ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

Демчук С.Р.

Статус:

Прийнятий в цілому

Дата:

23.12.2020

ЗАПРОПОНОВАНІ ПОПРАВКИ / ПРОПОЗИЦІЇ
ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 19
Про затвердження Програми підтримки Районної комунальної телерадіокомпанії «Броди» на 2021 рік

БРОДІВСЬКА  МІСЬКА РАДА
ЗОЛОЧІВСЬКОГО РАЙОНУ ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Р І Ш Е Н Н Я
                              ІІI    чергової сесії  VIІІ скликання
 
від 24.12.2020 року                        м. Броди                               №  

 
Про затвердження Програми підтримки Районної комунальної телерадіокомпанії «Броди» на 2021 рік
 
 
Розглянувши Програму підтримки Районної комунальної телерадіокомпанії «Броди» на 2021 рік, враховуючи постійної депутатської комісії з гуманітарних питань, керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада-
 

ВИРІШИЛА:

 
1.Затвердити  Програму підтримки Районної комунальної телерадіокомпанії «Броди» на 2021 рік, згідно додатку.
 
2. Контроль за виконанням рішення покласти на постійні  депутатські комісії: з гуманітарних питань та екології та з питань фінансів, бюджету, розвитку, інвестицій, туризму та міжнародного співробітництва.
 
 
 

                Міський голова                                                      Анатолій Белей

 
 
 
             
 
 

Додаток
До рішення Бродівської міської ради
від ____________2020р. №
 
ПРОГРАМА
підтримки районної комунальної телерадіокомпанії «Броди» на 2021 рік
 
1.ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ
Програма підтримки та розвитку РК ТРК «Броди» на 2021 рік розроблена відповідно до Конституції України, Законів України «Про місцеве самоврядування в  Україні»,  «Про телебачення і радіомовлення»,  «Про державну підтримку засобів масової   інформації та соціальний захист   журналістів», Указу Президента України від 9 грудня 2002 року №1323/2000 «Про додаткові заходи щодо безперешкодної діяльності засобів масової інформації, дальшого утвердження свободи слова в Україні», Постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 року №1038 «Про умови оплати праці журналістів  державних і комунальних засобів масової інформації».
Розбудова системи державного устрою України, повноцінної системи державної влади та місцевого самоврядування створюють відповідні умови для розвитку інформаційного простору. В умовах глобалізації та сучасної суспільно- політичної ситуації в Україні  важливу роль у донесенні об»єктивної  інформації до громадян відіграють місцеві ЗМІ, які за своєю суттю найбільше уваги приділяють локальним справам у місцевих територіальних громадах та є найбільш наближеними до їх мешканців.
У 2018 році Україна змінила телевізійний стандарт ефірного мовлення з аналогового на цифровий DVB-2. Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення планує остаточно припинити мовлення звичайного ТБ. Перехід на новий телевізійний стандарт ефірного мовлення дозволить  доносити об'єктивну інформацію до жителів усього району і не тільки.
Тому дуже важливо зберегти та розвивати єдину комунальну ТРК в місті та районі. В умовах децентралізації, коли кількість громад збільшиться , попит на інформаційні послуги ТРК буде тільки зростати.
На базі районної комунальної телерадіокомпанії «Броди» діє три окремі структурні підрозділи - телебачення, проводове та ФМ- радіо, які здійснюють мовлення на території міста та району   з метою оперативного, об’єктивного і всебічного висвітлення суспільно – політичного, соціально-економічного і культурно -  духовного життя краю.
Фінансово-господарська діяльність телебачення та радіомовлення  забезпечується  за рахунок коштів з  міського бюджету  та інших не заборонених джерел фінансування.
Програма відповідає пріоритетним напрямкам  діяльності громади Бродівщини в сфері розвитку громадянського суспільства,  забезпечення прозорості, відкритості в діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, подальшого розвитку свободи слова і думки.
2.  ПРОБЛЕМА, НА РОЗВ’ЯЗАННЯ ЯКОЇ СПРЯМОВАНА ПРОГРАМА:
Серед місцевих засобів масової інформації, що займаються інформуванням населення, РК ТРК «Броди» є єдиним комунальним засобам масової інформації, організацією,  яка не займається підприємницькою діяльністю, і є неприбутковою. 
Зароблені  та виділенні кошти на  Програму підтримки  РК ТРК «Броди» редакція телебачення і радіомовлення використовує на оплату праці працівників, оплату за трансляцію передач,  ремонт обладнання і придбання усіх необхідних супутніх матеріалів,  комунальні послуги.  При цьому власних зароблених коштів не вистачає на покриття потреб РК ТРК, тому є гостра необхідність у  фінансовій підтримці, зважаючи на те, що у 2020 році ми розпочали  ФМ –мовлення, а у 2021 році будемо брати участь у конкурсі та цифрове мовлення.  Зробивши цей важливий крок  ми зможемо транслювати передачі телебачення на усю територію Бродівщини.
Для підвищення рейтингу ФМ-радіо,  розширення слухацької аудиторії, залучення додаткових коштів плануємо :

  • просування в Інтернеті сайту радіо, офіційних сторінок в соціальних мережах та підняття індексу  цитування сайту;
  • проведення аналізу музичної бази, вивчення музичних вподобань аудиторії;
  • проведення аналізу інформаційної складової, вивчення інформаційних потреб слухачів;
  • проведення промо-кампаній ТРК «Броди» з метою популяризації радіо та його офіційного сайту;
  • становлення сучасної, професійної звукоізоляційної системи;
  • ліцензування програмного забезпечення.
       РК ТРК «Броди» планує працювати і над розвитком проводового радіомовлення, адже саме  проводове радіо залишається для населення єдиним оперативним та дешевим способом одержання повідомлень про діяльність центральних та місцевих органів влади, оповіщення громадян в разі виникнення надзвичайних ситуацій. Варто пам'ятати, що відсутність проводового мовлення позбавить частину соціально- незахищених категорій мешканців Бродівщини отримувати доступ до публічної інформації.
 З метою розширення глядацької та слухацької аудиторії РК ТРК «Броди» поширює свої передачі в Інтернеті за допомогою створеної сторінки – Телерадіокомпанія Броди.
                                           3. МЕТА ПРОГРАМИ
Мета програми – створення належних умов для забезпечення оперативного інформування телеглядачів і радіослухачів  про суспільно-політичні та  соціально - культурні події, про діяльність Бродівської міської ради,   структурних підрозділів, фіскальної служби, силових структур,  оповіщення населення у випадку надзвичайних ситуацій.
Програма спрямована на покращення поінформованості населення Бродівщини та передбачає донесення інформації до більш ширшої аудиторії, доступності для соціально-незахищених верств населення. Це сприяє підвищенню рівня довіри громадськості до влади та сприятиме її позитивному іміджу.
4.      ЗАВДАННЯ ПРОГРАМИ:
   Програмними завданнями є своєчасне забезпечення виходу передач Бродівського  районного  телебачення  і радіомовлення  шляхом фінансової підтримки, придбання необхідних матеріалів для створення і  озвучення програмних матеріалів про життєдіяльність Бродівського  району .
    Основні завдання програми:
     Відповідно до Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування» редакція телебачення і  радіомовлення передбачає:
  • розповсюдження офіційних повідомлень, роз’яснення рішень органів законодавчої, виконавчої та судової гілки влади;
  • підготовка  матеріалів про офіційні заходи та важливі події, що відбуваються в районі за участю керівництва;
  • випуск тематичних передач;
  • підготовка інтерв’ю, коментарів;
  • висвітлення засідань сесій міської ради, засідань  комісій   та підготовка відповідних матеріалів;
  • розміщення оголошень, повідомлень щодо організації на території району різноманітних заходів, відзначення знаменних дат та важливих подій;
  • створення тематичних рубрик для інформування населення з різних сфер життєдіяльності;
  • підготовка і трансляція економічних, публіцистичних, культурно –   освітніх, навчальних, спортивних програм, а також програм для дітей і  юнацтва;
  • покращення якості інформаційного забезпечення населення щодо об’єктивного та всебічного висвітлення суспільно-політичного, соціально-економічного стану, життя в гуманітарній сфері району;
  • модернізація технічного стану та облаштування телестудії та студії  звукозапису згідно сучасних вимог.
5.    ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОГРАМИ
Джерелом фінансового забезпечення програми є кошти  міського  бюджету, внески від фізичних та юридичних осіб.
Ціна хвилини ефірного часу та обсяги фінансування програми корегуються щорічно під час складання проекту бюджету на наступний рік.
Відповідно до показників районного бюджету у 2020 році РК ТРК «Броди» отримала підтримку з районного та міського бюджетів на загальну суму  845000 тис. грн.
Попередньо фінансові показники РК ТРК «Броди» у 2020 році мали наступний вигляд:
Статті 2020 рік
ВЛАСНІ ДОХОДИ  
Рекламні послуги 172062
Доходи від оголошень 21504
Доходи від вітань по телебаченні 3934
Всього власні доходи 197 000
 Дотація  із бюджету 845 000
 Всього доходи 1 042 500
                                            ВИДАТКИ  
Заробітна плата 870 000
Матеріальна допомога на оздоровлення в розмірі посадового окладу  
Нарахування на заробітну плату 197 900
                Фактичні видатки по зп 1 067 900
Придбання (модернізація ) обладнання і предметів довгострокового користування у зв’язку з відкриттям FM- радіо 99500
Видатки за оренду вежі та виробничого приміщення ЦТЕТТМ-6 ВАТ «Укртелеком» 24816
Оплата інтернету 3984
Оплата за моніторинг радіочастот  
Збір за використання радіочастотного ресурсу 1682
Оплата за касове обслуговування Приватбанк м. Броди 5770
Послуги зв’язку 7200
Закупка паливно-мастильних матеріалів,
пдв
3200
860
Обслуговування обладнання Львівською філією Концерну РРТ 8000
Оплата теплопостачання 37800
Оплата водопостачання і водовідведення 1320
Оплата електропостачання  РЕС,
 районна рада
16800
6700
Закупівля канцтоварів, автозапчастин, ремонт обладнання 3500
   
Всього, крім видатків по зарплаті 221 132
Всього видатків 1 289 032
Збиток  -246532
Враховуючи фінансові показники роботи РК ТРК «Броди» у 2020 році та перехід на цифрове мовлення  у 2021 році, прогнозовані фінансово – економічні показники телерадіокомпанії на 2021 рік мають наступний вигляд:
                                                  Статті 2021 рік
ВЛАСНІ ДОХОДИ  
Рекламно-інформаційні  послуги 240 000
Доходи від оголошень 36000
Доходи від вітань по телебаченні 57600
Доходи від вітань по радіо 6400
За розміщення матеріалів на сайті 30000
Інші доходи 500 000
Всього доходів 870 000
                                            ВИДАТКИ  
Заробітна плата 955 000
Матеріальна допомога на оздоровлення в розмірі посадового окладу 59 000
Нарахування на заробітну плату 223 000
   
                Фактичні видатки по зп 1 237 000
Придбання (модернізація ) обладнання і предметів довгострокового користування у зв’язку з переходом на цифровий формат телевізійного мовлення та ФМ- мовлення 500 000
Видатки за оренду вежі та виробничого приміщення ЦТЕТТМ-6 ВАТ «Укртелеком» 24816
Оплата інтернету 3984
Оплата за моніторинг радіочастот  
Збір за використання радіочастотного ресурсу 1682
Оплата за касове обслуговування Приватбанк м. Броди 5770
Послуги зв’язку 7200
Закупка паливно-мастильних матеріалів,
пдв
2068
860
Видатки на відрядження  
Оплата теплопостачання 37800
Оплата водопостачання і водовідведення 1320
Оплата електропостачання  РЕС,
 районна рада
16800
6700
Закупівля канцтоварів, автозапчастин, ремонт обладнання  
Обслуговування обладнання Львівською філією Концерну РРТ 24000
Всього, крім видатків по зарплаті 633000
Всього видатків 1 870 000
 
6. ОБСЯГИ, ДЖЕРЕЛА ФІНАНСУВАННЯ ТА ТЕРМІНИ ВИКОНАННЯ:
Для повної реалізації заходів та результативних показників Програми необхідно  1 млн. 870  тис. грн. РК ТРК «Броди» прогнозує доходи від своєї діяльності у 2021 році у розмірі 870  тис. грн. Необхідною умовою виконання Програми є надання відповідної підтримки з міського бюджету 1 млн. 500 тис. грн.
 Термін виконання Програми – 2021 рік.
7.      ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ ПРОГРАМИ:
Забезпечення висвітлення діяльності органів державної влади і місцевого самоврядування, соціально значимої інформації про події у всіх сферах життя Бродівщини, встановлення партнерських стосунків між владою і громадою, підвищення рівня довіри громадян до влади.
Зміцнення матеріально-технічної бази місцевого телебачення і  радіомовлення з метою їх безперебійного функціонування та доступності до мешканців міста і  району.
 
8.      КОНТРОЛЬ ЗА ВИКОНАННЯМ ПРОГРАМИ:
Контроль за виконанням програми забезпечують постійні депутатські  комісії міської ради з питань фінансів, бюджету, розвитку, інвестицій, туризму та міжнародного співробітництва, з питань комунальної власності, житлово-комунального господарства, енергозбереження, транспорту, благоустрою та екології та з гуманітарних питань.
 Інформація про хід виконання даної програми заслуховується на засіданнях відповідних постійних комісій та сесії міської ради не рідше одного разу на рік.
 
 
ПАСПОРТ
(загальна характеристика районної (бюджетної ) цільової програми)
Програми підтримки Районної комунальної телерадіокомпанії «Броди»
 на 2021 рік
 
  1. Ініціатор розроблення програми:  Районна комунальна телерадіокомпанія «Броди».
  2. Дата, номер документа про затвердження програми:
  3. Розробник програми: районна комунальна телерадіокомпанія «Броди»
  4. Співрозробники програми: Бродівська міська рада.
  5. Відповідальний виконавець програми: Районна комунальна телерадіокомпанія     «Броди», Бродівська міська рада.
  6. Термін реалізації програми: 2021 рік.
  7. Етапи виконання програми (для довгострокових програм):               --
  8. Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, 1 870 тис. грн.,
  9. всього: 1 870 тис. грн.,
    у тому числі:
    1. кошти міського бюджету  1000 тис.грн.
    2. коштів інших джерел  (кошти від наданих послуг РК ТРК)  870 тис.грн.
 
 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ресурсне забезпечення
Програми підтримки районної комунальної телерадіокомпанії «Броди» на 2021 рік
тис. грн.
Обсяг коштів, які пропонується залучити на виконання програми 2021 рік Усього витрат на виконання програми
Усього, 1870,0 1870,0
у тому числі    
міський бюджет 1000,0 1000,0
у тому числі    
кошти від наданих послуг РК ТРК 870,0 870,0