країн, міжнародними підприємствами, установами, організаціями, фондами тощо.
6.2. НД може брати участь у реалізації міжнародних, зокрема мистецьких та мистецько-освітніх, проектів і програм. Клубний заклад може залучати гранти міжнародних організацій та фондів відповідно до законодавства.
6.3. НД може залучати іноземних фахівців до проведення майстер-класів та інших форм мистецької діяльності.
6.4. Працівники  НД мають право на участь у спільних, мистецько-освітніх   програмах з вітчизняними та/або іноземними закладами культури в Україні та за кордоном.
      
7. РЕОРГАНІЗАЦІЯ АБО ЛІКВІДАЦІЯ НД
7.1. Діяльність НД припиняється в результаті його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. Рішення про реорганізацію або ліквідацію Центру приймається Засновником. Припинення діяльності НД здійснюється комісією з припинення (комісією з реорганізації, ліквідаційною комісією), утвореною в установленому законодавством порядку.
7.2. Під час реорганізації НД його права та обов’язки переходять до правонаступника, що визначається Засновником.
7.3. НД вважається реорганізованим (ліквідованим) з дня внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань відповідного запису в установленому порядку.
      
8. ПРИКІНЦЕВІ ПОЛОЖЕННЯ
8.1. Зміни та доповнення до цього статуту затверджуються засновником та підлягають реєстрації у встановленому чинним законодавством України порядку.
8.2. Питання не врегульовані даним статутом регулюються чинним законодавством України.
     

Секретар        ради                                       Руслан ШИШКА