ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

Гащак І. І.

Статус:

Прийнятий в цілому

Дата:

23.12.2020

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 15
Про затвердження Комлексної програми компенсації пільгового проїзду окремих категорій громадян у Бродівській міській раді на 2021-2023 роки

БРОДІВСЬКА  МІСЬКА РАДА 
ЗОЛОЧІВСЬКОГО РАЙОНУ ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Р І Ш Е Н Н Я
ІІІ сесія   VIІІ  скликання
 
_____________.2020 р.                  м. Броди                                                 № _____
 
Про затвердження Комлексної програми компенсації пільгового проїзду окремих категорій громадян у Бродівській міській раді на 2021-2023 роки
 
            Розглянувши  Комплексну програму компенсації пільгового проїзду окремих категорій громадян у Бродівській міській раді на 2021-2023 роки, враховуючи рекомендації постійної депутатської комісії з гуманітарних питань, керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада
 
ВИРІШИЛА:
 
  1. Затвердити Комплексну програму компенсації пільгового проїзду окремих категорій громадян у Бродівській міській раді на 2021-2023 роки, згідно додатку.
  2.  Контроль за виконанням рішення покласти на постійні  депутатські комісії: з гуманітарних питань (Прокопець О.П.)  та з питань фінансів, бюджету, розвитку інвестицій та міжнародного співробітництва ( Старик М. І.).
 
 
                Міський голова                                                      Анатолій Белей
 
 
 
 
 
 
 
Додаток
До рішення Бродівської міської ради
від __________№ _____
 
 
Комплексна програма
компенсації пільгового проїзду окремих категорій громадян у Бродівській міській раді на 2021-2023 роки
 
  1. Визначення проблеми
Органи місцевого самоврядування зобов'язані надати перевізникам, які здійснюють пільгові перевезення пасажирів та перевезення пасажирів за регульованими тарифами, компенсацію відповідно до чинного законодавства.
До 2016 року згідно частин 5 статті 102 Бюджетного кодексу України компенсація за пільговий проїзд окремих категорій громадян, визначених законодавством, здійснювалась за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.
До 2016 року у Державному бюджеті України передбачались видатки на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян, визначених законодавством.
Відповідно до Закону України від 20 грудня 2016 року №1789-VIII „Про внесення змін до Бюджетного Кодексу України”, який набрав чинності  1 січня 2017 року, компенсаційні витрати перевізникам за перевезення окремих категорій громадян здійснюються за рахунок коштів місцевих бюджетів, а не за рахунок субвенції з державного бюджету.
Пункт «ґ» статті 91 Бюджетного кодексу України передбачає видатки з місцевого бюджету на місцеві програми соціального захисту окремих категорій населення та компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян.
            Ситуація, що склалася, потребує врегулювання, оскільки пільговим категоріям громадян проблематично скористатися правом на пільговий проїзд через відсутність фінансового ресурсу, а перевізники несуть фінансові втрати через відсутність компенсаційних виплат за пільгове перевезення окремих категорій громадян.
            Програма компенсації пільгового проїзду окремих категорій громадян у Бродівській міській раді на 2021-2023 роки (далі – Програма) направлена на організацію відшкодування перевізникам вартості пільгового перевезення окремих категорій громадян, яким законодавством надано право безоплатного, пільгового проїзду, та забезпечення компенсації збитків автомобільним перевізникам та залізниці від пільгових перевезень окремих категорій громадян на приміських маршрутах загального користування.
            У Бродівській міській раді функціонує 8 приміських маршрутів, на яких працюють автобуси різної пасажиромісткості. Маршрути обслуговують 1 перевізник. 
            Відповідно до вимог чинних законодавчих та нормативних актів України: Законів України „Про статус ветеранів війни, гарантії  їх соціального захисту”, "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", "Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і деяких інших осіб та їх соціальний захист", "Про Державну службу спеціального зв'язку та захисту інформації України", "Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні", "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні", «Про Службу безпеки України», "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", "Про охорону дитинства", постанов Кабінету Міністрів України від 17.05.1993 № 354 "Про безплатний проїзд пенсіонерів на  транспорті загального користування" та від 16 серпня 1994 року № 555 "Про поширення чинності постанови Кабінету Міністрів України від 17 травня 1993 року   № 354" – окремим категоріям громадян надано право безкоштовного проїзду в залізничному транспорті приміського сполучення. Орієнтовна кількість окремих категорій громадян, які мають право на пільговий проїзд приміського сполучення у Бродівській міській раді 6700 громадян.
  1. Мета Програми
 
Відповідно до вищезгаданих Законів України,  автомобільні перевізники  та підприємства залізничного транспорту забезпечують пільгові перевезення окремих категорій пасажирів, які, згідно із законодавством, користуються такими правами. Органи місцевого самоврядування мають забезпечувати перевізникові компенсацію втрат  унаслідок перевезення пільгових категорій пасажирів.
На цю мету, плануються видатки для реалізації Програми.
Програма забезпечить реалізацію права пільгового проїзду окремих категорій громадян на приміських  маршрутах загального користування, що не виходять за межі територіальної громади Бродівської міської ради та компенсації збитків автомобільним перевізникам  і Львівській залізниці від пільгових перевезень окремих категорій громадян на приміських маршрутах загального користування.
  1. Виконавці Програми
 
            Відповідальним виконавцем Програми головний розпорядник коштів районного бюджету – виконком Бродівської міської ради.
 
 
 
 
 
4. Обсяги, джерела фінансування, строки та порядок
виконання Програми
 
            Фінансування заходів Програми здійснюється за рахунок міського бюджету в межах коштів, затверджених рішенням Бродівської міської ради на відповідний рік, виходячи з можливостей бюджету.
            Головним розпорядником коштів виступає виконком Бродівської міської ради.
Порядок компенсації пільгового проїзду окремих категорій громадян затверджується розпорядженням голови Бродівської міської ради.
 
  1. Очікувані результати від реалізації  Програми
 
Забезпечення безперешкодного права пільгового проїзду окремих категорій громадян на приміських  маршрутах загального користування.
Відшкодування частини витрат, пов’язаних із наданням пільг з перевезення окремих категорій громадян автомобільним перевізникам та залізничним транспортом Львівської залізниці.
 
  1. Координація та контроль щодо виконання Програми
 
            Координацію дій між виконавцями Програми здійснює виконавчий комітет Бродівської міської ради.
Контроль за станом реалізації Програми здійснює постійна комісія з гуманітарних питань Бродівської міської ради.
 
 

Додаток №1 до Програми компенсації пільгового проїзду окремих
 категорій громадян  у Бродівській міській раді  на 2021-2023 роки
 
ПАСПОРТ
Комплексної програми компенсації
пільгового проїзду окремих категорій громадян у
Бродівській міській раді на 2021-2023 роки
 
 
1. Ініціатори розроблення Програми:                   виконком Бродівської міської ради
2. Дата, номер документа
про затвердження Програми:                                ___________
 
3. Розробник Програми:                                         виконком Бродівської міської ради
 
4. Співрозробники Програми:                               -
 
 
5. Відповідальні виконавці Програми:                 виконком Бродівської міської ради
 
6. Учасники Програми:                                            виконком Бродівської міської ради
 
7. Термін реалізації Програми:       2021-2023 рік
 
8. Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, у межах виділених асигнувань.
у тому числі 2021 з міського бюджету -  700 тис.грн. 
 
 
 
 
Додаток №2 до Програми компенсації пільгового проїзду окремих
 категорій громадян у Бродівській міській раді на 2021-2023 роки
 
 
Ресурсне забезпечення районної (бюджетної) цільової програми
 
Комплексної програми компенсації
пільгового проїзду окремих категорій громадян
у Бродівському районі на 2021-2023 роки
                                                                                                                                                          тис. грн.
Обсяг коштів, які пропонується залучити
на виконання Програми,
  грн.
2021рік 2022рік 2023рік Усього витрат на виконання Програми
Усього, 700,0 У межах бюджетних призначень У межах бюджетних призначень
міський бюджет* 700,0 У межах бюджетних призначень У межах бюджетних призначень
 
* Визначається при затвердженні (уточненні) показників міського бюджету
 
 

Додаток №3 до Програми компенсації пільгового проїзду окремих
 категорій громадян у Бродівській міській раді на 2021-2023 роки
 
Перелік завдань, заходів та показників Комплексної програми компенсації
пільгового проїзду окремих категорій громадян
у Бродівській міській раді на 2021-2023 роки
 
2021, 2022, 2023 роки
№ з/п Назва завдання Перелік заходів завдання Показники виконання заходу, один. виміру Виконавець заходу, показника Фінансування Очікува
ний резуль-тат
джерела* обсяги, тис. грн
1.
 
 
 
 
 
Компенсація пільгового перевезення окремих категорій громадян автомобільним перевізникам на приміських маршрутах загального користування Відшкодування втрат доходів перевізнику  від пільгового перевезення окремих категорій громадян на автомобільному транспорті
 
Показник затрат:
  • витрати на компенсацію пільгового проїзду окремих категорій громадян в автомобільному транспорті – грн.;
Показник продукту:
–   кількість осіб, які мають право на пільговий проїзд автомобільним транспортом - осіб;
кількість підприємств - отримувачів компенсації за пільговий проїзд окремих категорій громадян – од.
Показник ефективності:
  • середньомісячний розмір компенсації за пільговий проїзд автомобільним транспортом – на підприємство  грн.;
  • середньомісячний розмір компенсації за пільговий проїзд автомобільним транспортом на 1 пільговика – грн.
Показник якості:
  • питома вага відшкодованих компенсацій до нарахованих – %;
  • питома вага відшкодованих компенсацій до запланованих – %.
Виконавчий комітет Бродівської міської ради Міський бюджет 500,0  
Покращення якості життя пільгових категорій громадян
2. Компенсація пільгового перевезення окремих категорій громадян на залізничному транспорті 2. Компенсація пільгового проїзду окремих категорій громадян на залізничному транспорті Показник затрат:
  • витрати на компенсацію пільгового проїзду окремих категорій громадян на залізничному транспорті – грн.;
Показник продукту:
–   кількість осіб, які мають право на пільговий проїзд залізничним транспортом - осіб;
Показник ефективності:
  • середньомісячний розмір компенсації за пільговий проїзд залізничним транспортом -   грн.;
Показник якості:
  • 1 питома вага відшкодованих компенсацій до нарахованих – %;
  • питома вага відшкодованих компенсацій до запланованих – %.
Виконавчий комітет Бродівської міської ради Міський  бюджет 200,0  
Покращення якості життя пільгових категорій громадян
Разом у  2021 роках 700,0  
Усього на Програму 700,0  
 
 
                  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Додаток 1 
до п.7 Порядку
Розрахунок
суми компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян при користуванні
пасажирським транспортом на приміських маршрутах
_______________________________________________________
(назва перевізника)
_______________________________________________________
(за звітний період)
Назва маршруту Виручка від пасажирів, що оплачують проїзд,
грн.
Тариф за 1 пас/км.,
грн.
Середня дальність поїздки,
км.
 
Середня вартість поїздки одного пасажира, грн.
(гр.2×гр.3)
Кількість пасажирів, що оплачують проїзд, чол.
(гр.1/гр.4)
 
Коефіцієнт співвідношення по району (перевізнику) Кількість пільговиків, чол.
(гр.5×гр.6)
Сума компенсації, грн.
(гр.4×гр.7)
  1 2 3 4 5 6 7 8
                 
ВСЬОГО х х х х х х    
Перевізник         ________    ______________________________
                                                (підпис)                                (П.І.Б.)
М.П.
Головний  бухгалтер (виконавець)  _______________     ______________________________
                                                                                    (підпис)                                (П.І.Б.)
„_____”  ____________ 200 __ р.
 
Додаток 2
до п.7 Порядку
Погоджено:
________________________
замовник послуг
М.П.
Розрахунок
суми компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян при користуванні
пасажирським транспортом на приміських маршрутах
_______________________________________________________
(назва перевізника)
_______________________________________________________
(за звітний період)
 
Назва маршруту Виручка від пасажирів, що оплачують проїзд,
грн.
Тариф за одну поїздку,
грн.
Кількість пасажирів, що оплачують проїзд, чол.
(гр.1/гр.2)
 
Коефіцієнт співвідношення по місту
(перевізнику)
Кількість пільговиків, чол. (гр.3×гр.4) Сума компенсації, грн.
(гр.2×гр.5)
  1 2 3 4 5 6
             
 
Перевізник         ________    ______________________________
                                            (підпис)                                (П.І.Б.)
М.П.
 
Головний бухгалтер (виконавець)   ________     _________________________
                                                                                          (підпис)                                (П.І.Б.)
„_____”  ____________ 200 __ р.
 
 
 
 
 
 
 
Додаток 3
до п.6.2 Порядку
АКТ
обстеження пасажиропотоку на _______________________ маршруті
(міському, приміському)
звичайного режиму руху №_________________________________
назва маршруту

Дата
Початок рейсу
Напрям
(прямий, зворотній)
Марка та № автобусу
Кількість платних пасажирів
Кількість пільгових пасажирів
1
2
3
4
5
6










































РАЗОМ
х
х
х




Коефіцієнт співвідношення пільгових і платних пасажирів - ___________ (Разом (сума) гр.6 / Разом (сума) гр.5)

Представник перевізника:                                                                    Представники комісії:
_______________ (Прізвище, ініціали)                                                   _______________ (Прізвище, ініціали)
      _______________ (Прізвище, ініціали)
М.П.                                                                                                          _______________ (Прізвище, ініціали)
                                                                                                                  _______________ (Прізвище, ініціали)
                                                                                                           _______________ (Прізвище, ініціали)
 
 
Додаток 4
до п.9 Порядку
ЗАЯВКА
на суму компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян при користуванні
пасажирським транспортом на приміських маршрутах
відділ соціального захисту населення _______________________         
                                         (територія)
за ___________________ місяць ____ року

№ п/п
Перевізник
Сума компенсації
(грн.)
1
2
3






















РАЗОМ




Начальник :                                                                                                   Головний бухгалтер:
_______________ (Прізвище, ініціали)                                                   _______________ (Прізвище, ініціали)
М.П.

Виконавець:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Додаток №5
до Програми компенсації пільгового проїзду окремих
категорій громадян у Бродівській міській раді на 2021-2023 роки 
ПОРЯДОК
проведення розрахунків з підприємствами автомобільного транспорту за пільговий проїзд окремих категорій громадян
  1. Порядок визначає механізм здійснення розрахунків з підприємствами з автомобільного транспорту за пільговий проїзд окремих категорій громадян автомобільним транспортом загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах загального користування за рахунок бюджету міської ради та субвенції з обласного бюджету, передбаченої на зазначені цілі.
  2. Законодавчою та нормативною основою Порядку є Бюджетний кодекс України, Закон України «Про автомобільний транспорт», Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні», Постанова Кабінету Miнicтpiв України від  4 березня 2002 року № 256 «Про затвердження Порядку фінансування місцевих бюджетів на здійснення заходів з виконання державних програм соціального захисту населення за рахунок субвенцій з Державного бюджету, Постанова Кабінету Mіністрів України від 29 січня 2003 року № 117 «Про єдиний державний автоматизований реєстр oci6, які мають право на пільги», рішення Львівськоi обласної ради про затвердження показників обласного бюджету на відповідний piк, Рішення Бродівської міської ради про бюджет Бродівської міської ради на відповідний piк, Рішення виконавчого комітету Бродівської міської ради _______ року № __ «Про утворення комісії з визначення коефіцієнту співвідношення чисельність пасажирів-пільговиків та пасажирів які оплачують проїзд у громадському транспорті», інші законодавчі i нормативні акти, що регулюють відносини у відповідній сфері.
З. Розподіл коштів між перевізниками проводиться пропорційно до кількості транспортних засобів, що працюють на міських маршрутах загального користування, приміських та міжміських маршрутах загального користування, що не виходять за межі території області.
  1. Порядок застосовується до перевізників, якi не мають можливості здійснювати персональний облік пільговиків на міських та приміських маршрутах загального користування. Проведення розрахунків з підприємствами автомобільного транспорту за пільговий проїзд окремих категорій громадян на міжміських маршрутах загального користування, що не виходять за межі території області ( проводиться на підставі поданих перевізниками головним розпорядникам коштів даних щодо необхідної суми компенсації за пільговий проїзд визначених категорій громадян, із зазначенням поіменного реєстру пільговиків за формою 2- пільга, затвердженою наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 04.10.2007 року № 535 «Про затвердження форми для розрахунку видатків на відшкодування витрат, пов'язаних з наданням пільг «2- пільга», та Інструкції про порядок її заповнення. Перевізники несуть персональну відповідальність за достовірність складених розрахунків .
  2. Головні розпорядники бюджетних коштів проводять розрахунки з підприємствами автомобільного транспорту за пільговий проїзд окремих категорій громадян відповідно до договору про перевезення пасажирів між перевізником та замовником транспортних послуг з 01 січня поточного року.
  3. При розрахунку компенсаційних виплат за пільговий проїзд застосовуються коефіцієнти співвідношення кількості безплатно перевезених пасажирів до пасажирів, що оплачують проїзд.
    1. Визначення коефіцієнту здійснює комісія у відповідності до Рішення виконкому Бродівської міської ради від ___________ «Про утворення комісії з визначення коефіцієнту співвідношення чисельності пасажирів-пільговиків та пасажирів, які оплачують проїзд у громадському транспорті.
    2. Розрахунок коефіцієнтів співвідношення кількості безоплатно перевезених пасажирів i платних пасажирів (далі Ксп) проводиться один раз на підставі обстеження пасажиропотоку (Додаток З) щодо кожного перевізника.
Акт обстеження складається на підставі вибіркового обстеження дорожніх листів по кожному маршруту окремо. Кількоість обстежень по кожному маршруту не обмежується, але не менше 3-х раз на місяць. Коефіцієнт співвідношення кількості безоплатно перевезених пасажирів i платних пасажирів Ксп визначається шляхом ділення суми коефіцієнтів по кожному маршруту на кількість маршрутів.
Коефіцієнт співвідношення кількості безоплатно перевезених пасажирів i платних пасажирів затверджується рішенням виконкому Бродівськлї міської ради та доводиться до кожного учасника розрахунків.
  1. Перевізники щомісяця до 5 числа надають розпоряднику бюджетних коштів розрахунки щодо суми відшкодування вартості послуг, наданих пільговикам у минулому місяць, за формами згідно з додатками 1 або 2.
Перевізники несуть відповідальність за достовірність наданих розрахунків.
  1. На наданих перевізниками розрахунків розпорядники бюджетних коштів щомісяця:
  • реєструють в органах державного казначейства бюджетні зобов'язання;
  •  повідомляють фінансовий орган Бродівської міської ради про потребу в коштах для проведення розрахунків, здійснюють розрахунки з перевізниками за надані пільгові послуги в межах виділеного обсягу фінансування по мipi надходження коштів на рахунок;
  • складають з перевізниками відповідні акти звіряння.
  1. Виділення коштів з обласного бюджету проводиться на підставі поданої; до 20 числа департаменту фінансів обласної державної; адміністрації заявки (Додаток 4 ) департаментом соціального захисту населення обласної державної адміністрації як головним розпорядником коштів.
  2. Перерахування коштів субвенції з обласного бюджету департаментом соціального захисту населення обласної державної адміністрації на рахунки місцевих бюджетів проводиться пропорційно фактичним зобов'язанням з компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян відповідних бюджетів. Здійснення проведення розрахунків з підприємствами автомобільного транспорту за пільговий проїзд окремих категорій громадян.
  3. Здійснення розрахунків з підприємствами автомобільного транспорту за пільговий проїзд окремих категорій громадян припиняється у разі закінчення терміну дії договору про проведення розрахунків, а також закінчення терміну дії або позбавлення перевізника ліцензій на здійснення пасажирських перевезень.
  4. Цей Порядок діє до його відміни або до затвердження центральними органами виконавчої влади вищого нормативно-правового акта, який буде регламентувати відносини у цій сфері.