ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 10

БРОДІВСЬКА  МІСЬКА РАДА 
ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Р І Ш Е Н Н Я
V сесія   VIІІ  скликання
 
Від 04 лютого 2021 р.                  м. Броди                                                   № Проєкт

 

Про про внесення змін до Комплексної програми соціального захисту окремих категорій населення Бродівської міської ради на 2021-2023 роки, затвердженої рішенням сесії Бродівської міської ради від 24.12.2020р.№ 44

 
         Розглянувши розроблену та затверджену Комплексну програму соціального захисту окремих категорій населення Бродівської міської ради на 2021-2023 роки, враховуючи потребу у фінансуванні заходів для реалізації Програми, керуючись ст.ст. 26, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,   міська рада –  
 

ВИРІШИЛА:

 

  1. Внести зміни до Комплексної програми соціального захисту окремих категорій населення Бродівської міської ради на 2021-2023 роки, затвердженої рішенням сесії Бродівської міської ради від 24.12.2020р.№ 44,  наступні зміни:
    1. Додаток 3 до Комплексної програми соціального захисту окремих категорій населення Бродівської міської ради 2021-2023 роки  викласти у новій редакції, що додається.
  2.  Контроль за виконанням рішення покласти на постійні  депутатські комісії: з гуманітарних питань (голова – О.Прокопець)  та  з питань фінансів, бюджету, розвитку інвестицій, туризму та міжнародного співробітництва (голова – М.Старик).
 Міський голова                                                 Анатолій БЕЛЕЙ
 
 
 
Додаток до рішення Бродівської міської ради №    
від 04 лютого 2021р.
 
 
 
Додаток 3
до Комплексної програми соціального захисту окремих  категорій населення Бродівської міської ради на 2021-2023 роки
 
 
ПОРЯДОК
надання одноразової матеріальної допомоги мешканцям, які опинилися у скрутному становищі, внаслідок непередбачених обставин та на поховання деяких категорій осіб виконавцю волевиявлення померлого або особі, яка зобов’язалась поховати померлого,
за рахунок коштів міського бюджету
 

I.Загальні положення

  1. Цей Порядок визначає механізм надання одноразової матеріальної допомоги мешканцям, які опинилися у скрутному становищі внаслідок непередбачених обставин та на поховання померлих мешканців, які відносяться до категорії осіб, зазначених у постанові Кабінету Міністрів України від 31.01.2007 № 99 «Про затвердження порядку надання допомоги на поховання деяких категорій осіб виконавцю волевиявлення померлого або особі, яка зобов’язалася поховати померлого».
  2. Головним розпорядником коштів є виконавчий комітет Бродівської міської ради.
  3. Розмір допомоги та доцільність її призначення приймається на засіданні  виконавчого комітету.
  4. Засідання  виконавчого комітету проводяться у разі необхідності.
 

II. Умови надання одноразової матеріальної допомоги

  1. У цьому Порядку поняття  вживаються у таких значеннях:
одноразова матеріальна допомога - фінансова допомога мешканцям, які опинилися у скрутному становищі внаслідок непередбачених обставин, та на поховання, яка виплачується один раз на календарний рік;
мешканці – це фізичні особи, місце проживання (перебування) яких зареєстровано на території Бродівської міської ради.
  1. До обставин, які підтверджують скрутне становище, належать:
- лікування, медико-соціальна реабілітація, протезування, подолання наслідків пожежі, стихійного лиха, техногенних аварій та катастроф, вирішення соціально-побутових проблем та інші.
  1. Першочергово одноразова матеріальна допомога надається особам, що страждають на онкологічні захворювання та дітям, які страждають на захворювання, що прогресують.
  2. Допомога на поховання виплачується особі виконавцю волевиявлення померлого або особі, яка зобов’язалась поховати померлого.
  3. Розмір одноразової матеріальної допомоги визначається на засіданні виконавчого комітету, виходячи із суми завданих збитків та вартості лікування, а саме:
  • якщо сума завданих збитків, соціально-побутових проблем чи вартість лікування становить до 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, який діє на день подання заяви, матеріальна допомога надається у розмірі до однієї тисячі грн.
  • якщо сума завданих збитків, соціально-побутових проблем чи вартість лікування становить від 10 до 30 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, який діє на день подання заяви, матеріальна допомога надається у розмірі пʼять тисяч грн.
  • якщо сума завданих збитків, соціально-побутових проблем чи вартість лікування становить від 30 до 50 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, який діє на день подання заяви, матеріальна допомога надається у розмірі десять тисяч грн.
  • якщо сума завданих збитків, соціально-побутових проблем чи вартість лікування становить від 50 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, який діє на день подання заяви, матеріальна допомога надається у розмірі понад десять тисяч грн., та визначається на засіданні виконавчого комітету з огляду на глибину та важкість матеріальної проблеми заявника, яка виникла внаслідок непередбачуваних обставин.
  1. Допомога на поховання померлої особи з числа тих, які вказані в пункті 1 Порядку № 99надається за останнім його місцем проживання з коштів місцевого бюджету в розмірі, встановленому органом місцевого самоврядування, виходячи з вартості ритуальних послуг (п. 2 Порядку № 99)  

III. Порядок звернення за одноразовою матеріальною допомогою

  1. Питання про надання одноразової матеріальної допомоги розглядається на засіданні виконавчого комітету на підставі заяви особи (законного представника) про надання одноразової матеріальної допомоги, поданої на ім'я Бродівського міського голови. Заява про надання одноразової допомоги розглядається протягом одного місяця з дня надходження .
  2. Після подачі заяви про надання одноразової матеріальної допомоги, для підтвердження скрутного становища, за місцем реєстрації проживання (перебування)   заявником  подаються: копія паспорта громадянина України (інший документ, що посвідчує особу), копія реєстраційного номера облікової картки платника податків (для особи, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомила про це відповідний контролюючий орган і має відмітку у паспорті громадянина України - копія відповідної сторінки паспорта громадянина України), довідка із зазначенням поточного рахунку заявника в установі банку, а також:
у разі хвороби заявника: довідка із закладу охорони здоров'я про стан здоров'я заявника та про (очікувану, ймовірну) вартість необхідного лікування, також можуть бути надані фінансові підтверджуючі документи (чеки, квитанції, рахунки, договори) або довідка яка свідчить про дороговартісне лікування;
у разі настання надзвичайної ситуації: копії документів, що підтверджують надзвичайну ситуацію, внаслідок якої завдано збитки майну заявника;
в інших випадках – документ, який підтверджує об’єктивність мотивації звернення та довідку про свої доходи та всіх членів сімї;
  1. Для отримання допомоги на поховання померлої особи, яка не досягла пенсійного віку та на момент смерті, не працювала, не перебувала на службі, не зареєстрована у центрі зайнятості як безробітна, до заяви необхідно додавати такі документи:
 - копія паспорта виконавця волевиявлення померлого;
 - копія ідентифікаційного коду виконавця волевиявлення померлого;
 - копія першої та останньої сторінки трудової книжки померлого;
 - копія свідоцтва про смерть;
 - витяг з державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання  допомоги на поховання (оригінал);
 - довідку з центру зайнятості на померлого;
 - довідку про реєстрацію місця проживання померлого;
 - заяву про відкриття рахунку для зарахування грошових коштів до банківської установи.
Допомога на поховання не виплачується у разі смерті особи, яка перебувала на повному державному утриманні у відповідній установі (закладі), крім випадків, якщо поховання здійснюється виконавцем волевиявлення померлого або особою, яка зобов'язалася поховати померлого.
  1. Заявник надає оригінали та копії необхідних для отримання допомоги документів.
  2. Зазначені у абзацах 2 - 3 пункту 2 та 3 цього розділу документи приймаються за умови, якщо вони видані в межах року до дня звернення заявника за одноразовою матеріальною допомогою.
  3. Копії документів засвідчуються в установленому порядку .
  4. Відповідність поданих документів для надання одноразової матеріальної допомоги  перевіряє виконком міської ради.
  5. Під час розгляду заяви про надання одноразової матеріальної допомоги обробка персональних даних здійснюється відповідно до вимог Закону України "Про захист персональних даних".
 

IV. Порядок призначення одноразової матеріальної допомоги

  1. Для підтвердження обставин, зазначених у абзаці третьому пункту 2 розділу II цього Порядку, представником органу місцевого самоврядування, на території якого проживає заявник, проводиться обстеження соціально-побутових умов проживання заявника. За результатами  обстеження складається акт, в якому зазначається розмір збитків завданих майну заявника.
  2. Документи, надані заявником та акт обстеження соціально побутових умов (за наявності) разом із супровідним листом у двотижневий строк з дня отримання скеровуються  для розгляду на засіданні виконавчого комітету .
  3. На засіданні виконавчого комітету, під час розгляду заяв осіб, які звернулися за одноразовою матеріальною допомогою, секретар  комітету доповідає щодо кожної заяви з викладенням пропозицій членів  комітету про надання (або відмову у наданні) матеріальної допомоги та її розміру. Рішення  виконавчого комітету приймається більшістю голосів та оформляється протоколом.
  4. У наданні одноразової матеріальної допомоги може бути відмовлено у разі ненадання заявником документів, які підтверджують скрутне становище, (їх недостовірності), або у разі повторного звернення для отримання одноразової матеріальної допомоги  протягом одного календарного року.
Рішення про відмову у наданні одноразової матеріальної допомоги може бути оскаржене у порядку, встановленому законом.
  1. Виплата одноразової матеріальної допомоги заявнику здійснюється після прийняття відповідного рішення.
  2. Виплата одноразової матеріальної допомоги здійснюється шляхом  перерахування коштів на поточний рахунок отримувача в установі банку.
  3. Облік осіб, які звертаються за наданням одноразової матеріальної допомоги, здійснює виконавчий комітет міської ради.
 

V. Фінансова звітність та контроль

  1. Операції, пов'язані з використанням коштів міського  бюджету, здійснюються в установленому чинним законодавством України порядку.
  2. Контроль за дотриманням бюджетного законодавства здійснюється в порядку, визначеному чинним законодавством України

 
 

Секретар ради                                              Руслан Шишка